Bludný kruh a Šamanovy věštby

05.10.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Slovenští Oxyd na svém novém albu "Astral Border" rozpouštějí mlhu a možná i prvně vykukují do světlem protkaného dne, aby odhalili nové reálie svého niterného světa. Melancholie, táhlé stíny přízraků a mrazivé chorály jsou jen nepatrným výčtem emocí, které zde vyčkávají na Šamanův výklad budoucnosti.
7/10

Oxyd - Astral Border

Skladby: Forgive Me, Blood Flowers, Alcasonic, Voyager, Lucifers Dreams, Astral Border, Uranium, Labyrinth, Frozen, Astral Border (Remix), Dystopia
Vydáno: 27.5.2009
Celkový čas: 59:46
Vydavatel: Aliens
"Astral Border" Oxyd se proplétá různými časovými intervaly sekvence, které říkáme den. Přesné stanovení momentu východu a západu Slunce se skrývá ve zdejším labyrintu taktu sekund, minut a hodin. Děj se mění s každým elementárním zlomem; náhlé světlo nebo tma vás zastihnou vesměs nepřipravené. Ryby a Lord Sauron mají tyto ostré hrany mezi vnímáním těchto dvou stavů evidentně rádi. Deska s pořadovým číslem čtyři je opět jakýmsi soundtrackem stimulujícím vaše nálady a otevírá brány mašinérie vzniklých snů a filmových obrazců dle vašeho scénáře...

Šamani jsou neodhalitelná stvoření, která se do mysli vkrádají nečekaně a bez jakéhokoliv ohlášení. Našeptávají vám pravdy, ale i lži o skutečnostech, které znáte v jiném znění. Rádi vás taktéž vrhnou do imaginárního bludiště zákoutí svých duší schovaných do pavoučích sítí. Marně budete hledat světélko naděje - v těchto úzkostlivých chvílích na vás dopadne melancholie a beznaděj. Bludný to kruh, který si žádá odvahu a čisté svědomí. "Astral Border" je plné hádanek, které hlavní aktéři nechávají nevyřešené, zcela otevřené pro váš úsudek a klidně vás v něm nechají utopené až po uši. Na jednu stranu to je krutá pravda reality, na druhou velká výzva.

Oxyd jde přece jen jinou hudební stezkou než hlavní projekt dua Disharmony. V nasazení, v jakém chrlí nové opusy, je zajímavé sledovat, jak se tyto vzájemné paralelní světy od sebe vzdalují a nečekaně opět potkávají na rozcestích. "Astral Border" balancuje nad zmíněnou propastí světla a tmy, pevně si však drží strukturu, rytmické sekce a melodická preludia. Na cestě tímhle světem možná už nebude čekat tolik industriálních ruchů a ponuré temnoty, vládu totiž převzalo chladem infikované a syrovější idm s ambientem - to vše vhozeno do načechraného módu sférických ornamentů kláves. "Forgive Me", "Frozen" a titulní "Astral Border" (i ve druhé remixové verzi) patří k pilířům a chorálové samply udeří přímo na srdeční sval.

V nových skladbách je patrná snaha o posun, pokud ale tvorbu Oxyd znáte důvěrně, snadno jejich postupy odhalíte. "Astral Border" pokračuje v nastoleném směrování a dokáže posluchače vmanipulovat do nečekaných rovin vnímání času i prostoru. Slyšte tedy věštby Šamanovy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY