Promarněná šance na nesmrtelnost

23.04.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Přibližně třicet měsíců pronikaly na veřejnost zprávy o přípravách Emeresovy desky. Nejprve se objevovaly kusé informace o možných hostech, čím více se blížil opravdový release, tím šťavnatější zprávy přicházely. Očekávání "Mount Emerest" bohužel nenaplnil a vkládané naděje Emeres trestuhodně promarnil.
6/10

Emeres - Mount Emerest

Skladby: Intro (feat. DTonate),Neznamená (feat. Momo), Mount Everest (feat. Majk Spirit, Radikal, Kaidžas, Opak, Stopercent, DNA), Až budeš sama (feat. Pio Squad), Pej mej (feat. Michadelik), Koule One (feat. James Cole), Nechci být tvůj idol (feat. Tafrob), Nebuď hlupák (feat. H16), Vidím (feat. Ektor), Johny Honkong (feat. Strapo), Hicmaker (feat. Indy), Pod kontrolou (feat. La4), Antiparty (feat. Dramatikz), Chtěl jsem říct (feat. Jay Diesel a David Steel), Ľadová princezna (feat. Supa, Greg Delcore a DTonate), Welcome To The Club (feat. Nironic), Neni ste na to stavaní (feat. Kaidžas a Svetový Hlas)
Vydáno: 15.2.2010
Celkový čas: 60:06
Vydavatel: BlindDeaf
Jaro letošního kalendářního roku zatím československému hip hopu svědčí. Začínají se prosazovat nadějné kapely typu Nás všech, vznikají desky jedinečných projektů jako je Lucas Skunkwalker nebo Halucinace ze 3. patra, k vydání se navíc připravují alba Prago Union nebo PSH. Pohádka, že?

Hororem ovšem zavání dlouho očekávaný debut beatmakera a producenta Emerese. "Mount Emerest" je nejschizofreničtějším albem v celé historii CZ/SK rapu. Ale co čekat od nahrávky, na které se objevují kvalitativně tak rozdílná jména? James Cole, Indy, LA4, H16, Moja Reč, Kaidžas, PIO Squad, Tafrob, Nironic, Jay Diesel, Ektor a mnoho dalších...

"Mount Emerest má všech pět pé. Je to po píči pompézní producentský počin," představoval ještě v lednu Emeres své debutové album. Postupně se jednotlivá začala vytrácet, až zůstalo jediné - pí*ovina. Chyba ale rozhodně není v Emeresově produkci, jeho hudební nápady totiž svou kvalitu mají. Chyba je ve výběru příliš mnoha hostů a především v šablonovitém postupu u každého z tracků.

Zaměříte-li se na beaty a vůbec na hudební podklad, záhy zjistíte, že posloucháte jeden dlouhý nekonečný mash-up. Budete-li naopak věnovat zvýšenou pozornost rapu, dostaví se pocit české méněcennosti, protože tam, kde možnosti české elity končí, ty slovenské teprve začínají. Zároveň vás samozřejmě potrápí i průměrnost některých aktérů. Do této kategorie spadá Tafrob v "Nechci být tvůj idol" nebo Jay Diesel v "Chtěl jsem říct".

Absence jakéhokoliv hitu je pak dalším negativem Emeresova producentského počinu. Je sice obdivuhodné, kam až to původně lokální hopík dotáhl, jenže tohle vědomí vaše nenasytné Kossky rozhodně nenasytí.

Na celé čáře propadl Indy. Jeho "Hicmaker" je hned po Laforovi v "Pod kontrolou" největším zklamáním alba. Jako by docházel oběma legendám CZ scény dech. Klišé v textech a nudný hlasový projev. Pro oba rozhodně krok zpět. Českou stopu na desce alespoň částečně zachraňují Pio Squad, ale i oni už mají za sebou lepší tracky než "Až budeš sama".

Kvality naopak potvrzuje Moja Reč. Michadelik i Supa si po vyčerpávajícím "Dual Shocku" udrželi fantastickou formu. Příjemně překvapují i v Česku nepříliš známí Dramatikz a Strapo. Slovensko jede a to se na albu nakonec neobjevil avizovaný Ego, který bohužel nestihl včas dodat svůj rap. Možná, že by pak byl rozdíl mezi CZ a SK scénou ještě větší.

Ale i kdyby na albu rapoval třeba sám král Rytmus, "Mount Emerest" by to v celkovém hodnocení nezachránilo. Nepodařilo se totiž dostát slovům o výjimečnosti celku, protože album celkem jednoduše není, a ty drobky, které Emeresovi uvízly pod rukami, výjimečné nejsou ani náhodou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY