Charlie Straight - Už nejsme tak naivní

14.09.2009 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Bezesporu jednu z nejlepších tuzemských desek vydali letos třinečtí Charlie Straight. Překvapili svou nadčasovostí a hravostí. Sama kapela ale na všechny pochvaly reaguje až překvapivě skromně. Ostatně během našeho rozhovoru se zdálo, jako by čtyři mladíci ani nevěřili tomu, co se kolem nich děje.
Charlie Straight
© www.charliestraight.com
"Interview uděláme v naší zkušebně," navrhli Charlie Straight a mně se orosilo čelo hrůzou. Parný den, kdy teploty šplhaly přes pětatřicítku, jsem chtěla bodře navrhnout lokalitu v některé z třineckých zahrádek, kde bychom se mohli zchladit pivem a všichni bychom byli spokojeni. Kvarteto ale vědělo přesně, co dělá. Klimatizovanou zkušebnu by za venkovní pařák vyměnil opravdu jen blázen. "Dnes jsme dohrávali rádiovou verzi dalšího singlu 'Upside Down'," dozvím se hned mezi dveřmi od basáka Honzy. Horko nehorko kapela podle úst frontmana Alberta zkouší každý den. "Teď jsou prázdniny, takže zkoušíme denně. Přes školní rok je to ale složitější, já studuju v Olomouci, Honza v Brně a Michal jde teď do Prahy, jediný Pavel je v Třinci, protože tady učí. Kvůli kapele ale dojíždíme domů každý týden."

Honza Cienciala

Jan Cienciala
Baskytarista kapely se narodil roku 1988 v Ostravě. Na základní škole navštěvoval hodiny kytary, tu později ale vyměnil za baskytaru, které se věnuje dodnes. Kromě Charlie Straight hrál ve třech dalších formacích. Podle vlastních slov poslouchá nepřeberné množství hudby, ale poslední dobou mu učarovala zejména elektronika. Nyní studuje management a ekonomii v Brně a věnuje se festivalu 3necké KiloWatty, který pořádá.

Než se usadíme, ještě chvíli to trvá, proto se rozhlížím po zkušebně se zatajeným dechem. Zapomeňte na temné kobky vašich kamarádů, kteří zkouší v provizorních prostorech. Zkušebna Charlie Straight je přesný opak, je prostorná a světlá. Kromě plakátů Radiohead, prvních promo fotek a backstage pasů si všímám i vytisknutého e-mailu, který mi Albert pohotově interpretuje: "To je dohoda s Elenou Kalis, fotografkou z Bahamských ostrovů, která tímhle emailem stvrzuje, že její fotografii můžeme použít na přebal alba." Tím mi osvětil i to, proč svou desku pojmenovali podle písně "She's A Good Swimmer". Desku, která se natáčela už od roku 2007. "Chtěli jsme ji vydat už před dvěma lety, ale vůbec jsme neměli tušení, co všechno natáčení alba obnáší a kolik času budeme potřebovat. Svou roli sehrála také vzdálenost, natáčeli jsme v Praze, tak jsme pořád pendlovali tam a zpátky. Ve finále se to ale zadrhlo i na spolupráci s třetími osobami," vzpomíná klávesák Michal.

Aktivní Albert vidí ale problém, proč se deska zpozdila, i jinde: "Jsme perfekcionisti a chtěli jsme, aby deska byla pořád lepší a lepší." Když se ale začnu vrtat v tom, zda jim náhodou nevyhovovaly smlouvy s vydavatelstvím, tak mě Albert vyvede z omylu: "Smlouvami to vůbec není, my jsme koneckonců ani žádný návrh smlouvy nečetli. Zkrátka jsme čekali na schválení z hlavní centrály vydavatelství měsíc a pak další měsíc, až jsme se nakonec dozvěděli, že to v České republice s anglicky zpívanou hudbou není moc valné, a tak nám to kvůli angličtině nevydali."

Albert Černý

Albert Černý
Zpěvák a kytarista Charlie Straight je nemladším článkem kapely. Narodil se roku 1989 v Třinci, kde také absolvoval polskou základní školu a loni odmaturoval na místním gymnáziu. Hudbě se věnuje od dětství, kdy navštěvoval hodiny klavíru a později bicích u svého parťáka z kapely Pavla. Má rád jazz a britskou hudební scénu. V současné době studuje na Palackého Univerzitě v Olomouci překlad a tlumočení z angličtiny.

Při zmínce, že Charlie Straight některá česká média překřtila na české The Beatles, se kvarteto směje a Albert za přikyvování ostatních skromně dodává: "Je snadné nás takhle nazvat, ale je to každopádně přehnané a vůbec si nemyslíme, že bychom jimi byli. Ale na druhou stranu nás to pozitivně ovlivnilo v práci a zdravě nás to motivovalo." Nemůžu se nechat ale odbýt tím že čeští Charlie Straight nechtějí být jako některá z britských part, jelikož na svém MySpace.com profilu uvádějí jako svou lokalitu vedle Třince i Londýn. "Ano, nejvíc by nás potěšilo, kdybychom podepsali nějaký kontrakt a rozjelo by se to na mezinárodní úrovni," zasní se v odpovědi Albert. "Bylo by super, kdyby se naše písničky líbily lidem v Austrálii, Německu nebo Francii," rozvíjí svou fantazii, "ale zatím jsme v Třinci. Tady máme hezkou zkušebnu, zázemí a tady nám to zatím dobře funguje. Až se bude dát expandovat, tak to uděláme."

Charlie Straight
© facebook interpreta
Problém by v tom snad nebyl, debutová deska "She's A Good Swimmer" je vychvalována na všech frontách a zejména si kritici libují v Albertově téměř bezchybné angličtině a hudebních aranžích. "Kritiky samozřejmě čteme," říká baskytarista Honza, který si hned po Albertovi bere nejčastěji slovo. "Nemusí se jednat ani o pochvalné kritiky, spíš o ty konstruktivní, které k něčemu vedou. Když někdo napíše, že je to super a že jsme nejlepší kapela na světě, tak to potěší, ale když nám někdo něco zkritizuje, tak nám to dává možnost se nad tím zamyslet a do příště to vylepšit." Klávesista Michal, který dostudoval ostravskou konzervatoř a chystá se na další studium spojené s hudbou do Prahy, dodává: "Když nás pochválí někdo z odborníků, tak to muzikantsky zahřeje více." Debatu uzavře Albert: "Byl bych rád, i kdyby někdo napsal, že jsme homosexuální bytosti z fiktivního světa, protože i přes jeho názor se svůj čas rozhodl věnovat naší desce."

Michal Šupák

Michal Šupák
Roku 1988 narozený klávesista je největší multiinstrumentalista kapely. Stejně jako Albert navštěvoval polskou základní školu a po jejím absolvování vystudoval ostravskou konzervatoř. Od září nastoupí ke studiu na AMU. Podle svých kamarádů je to velký romantik a jeho největším snem je mít na koncertech klavírní křídlo Steinway.

Těsně před tím, než jsem na rozhovor vyrazila, sjížděla jsem YouTube.com, kde jsem několikrát za sebou poslouchala "Shall We Have A Baby", která se ve finále na desku vůbec nedostala, přestože za její videoklip byla třinecká parta oceněna. "Když jsme nahrávali, tak jsme plánovali, že bychom ji tam dali, ale ta studiová verze nám nepřišla natolik autentická a přirozená, navíc jí chyběla atmosféra původní verze, která vznikala na dovolené v Rakousku," objasňuje nezařazení prvního hitu Charlie Straight Michal.

Charlie Straight
© facebook interpreta
Kapela má, jak vidno, v krvi cestování, koneckonců na české poměry nezvykle odjeli své oficiální promo fotky nafotit až do italského Milána. "Možná to zní velkolepě, ale jeli jsme tam na zpáteční letenku za patnáct set a spali tam na podlaze," směje se Honza. "Z Milána jsme si přivezli i nápad na novou píseň 'Hash'. Je o tom, že když nastoupíte do milánského metra, stojí tam takoví borci, kteří určitě nejsou místní a tváří se, že prodávají helikoptéry nebo autíčka na dálkové ovládání, přitom je v nich hašiš a další drogy. Ta autíčka vydávají melodii, kterou jsme si nahráli a použijeme ji na další desku," poodkryl Albert, čeho se můžeme na dvojce dočkat. "Chceme více inovovat a experimentovat, lákají nás synťáky a nové zvuky kláves", doplňuje Michal a bubeník Pavel, který téměř celý rozhovor spíše poslouchá, co jeho kolegové povídají, připojuje svou tužbu: "Mě by lákalo nahrávat s orchestrem nebo sborem."

Pavel Pilch

Pavel Pilch
Bubeník formace se narodil roku 1983 v Třinci. Podle svých spoluhráčů je to právě ten, kdo do kapely vnáší pozitivní energii. Vystudoval hudební konzervatoř v Ostravě a nyní učí v hudební škole hru na bicí. Je to sportovec, nejraději jezdí na horském kole a hraje squash.

Většinu plánů na novou desku ale nechtěl nikdo z nich prozradit, žádný div, když se teprve v červnu dočkali vytouženého křtu svého debutu stejně jako premiéry videoklipu "Platonic Johny". Ten by mohl být i kandidátem na Anděla. "Jestli vyhrajeme Anděla, udělám stojku na hlavě a poběžím přes Václavák z Mekáče do KFC ve slipech," slibuje Albert a kluci ho okamžitě chytají za slovo. Albert si stojí za svým a se spoluhráči ďábelskou sázku uzavírá. Z rozjívené atmosféry je dostávám dalším dotazem, jak to vlastně bylo s jejich klipem na MTV. "Nevíme, kdo to na YouTube.com nahrál, sami jsme se divili, když jsme to zjistili."

Charlie Straight
© Jiří Nieboras
Charlie Straight jsou jedni z hlavních představitelů nové vlny českých kapel a jako jedni z mála mají možnost ukázat publiku, že i Češi umí dělat světově znějící hudbu. Proto se nelze nezeptat, co je nejvíc inspiruje. Vcelku očekávaně kluci sypou z rukávu zaběhlá jména jako Coldplay nebo Radiohead. "...v dětství jsem hodně poslouchal Hanson, teď si doma, když mě nikdo neslyší, pouštím i Hannah Montanu. Hlavně píseň 'The Climb' a přemýšlím, jak se ta holka cítí, co dělá a kdo je," načež Albert vystřihne naprosto perfektní pasáž ze jmenované písně. Michal ještě přidává: "Po smrti Jackona teď hodně sjíždíme 'Thriller', ale nejvíc se nám líbí 'Stranger In Moscow'."

Během rozhovoru kluci několikrát mluvili o svém perfekcionismu. Jak to tedy u nich je s heslem sex, drogy & rock'n'roll? Zatím to spíš vypadá na škola, hudba, spánek... Ale Albert má jasno: "Bez lásky a sexu by přece nebyl život!"



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY