Bittersweet cranberry

07.09.2009 00:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Na pódiích bývá éterická a o jedno desetiletí zpátky i velmi výstřední. Dnešní Dolores O'Riordan disponuje přece jen klidnější tváří a jejím nejčastějším doprovodem bývá pouze španělka. Na novinkové desce se ale více rochní v kytarovějším brusinkovém opojení z konce davadesátek, které vůbec nezní špatně.
8/10

Dolores O'Riordan - No Baggage

Skladby: Switch Off The Moment, Skeleton, It's You, The Journey, Stupid, Be Careful, Apple Of My Eye, Throw Your Arms Around Me, Fly Through, Lunatic, Tranquilizer
Vydáno: 31.8.2008
Celkový čas: 45:20
Vydavatel: Panther
To, co mě na The Cranberries, tedy domovské kapely Dolores O'Riordan nejvíce fascinovalo, bylo, že do tříminutové písničky narvali tolik myšlenek, že má šedá kůra mozková měla na pár hodin co dělat. U Doloresiných sólovek se to nemění. Ostatně ona byla nejen hlasem a tváří kapely, ale především tím, kdo si sedal nad bílý papír a přenášel na něj své myšlenky, které pak se zbytkem kapely přetvářela v působivé písně.

Novinková, v pořadí už druhá sólová deska zpěvačky nabízí celkem jedenáct nových písní. Teda deset, song "Apple Of My Eye" se už objevil na předchůdci "Are You Listening?". Tentokrát je údajně v novém kabátu. Novým kabátem je výraznější kytara, která píseň nevylepšila ani o píď. Místo velkohubého dodatku "new version" v tracklistu, bych song zařadila spíše do bonus tracků, ale to je spíše můj osobní pocit.

Samotná deska balancuje někde na konci devadesátek, kdy Cranberries vydali "Bury The Hatchet". Říkáte si, že je příliš snadné přirovnat desku Dolores O'Riordan k albům její domovské formace. A ano, přiznávám, je to možná trochu klišé, ale v případě irské zpěvačky je to nevyhnutelné. "No Baggage" je sice komornější deska, ale nestačí mnoho a sklouzává to do klasického zvuku, kterým disponovali právě Cranberries. Po delším čase se Dolores povedlo opět přinutit svůj hlas rozohnit a roztoužit a vdechnout mu v poslední době scházející naléhavost a tajemnost. Díky tomu Dolores přetavila písně v lehkou nadýchanou pěnu, do které stačí jen fouknout a ta se rozletí do všech koutů a bezezbytku je naplní. Zejména první tři songy ukazují znova vzpurnou Dolores v plné síle. Odpouštím i lehce stahující konec, kdy zejména utahaná "Lunatic" mi připomíná neméně otravnou "Dying In The Sun".

Deska "No Baggage" vlastně nepřináší s sebou nic ohromujícího, z čeho bychom si sedli na hýždě, jelikož fanoušci Cranberries Dolorosin projev znají a mají ho rádi. Deska zkrátka chutná jako brusinky, sladká a hořká zároveň, ale nenechte se zmást. Nejsou to brusinky, je to “jen” Dolores, ale dobrá Dolores!

PS: Podle posledních zpráv se The Cranberries letos vracejí na pódia, možná zavítají i k nám, jako revanš za zrušený Doloresin koncert před dvěma lety.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY