Slyšeno v předstihu: Rammstein - Liebe Ist Für Alle Da

08.10.2009 16:00 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Rammstein - Liebe Ist Für Alle Da
© facebook interpreta
Na nové album Rammstein se dlouho čekalo a sama kapela vyprovokovala téměř mánii nejen embargem na jakékoli informace, ale i nedávným klipem k pilotnímu singlu "Pussy". Místo toho, aby novou desku všude prezentoval, se kvůli sexuálním orgiím a stříkajícím penisům pouští maximálně na internetu. Zato se o něm ovšem hodně mluví. Ať už to se zmiňovaným klipem Rammstein přehnali, nebo ne, očekávání jsou asi největší, jaká kdy před vydáním desky těchto Berlíňanů byla.

Aby taky ne - nahrávka měla velmi těžký porod. Jak se již brzy dozvíte z našeho rozhovoru s Rammstein, Till a jeho kumpáni s nahráváním několikrát začali úplně od začátku a téměř hotový materiál vyhodili. Na jaře letošního roku se domluvili na jedenácti finálních písních (limitovaná verze bude obsahovat o pět skladeb víc), které nakonec na desce "Liebe Ist Für Alle Da" budou. Známy jsou vlastně již dvě z nich - "Pussy" a b-strana singlu, nadupaná a velmi agresivní opěvná skladba "Rammlied", jež album otevírá.

Rammstein
© www.rammstein.com
Co se textů týče, je deska opět jedna velká ironie a abstrakce v režii Tilla Lindemanna. Ideálním příkladem je skladba "Wiener Blut", kde je popsán všem dobře známý případ duševně narušeného Rakušana Josefa Fritzla, který více než dvacet let věznil a znásilňoval svoji dceru. Nebo píseň "Ich Tu Dir Weh", v níž se Till svěřuje se svojí slabostí k násilnému sexu. Rammstein ale ukazují i romantickou tvář (proto asi ten miloučký název desky a celé kampaně "Láska je tu pro všechny"). Ve "Frühling In Paris" se z Tilla stává velký romantik, který by se nejraději jen mazlil a procházel kolem Eiffelovky, a v závěrečné "Roter Sand" si zase hraje na tak zamilovaného, že je ochoten o srdce ženy dokonce bojovat.

Celou plackou se ostatně prolíná téma lásky, a to ve všech jejích aspektech. Každý pohled na ni značí i trošku jiné hudební pojetí, které z "Liebe Ist Für Alle Da" dělá textově asi nejpestřejší a po zvukové stránce rozhodně nejrozmanitější album jejich dosavadní kariéry. Dochází na chorálový zpěv, flamengo, dechové nástroje, ale největším překvapením je sám frontman - ten z posilovny nabušený pán se vážně naučil zpívat... Už to není jen hluboké brumlání, on si najednou dokáže poradit i s výškami, ba co víc, vůbec to nezní špatně a ani to v těch nadupaných skladbách neruší ("Waidmanns Heil", "Mehr").

Otázkou samozřejmě je, jak se na novou desku budou tvářit skalní fandové Rammstein a zda kapele opět nezatopí kritika. Chytřejší budeme 19. října, kdy album oficiálně vychází (v Německu a Rakousku jako vždy již předchozí pátek, tedy 16. října). Tracklist základní verze bude vypadat takto: Rammlied, Ich Tu Dir Weh, Waidmanns Heil, Haifisch, B********, Fruhling In Paris, Wiener Blut, Pussy, Liebe Ist Für Alle Da, Mehr, Roter Sand. Limitovaná verze přinese navíc tyto písně: Führe mich, Donaukinder, Halt, Roter Sand (Orchester Version), Liese.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY