Sebereflexe a echo z minulosti

14.10.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Banco De Gaia uzavřeli druhou desetiletku a nový studiový materiál maskují přepracováním rockových klasik, novým natočením archivních skladeb (ty oficiálně vyšly jen po kazetách) a průletem po nejlepších momentech z koncertních záznamů. Už to nejsou hesla za svobodu Tibetu, ale průzračná hudební alchymie.
8/10

Banco De Gaia - Memories Dreams Reflections

Skladby: CD1: Spirit Of The Age, Starless, Echoes, Soufie (Now That's What I Call 2009), Tempra, Terra Om
CD2: Analogique, Indecision, Soufie (Blue Mix), Qurna, China, Celestine, How Much Reality Can You Take?, No Rain, Drunk As A Monk, Last Train To Lhasa
Vydáno: 18.9.2009
Celkový čas: 62:38 + 77:52
Žánr: electronic, psychedelic rock, tribal, dub, ambient
Vydavatel: Disco Gecko
Toby Marks a Andy Guthrie založili Banco De Gaia před rovnými dvaceti lety, takže název nové řadovky "Memories Dreams Reflections" se tím dá vysvětlit. Avšak od výběru "10 Years" ještě neuteklo tolik let, aby přišlo další rekapitulování, a tak osamocený Marks servíruje jedno chytré ohlédnutí zpátky téměř ke svým kořenům. "Memories" jsou věnovány třem předělávkám: "Spirit Of The Age" (Hawkwind), "Starless" (King Crimson), to vše završené mistrovskou interpretací "Echoes" Pink Floyd (délkou blízké originálu), při které několikrát projede zády poctivá psychedelická husina. "Dreams" představují nové verze kompozic "Soufie", "Tempra" a "Terra Om", poslední zmíněná je melodramatické finále prvního disku.

Druhý kotouč je jakési živé "best of" od raných raveových let po geniální předvedení "Celestine" z turné v roce 1997, kdy Tobyho doprovázela regulérní kapela; nechybí ani klasika "Last Train To Lhasa". Banco De Gaia oslavují a podstrkují komplet odhalující možné roviny dalšího směrování. Svým způsobem se tak uzavírá i jedna spirála věků.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY