Lights - princezna z říše snů

24.09.2009 12:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Poslední roky se to nejzajímavější v popu odehrává díky mladým talentovaným dívkám, které si samy skládají, hrají na hudební nástroje, koncertují a vůbec se nebojí si prosadit svou. Další do party je dvaadvacetiletá Kanaďanka, která si pro hudební kariéru zvolila pseudonym Lights.

Lights rychle

podobá se: Vanessa Carlton, Little Boots
žánr: dream pop
co: EP "Lights" a "Saviour", debutové album "The Listening" (přelom září a října v USA a Kanadě, počátek roku 2010 v Evropě)

Lights
© iamlights.com
Valerie Poxleitner není úplně showbusinessové jméno, tudíž žádný div, že si zpěvačka vybrala právě velmi příhodný pseudonym Lights - svou hudbou i samotnou osobností vám totiž prozáří i sebechmurnější den. I když se narodila v kanadském městě Timmins a v současné době žije v Torontu, většinu dětství a mládí strávila se svými rodiči na cestách po celém světě. Svou první písničku prý napsala už v jedenácti letech, jen co se naučila tři akordy na kytaru. Postupem času ovšem tento nástroj vyměnila za keytar, tedy klávesy zavěšené na krku (u nás je proslavil hlavně Michal David...) a pustila se do silně elektronické hudby. Ta ale naštěstí není v jejím pojetí chladná, protože ji prozařuje její krásný zasněný zpěv.

Zatímco obecně je zvykem vydat debutovou desku a poté se pustit všemi silami do její propagace, Lights rozhodně nic neuspěchala. Ač je její klidná hudba určena spíše pro soustředěný poslech, má za sebou nespočet živých koncertů po Kanadě, Spojených státech i Velké Británii. V dubnu 2008 vydala šestiskladbové EP "Lights", ale na dlouhohrající debut si její příznivci museli počkat až do 22. září, kdy album "The Listening" vyšlo v Kanadě. USA se dočkají 6. října, zbytek světa pravděpodobně až počátkem příštího roku.

Lights
© iamlights.com
Už před vydáním desky však zpěvačka pustila do oběhu celkem čtyři videoklipy, dokonce stihla vyhrát cenu pro nejlepšího nováčka v kanadských Juno Awards (obdoba amerických Grammy nebo českých Andělů) a získat i ocenění v alternativněji zaměřených anketách. Díky častému koncertování má podporu fanoušků, stejně tak ji mají v oblibě hudební bloggeři, spousta lidí ji zná i díky využití její skladby "February Air" v reklamě, tudíž má její neuspěchaný debut dobrou výchozí pozici.

Lights však není jen ponořena do hudby, je i velkou fanynkou komiksů. Kromě toho, že je tato její záliba velmi zřetelná ve videoklipech, na webu, přebalech EP i alba, připravila společně s Tommem Cokerem (jeden z kreslířů Marvel Comics) pro MTV a MTV.com kreslenou sérii s názvem "Audio Quest: A Capt. Lights Adventure". A ač namalovaná, má v ní přirozeně hlavní roli. Premiéra by se měla odehrát 28. září, tudíž pokud vás tato mladičká zpěvačka zaujala, můžete ji zkouknout i v této nevšední formě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY