Budoucnost bez tváře lidstva

11.10.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Archive prezentují své šesté a sedmé album jako ságu, která by mohla hledat inspiraci v klasice "Válka světů" H. G. Wellse. Úvodní části "Controlling Crowds" představuje uvedení do děje, škálu ponurých spirál. Dočkáte se i mnoha - nejen - hudebních zvratů, už dávno nejde jen o trip hop.
7/10

Archive - Controlling Crowds

Skladby: Controlling Crowds, Bullets, Words On Signs, Dangervisit, Quiet Time, Collapse/Collide, Clones, Bastardised Ink, Kings Of Speed, Whore, Chaos, Razed To The Ground, Funeral
Vydáno: 25.5.2009
Celkový čas: 78:09
Vydavatel: Warner Music
Každé album Archive je uceleným opusem, stavějícím na precizní hudební složce, která je dotažena grafickým provedením a celistvým dějovým uchopením. "Controlling Crowds" v tomto nezaostává a představuje jejich chápání blízké budoucnosti, a to v kontextu možného vpádu mimozemské civilizace nebo nadvlády našich klonů či robotů. Závěrečnou čtvrtou část a samotné rozuzlení příběhu přinese brzké vydání na samostatném disku (mluví se o konci října). Toto seskupení začínalo sice jako hudební souputník Massive Attack, avšak s každým novým počinem se tyto vzájemné vazby více narušují...

Třeba tady. Vše startuje vysvětlením, proč lidstvo preferuje život ve světle a neustále hledá jeho nové zdroje. Bráníme se tak před strachem z úplné temnoty, v níž můžou stát nečekané nástrahy. "Controlling Crowds" je spirála, která postupně utahuje smyčku mezi životem a smrtí. Kybernetická revoluce klepe na dveře a kdesi ve vzdáleném vesmíru čekají nebezpeční nepřátelé, kteří nepřijdou s mírovými úmysly. Další faktory, proč být ve stálém střehu. I kvůli možné nadvládě klonů, jejichž tváře jsou bez výrazu a u nichž netušíte, kdy v jejich naprogramovaném chování vznikne zkrat.

Archive na "Controlling Crowds" prezentují majestátní pohled na daná témata, která se napřímo odrážejí i v textech. Hudební kolos se těžkotonážně převaluje pod stálým dohledem trip hopu, je však okořeněný progresivním rockem, symfonickými aranžemi a sborovými chorály. Je to na hraně jakési novodobé elektronické opery, jejíž live prezentace s grafikou (obal je plný zajímavých kreseb a montáží) může být vskutku interesantní. Není to však žádná romance, vládne tu strach, chaos a kolapsy v lidském bytí.

"Controlling Crowds" nabízí mnoho, ale chvílemi se neubráníte dojmu, že si možná tento team vzal až příliš velké sousto a klouže k monotónnosti a opakování. Velmi výrazné momenty ale převažují.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY