Mohla to být fantastická výběrovka

20.08.2009 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Album největších hitů mapujících celou kariéru George Harrisona opravdu scházelo. Kytarista, skladatel a zpěvák, který dlouho a složitě vystupoval ze stínu géniů Lennona & McCartneyho, se takového dočkal až téměř osm let po svém skonu. Šance ale byla trochu promarněna.
7/10

George Harrison - Let It Roll (Songs By George Harrison)

Skladby: Got My Mind Set On You, Give Me Love (Give Me Peace On Earth), Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let It Roll), My Sweet Lord, While My Guitar Gently Weeps (Live), All Things Must Pass, Any Road, This Is Love, All Those Years Ago, Marwa Blues, What Is Life, Rising Sun, When We Was Fab, Something (Live), Blow Away, Cheer Down, Here Comes The Sun (Live), I Don't Want To Do It, Isn't It A Pity
Vydáno: 15.06.2009
Celkový čas: 77:35
Vydavatel: Parlophone
George Harrison ukončil svoji pozemskou pouť již před drahně lety a vynikající, až po jeho smrti vydané album "Brainwashed" vyšlo v roce 2002. Jelikož (přes spekulace, zda syn Dhani nenajde ještě něco v archivu) se bohužel jednalo o poslední desku v obou významech toho slova, bylo logickým dalším krokem uspořádání reprezentativního výběrového alba. Materiálu pro něj měli kompilátoři dost a dost, na čas si dali také. Bohužel výsledek je poněkud rozpačitý.

Co dělá dobrý výběr dobrým? V první řadě samozřejmě samotný výběr skladeb, dále (zejména jsou-li data původních nahrání písní od sebe hodně vzdálena) kvalitní remastering, informačně hodnotný booklet a výtvarně vydařené balení. "Let It Roll" bez výhrad splňuje jen dvě z těchto čtyř podmínek, a to bohužel ty dvě méně důležité: Booklet na křídovém papíře s mnoha střízlivými, překrásnými fotkami oku lahodí převelice, a zvuk je jedním slovem fantastický! Však se o remastering postaral Giles Martin, jenž svůj um a talent zděděný po otci prokázal již na výtečné beatlesácké šílenosti "Love". Ne, na počítači ani v MP3 přehrávači to jistě nedoceníte, ale pokud si obstaráte tu archaickou podivnou věc zvanou cédéčko a pustíte-li jej na slušné aparatuře a pořádných bednách, bude si vaše sluchové ústrojí chrochtat blahem.

Horší už je to s obsahovou stránkou, a to jak bookletu, tak alba samotného. V knížečce si sice počtete v dojemném (v dobrém slova smyslu) vzpomínání Warrena Zanese na Georgovu sólovou kariéru, o písních samotných se po hříchu ale nedozvíte nic víc, než kdo je autorem a kdo majitelem práv na jednotlivé nahrávky. Chybí datace vzniku i názvy alb, ze kterých skladby pocházejí, či jakékoli další informace.

A samotný výběr jako takový? Už když jsem se dozvěděl, že album bude pojato jako jednodiskové, bylo mi jasné, že to bude problém, neb ukázat Harrisonovu kariéru na pouhých devatenácti písních znamená mnoho podstatného vynechat. Zásadní byla také otázka, jak se postavit k Georgovým šlágrům napsaným pro The Beatles. Šalamounské rozhodnutí použít koncertní nahrávku "Concert For Bangladesh" nejeví se příliš šťastným hlavně proto, že na onom vystoupení zazněly jen tři beatlesovské songy. "Let It Roll" tak sice období The Beatles neopomíjí zcela, chybí zde ale tak zásadní kousky jako "Taxman", "If I Needed Someone", "I Me Mine", "Within You, Without You" nebo "I Want To Tell You". Navíc - pokud tedy výběr neměl obsahovat jen Georgovy sólové počiny - kde je nějaký zástupce alb superskupiny Travelling Wilburys? A ani ta sólová část tvorby zde není ukázána dostatečně. Vždy někomu něco na každém výběru chybí, ale pominout "Wah Wah", "Crackerbox Palace", "Cloud 9" ,"Not Guilty" nebo "Beware Of Darkness" považuji za velké chyby.

"Let It Roll" mělo zkrátka dle mého názoru být dvojalbem naplněným až po okraj možné stopáže s bookletem nejen hezkým, ale také plným informací. I tak ale tahle deska plní svůj nejdůležitější úkol - když bude chtít někdo neznalý ochutnat z bohaté Harrisonovy tvorby, půjčím mu jako první k seznámení tuhle placku. A samozřejmě (aby to nevyznělo, jako že si toho snad nejsem vědom) se těch devatenáct nádherných písních s křišťálově pročištěných zvukem moc dobře poslouchá. Jsou to totiž nejen výtečné pecky, ale jsou navíc i projasněny hlubokým duchovním vhledem svého hlavního interpreta a (až na dvě výjimky) autora, jaký je v západní rockové hudbě málokdy k nalezení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY