MPHO - černobílá emigrantka atakuje pop

19.08.2009 13:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

V současném hudebním světě není zvykem, aby se na sólovou hudební dráhu pustila téměř třicetiletá zpěvačka, která má za sebou slušnou historii jako backvokalistka či spolupracovnice na všem možném. Britka MPHO je tou výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Seznamte se s ní v dnešním Radaru.

MPHO rychle

podobá se: Marina & The Diamonds, Santigold, Little Boots
žánr: pop
co: singl "Box N Locks", coververze "Running Up That Hill" Kate Bush a "Heavyweight Champion Of The World" Reverend And The Makers / album "Pop Art" (vyjde pravděpodobně v říjnu 2009)
download: desetiminutový mp3 sampler skladeb z alba

MPHO
© mphosounds.com
Mpho Skeef se narodila v Jihoafrické republice bílé matce a černému otci v době, kdy to bylo ještě zločinem. Den před svými prvními narozeninami nastoupila spolu s matkou do vězení, ve čtyřech letech se pak přestěhovali do Británie. Útlé dětství jí tedy nepřineslo zrovna příjemné zážitky. Hudbě se začala věnovat záhy a ještě před pár měsíci věřila, že pro ni navždy zůstane jen koníčkem. Během své dosavadní kariéry na okraji mainstreamu, jak sama říká, se podílela třeba na singlu Bugz In The Attic "Booty La La", zpívala ve skladbě ColdCut "This Island Earth" z alba "Sound Mirrors" a svým vokálem naživo či ve studiu podporovala mimo jiné Ms. Dynamite nebo Natashu Bedingfield.

Box N Locks

Pozvolna však pracovala na vlastní hudbě, kterou označuje za čistý pop, ačkoli během let prošla spoustou stylů od hip hopu a r'n'b po grime a další undergroundové odrůdy ostrovní hudby. Samotnou ji překvapilo, když po prezentaci v podstatě dokončeného alba ji rychle podepsal label Wall Of Sound, a nakonec se dopracovala až ke smlouvě na pět desek s Parlophone, jednou ze společností EMI. A to když jí táhne na třicítku a má už dvě děti - pro současné popové zpěvačky nevšední background.

MPHO - Pop Art
© facebook interpreta
Debutové album "Pop Art" (stejně se jmenoval i nedávný výběr hitů Pet Shop Boys, kteří s MPHO sdílejí label) by mělo vyjít v říjnu a prozatím mu cestu do médií klestí červencový pilotní singl "Box N Locks", do nějž producent Switch použil sampl z hitu z osmdesátých let minulého století "Echo Beach" kanadské skupiny Martha & The Muffins. Prý to bylo vůbec poprvé, co kapela samplování některé své písně použila. Reakce britských recenzentů jsou velmi pochvalné, hitparádově si ovšem skladba příliš dobře nevedla (probojovala se nejvýše na 49. místo). Druhým singlem se stane písnička "See Me Now".

MPHO si sice sama skládá hudbu i texty, na debutovém albu jí však samozřejmě pomohlo hned několik producentů. Kromě již zmíněného spolupracovníka Santigold či M.I.A. Switche to jsou třeba Future Cut (Dizzee Rascal, Kate Nash, Lily Allen), Rick Nowels (Belinda Carlisle, Andre 3000) nebo Rob Davis (Kylie Minogue). Jejich jména a fakt, že kromě skladatelského talentu MPHO oplývá i výrazným talentem pěveckým, slibuje povedenou kolekci. Uslyšíme v říjnu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY