Poněkud nepovedené vyjádření úcty

10.09.2009 05:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Co by na tento počin řekli v hudebním nebi Ramones, netuším. Radostné "Gabba, Gabba Hey" by ale jistě nezaznělo, spíše obligátní "Well" coby projev smíření s realitou. Optikou přízemního hodnocení totiž českému úctyvzdání punkrockové legendě náleží nálepka "Poněkud nevyvedeno".
4/10

Různí - CZ Ramones Tribute

Skladby: Degradace - Pet Sematary, Drunkey Monkeys - My Brain is Hangin' Upside Down, Kaktus - KKK Took My Baby Away, Gauneři - Poison Heart, Punk Floid - Ramones, Zhoda náhod - Strengh to Edore, NVÚ - I Believe in Miracles, Sputnik - The Crusher, The Fialky - I Need Your Love, E!E - V saku trpím (Psycho Therapy), Brain Drain – Now I Wanna Sniff Some Glue, Cirguz – Rockaway Beach, Zatrest - Malej stan (California Sun)
Vydáno: květen 2009
Celkový čas: 33:14
Vydavatel: Cecek Records
Myšlenka poskládat desku, na níž nejrůznější interpreti přispějí písní Ramones upravenou podle svého gusta, se zrodila někdy na přelomu předloňského a loňského roku. Jeden z prvních možných termínů vydání sliboval desku na trhu již před rokem. Nakonec se práce na tributu protáhly tak, že u Cecek Records vyšel až koncem letošního května.

Čekání by se dalo omluvit, kdyby ovšem k tomu byl důvod. Stopáž činí pouhých třiatřicet minut, což více než roční práci moc neodpovídá. Potěšitelné je, že se z lásky k Ramones po svém vyznávají také kapely, které zdaleka ještě nepatří k notoricky známým, třeba o nějaké Degradaci či slovenském Kaktusu jsem neměl dosud ponětí, CirguZ jsem už slyšel naživo. Na druhou stranu ale zase právě tyto postrádají dostatek invence - "Pet Sematary" od Degradace nepřesvědčí (může za to letitý cover od Plexis "Svět jsou jen báry", který již obehrává kdejaká zábavovka?), podíl CirguZu končí u "Eins, zwei, drei, vier!" v úvodu jejich verze songu "Rockaway Beach", navíc ještě vyfasovali černého Petra za zvuk. Sice jim to hraje, ale pokud je ta nahrávka ze zkušebny vtip na téma "Zpět do garáží", nechápu, proč celá kompilace nevznikla ve zkušebnách jednotlivých kapel. Zbytečně to tak mělnickou partu poškozuje. U ostatních skladeb je zvuk víceméně velmi dobrý.

Větším problémem tributu je angličtina některých zúčastněných. Krásnou ukázkou toho je příspěvek Brain Drain "Now I Wanna Sniff Some Glue", sice má pěkný frackovský náboj, pro výslovnost anglického textu by se ale hodilo označení Czenglish. Až moc česky také působí zpěv v "The Crusher" od Sputniku (mimochodem po hudební stránce jedna z lepších věcí). Zvláštní je slyšet v angličtině východočeské NVÚ ("I Believe In Miracles"). Někteří si ale s jazykem vůbec hlavu nelámali. Song "Ramones" od Punk Floid vynecháme, na oficiálním CD vyšel již před čtyřmi lety. The Fialky nechali v angličtině pouze refrén ("I Need Your Love"), příbramští E!E udělali z "Psycho Therapy" "V saku trpím" - by člověk nevěřil, jak je to výslovnostně podobné. Desku zakončuje letní pohodou protknutý a vtipným textem obdařený kousek "Malý stan" od olomouckých Zatrest, původně "California Sun"; pro mě spolu s elektronicky šlapajícím songem "My Brain Is Hangin' Upside Down" od Drunkey Monkeys nejlepší kusy desky.

Jsem v rozpacích. Zajímalo by mě, co vše se za ten rok a půl příprav odehrálo, proč se nepodílelo víc kapel, zda vůbec mezi dalšími byl o kompilaci zájem, jestli se nesešlo dostatek peněz, zkrátka kde punkeři z bývalého Československa udělali chybu. V porovnání s obdobným titulem Made By USA, na němž vzdali hold Ramones třeba Green Day, Metallica nebo Marilyn Manson, je český počin, jak jsem zmínil na začátku, poněkud nevyvedený. Přitom nějakou z písní Ramones má v repertoáru každá druhá kapela, která se pohybuje v punkrocku...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY