Nový dech pro Evropu!

15.03.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Debutové album Neuropy se pohybuje na poli dechů kombinovaných s elektronikou a kytarami.
8/10

Neuropa - Neuropa

Skladby: Ružena a Mária, Odtnite mu hlavu, Achtung LS, Vitajte v našom nápravnom ústave, Chorochrontochor, :"vypi si Jožko", Absolutelly stupid, Iba Boh vie všetko, Breathe, Z hlavy, Zázrak

Celkový čas: 45:15

Nahrávka označovaná jako "Bez ladu a skladu?" je už ne zbrusu nová, ale velice zajímavá deska slovenské skupiny Neuropa, za kterou stojí především Michal Kaščák, který byl v 80. letech coby adolescent zpívající ve skupině Bez ladu a skladu dost známý i v české části federace.

Na této desce Kaščák a jeho spoluhráči (viz níže v závorkách, ale i mnozí další, na nahrávce se podílelo přes dvacet muzikantů) pustili do nových teritorií, využívají elektroniky, samplovaných i normálních kytar. Dechy (dříve to byl hlavně saxofon) zůstaly, tady ovšem v podobě především trombónů. Není divu, jak přiznává v rozhovoru pro lednový R&P, dechové nástroje ho fascinují "svou úderností, zvukovými možnostmi, širokou škálou rozsahu od tuby po flétnu".

Úvodní skladba je typickým představitelem desky, což neznamená, že by snad ostatní skladby byly jejími kopiemi. Začne mohutným dutím trombónů, ale brzo začne tepat rytmika (Marek Minárik na basu a Peter Slameň na bicí) doplněná elektronikou (Slavo Solovic), kytara se také nedá zahanbit (Dano Salontay), dechy se pak ozývají i dál. K tvrdě elektronické skladbě se hodí i "studený" zpěv, prostě výborný představitel "dechové" EBM (electronic body music :). Druhá skladba je podobná první, i když je zpěvnější a těch dechů tam moc není. Ve třetí "Achtung LS" (a také v dalších dvou) je místo vokálu použito samplu dialogů pánů Lasicy a Satínského. Jak opět říká Kaščák v rozhovoru, nešlo o nějaký "velký cíl", ale spíš o náhodu a částečně záměrné doplnění ostatního textu. Musím se přiznat, že na mě působí spíš rušivě a považuji je za nejslabší článek desky. Ovšem hudba je v té skladbě skvěle našláplá, tentokrát hlavně díky dechům a pod tím tepající rytmikou bez "tvrdých kytar". Následující bezdechovou "Vitajte v našom nápravnom ústave" bych označil jako hybný triphop, výborná věc. Ve "vypi si Jožko" bych zpěváka zaměnil za p. Kuricu z Vidieku, ale není to on, jinak taky chytlavá pecka, dechy chytly druhý dech :), ten slogan o vykostění sekterářky je zajímavý. I další dvě skladby vysoko nastavenou laťku nepodbíhají.

A pak přijde lahůdka, coververze "Breathe" od Prodigy!, ovšem v takové podobě, že nevědět to, nepoznám. Hodně zpomalená rytmika spolu s dechy dává atmosféru temnější než v originále (tam za to mohl hlavně klip), fakt lahůdka. Ostatně skoro celá deska může působit spíš temně, negativně, i když při jejím nahrávání prý panovala pohoda. Poslední dvě skladby už jsou zbaveny elektroniky, "Z hlavy" je pomalá vybrnkávaná kytarovka, a minutová, desku uzavírající "Zázrak" je skoro šramlovitou dechovkou. Kromě již zmíněnách samplů dialogů má texty (a většinu hudby!) na svědomí sám Kaščák. Jsou to spíš krátké hříčky, i když "Odtnite mu hlavu" o vyčnívání z řady moc hravá není.

Celkově desku považuji za jednu z nejzajímavějších, které jsem v poslední době slyšel, kombinace dvou energetických prvků, tedy elektroniky a dechů, zní osobitě a výborně. Jejich koncertní šňůru jsem zatím promeškal, ale už tu chybu neudělám, dojem kolegy z koncertu si můžete přečíst tady. A plně informující stránky kapely stojí za to, mj. si tam můžete stáhnout z každé písně ukázku v mp3, přičemž první skladba, "Ružena a Mária", je tady celá. A ještě jedna věc - nenechte se zmást, i na AlbumCity.cz použili jako název desky přelepku "Bez ladu a skladu?", podle mě dost primitivní lákání kupujících. Ti, co vědí, tak vědí, a ti ostatní ani tento manévr asi nenaláká.

Album: Neuropa - Neuropa
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 45:15
Skladby: Ružena a Mária, Odtnite mu hlavu, Achtung LS, Vitajte v našom nápravnom ústave, Chorochrontochor, :"vypi si Jožko", Absolutelly stupid, Iba Boh vie všetko, Breathe, Z hlavy, Zázrak



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY