Měsíc v hip hopu - červenec 2009

04.08.2009 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

První prázdninový měsíc je za námi, co znamenal pro hip hop a r'n'b? Vyšlo ukrutné množství videoklipů a singlů a taky se toho hodně stalo: Nas a Kelis mají miminko a rozvádějí se, Jay-Z se stal nejbohatším rapperem, Lil Wayne místo koncertu spal a 50 Cent má problémy prodat své sídlo.
NOVINKY Z USA (a možná i nějaká z USB)

Nas a Kelis mají děcko, šťastná rodinka ale nejsou
Nas + Kelis
© facebook interpreta
Začneme pozitivně: Kelis porodila Nasovi děťátko. Tím však pozitivní zprávy víceméně končí. Tento rapový pár se totiž rozvádí. Od dubna spolu nežijí. A známe ty tahanice o peníze. Kelis tvrdí, že Nas má v bance 11 milionů dolarů, takže ať pěkně sype. Nas kontroval, že tam má jen 4 miliony a že už dal 350 dolarů na kočárek, 450 za náprsní nosič miminek a 1598 za dva domečky pro děti. Soudy v L.A. jsou ale rychlé, jen den po narození syna Knighta nařídil Nasovi platit Kelis více než padesát tisíc dolarů měsíčně. To jsou slušné alimenty. Takhle skončilo čtyřleté manželství. Ale třeba je ještě společný potomek dá opět dohromady. Jak Nas oznámil světu narození syna, sledujte tady. Vtipně reagovali Method Man a Redman.

Lil Wayne usnul a nevystoupil
Lil Wayne
© WENN.com
Lil Wayne má koncerty na háku. Na evropskou tour se vykašle a na Bahamách radši zakalí a místo vystoupení spí. S rappery, a také jejich managementem, je dle komentářů českých promotérů docela oříšek se domluvit. A i když už něco platí, tak klidně se na poslední chvíli něco může změnit. Jako třeba že se člen Wu-Tang Clanu zpráská v USA tak, že ani není schopen nastoupit do letadla. Někdy naplánované turné zmaří závazky k propagaci desky - to se přihodilo pražským koncertům Lil Wayna a Kanye Westa z března, resp. listopadu 2008. Management většinou oznámí odsunutí termínů show na pozdější neurčitou dobu a následně dělá mrtvého brouka. Zajímavý kousek se ale povedl Lil Waynovi - dorazil sice do dějiště koncertu na Bahamách, ale promotéři ho nenašli na stagi, ale v tvrdém spánku na hotelovém pokoji. To vyšlo nyní najevo díky žalobě o půl milionu dolarů. Tak si hlavně nezapomeňte vaše koncertní akce proti takovému jednání pojistit.

Napíšeme o Rick Rossovi?
Rick Ross
© HollywoodATL.com
Nenapíšeme! Pozdě, už se tak vlastně stalo. Rick Ross je prý těžká váha rapu. Ano, je to docela hodně objemný černoch. Prodal i nějaké desky, dokonce byl třikrát první v prodejích v USA, singly ale moc neuspěly. Asi proto o něm nemám přehled a vybavuji si jen jeho beef s 50 Centem. V červenci byl ale hyperaktivní a ze všech serverů se na nás valil. Tu videoklip, tu nějaký track, tu featuring. Vše jsem pečlivě zhlédl a poslechl si a rozhodl se, že o takových ******** nenapíšeme. Klipy sice obsahují tryskáče, rolls royce, volitelně zbraně nebo plážové kočky, ale jejich amatérská úroveň je neskutečná.

Konec Vibe
VIBE Magazine
© facebook interpreta
Papírová média v poslední době zanikají opravdu často. Zastaralý formát? Ani ne, přece jen exkluzivní články, rozhovory nebo témata na internetu nenajdete. Existenční problémy se ale nevyhýbají ani těm úspěšným časopisům a poslední obětí je VIBE Magazine. Ten založil v roce 1993 Quincy Jones, americká černošská legenda hudebního průmyslu (je např. producentem Jacksonova "Thrilleru"). Vibe ale patří od roku 2006 Wicks Group. Donedávna vycházel v nákladu circa osmi set tisíc kusů, ubývající počet inzerentů však stejně jako pro jiné časopisy znamenal postupný konec. Všech téměř padesát zaměstnanců ke konci června skončilo. V USA tak jedinými velkými magazíny o hip hopu a r'nb zůstávají už pouze XXL a The Source. Vibe však má ještě jednu naději: Quincy Jones si jej chce koupit zpět.


Drobky z Česka (a dva ze Slovenska)

• Na scéně je nová skupina. Spojení MC a producent Marat Lucas na září chystá desku "Soudný den", kde se mají objevit hlavně sociálně-politická témata. To potvrzuje i první singl "Divný místo". Debutové album pak mimo jiné bude obsahovat i featuring od Hugo Toxxxe a Delika z Moja Reč.
• Label Bigg Boss vypustil novou kolekci triček. Pokud chcete na prsou nosit designy LA4, Oriona, Jamese, Huga, Vládi a dalších, musíte za to dát nehezkých 790 Kč.
• Německý DJ Mad Skill patří do německo-českého labelu Skoop Entertainment, takže o něm slyšíme docela často. Na říjen chystá producentské album, které bude v Praze vytvářet za účasti mnoha hostů. A nyní dává ke stažení mixtape s názvem "Who The Fuck Is Mad Skill?".
• Slovenský Roman Zámožný má pro změnu taky mixtape s názvem "11:55", který kromě amerických novinek obsahuje i tracky s Vecem, H16 nebo Mojí Rečí.
• Havířovský Khomator hodně spolupracuje s Poláky, jeho nový singl "Maluj koukej, přemýšlej" je součástí kompilace "Silesia Crime vol.1". Skladbu o "Gympl kids", pseudo graffiti artists, si můžete poslechnout i na jeho MySpace.com
• Královéhradečtí MAAT mají taky nový singl, na "Nahoru do pekla" si přizvali i Natalie, Jay Diesela a Delika.
• Slovenský Bene toho stíhá hrozně moc, kromě projektů jako Peťo Tázok nebo Modré Hory teď s Beyuzem vypustil ke stažení "Nový život EP".
• Zatím málo známá opavsko-pražská trojice La Resistance na tento rok připravuje debutové album "Zrcadla", ze kterého si můžete poslechonut několik tracků na jejich Bandzone.cz.
• Pokud máte zájem, aby se zde objevila zmínka o vašem projektu, můžete napsat.


Jay-Z vydělává nejvíce
Jay-Z
© facebook interpreta
Letošnímu žebříčku Forbes Hip-Hop Cash Kings kraluje Jay-Z. Za měřené období (červen 2008 - červen 2009) dokázal z mužů působících v hip hopu vydělat nejvíce: dle Forbesu 35 milionů dolarů. To by před lety stačilo sotva na umístění v Top 10. Inu, i rappeři pociťují ekonomickou recesi. Jay-Z vyhrál už podruhé za poslední tři roky, loni ho s šílenými sto padesáti miliony předběhl 50 Cent (počítají se tam i mimohudební aktivity, takže i prodej jeho nápoje "Formula 50" Coca Cole za obrovský balík), který je tento rok s dvaceti miliony čtvrtý. Fifty však už sebevědomě oznamuje, že příští rok bude opět kralovat. Letos se před něj dostali ještě P. Diddy a Kanye West, za sebou ale nechal například Akona, Lil Waynea, Timbalanda nebo Eminema. Žebříček si i s popisky můžete prohlídnout zde.

Chris Brown se omlouvá za zmydlení Rihanny
Rihanna
© Bossip.com
"Promiň, já už to nikdy neudělám." Rádi bychom mu to věřili. Ženy se bít nemají a teď už to snad Chris Brown ví dobře. O jeho fyzickém napadení Rihanny a následné veřejné omluvě jsme už informovali, nyní, po půl roce, se Brown rozhodl ve videozprávě světu za tento prohřešek omluvit ještě jednou. Dle jeho slov vyrůstal v rodině, kde domácí násilí a nekontrolovaný hněv byly častým jevem. Což neznamená, že si z toho měl vzít příklad. Mnohokrát se ale za svůj čin ve videu kaje, takže doufejme, že pětiletá podmínka, veřejně prospěšné práce a návštěvy u experta na domácí násilí jej spraví. Na video se můžete podívat zde, ale spíše doporučuji povedenou parodii na prohlášení. A to vpravo na obrázku není Johnny Bravo, je to opravdu Rihanna. A množí se fotky, kde jsou Brown a Rihanna zachyceni spolu. Že by přes to všechno k sobě chtěli zpátky? Brown má ale problém: kvůli soudnímu příkazu se k Rihanně nesmí ani přiblížit. Zadělává si tak na další problém.

Vila 50 Centa za 200 mega
50 Cent dům
© facebook interpreta
České hvězdy showbusinessu a právní koncipienti, kteří bývali politiky a vyučili se železničáři, si kupují v USA nemovitosti. Ceny tam padají ohromně, dolar je slabý, vilka na Floridě je pomalu výhodnější než chata v Jeseníkách. Na domek 50 Centa ale asi jen tak mít nebudou, leda pokud by měli dvě stě strýčků Viků. Fifty za své kýčovité honosné sídlo totiž chce v přepočtu dvě stě milionů korun, a to už slevil o téměř polovinu z původní ceny z před dvou let. Devatenáctiložnicová vilka, předtím patřící boxerovi Mikeu Tysonovi, se nachází v městě Hartford v Connecticutu, takže to má newyorský rapper dvě hodiny od svého rodiště. Asi ho už ale barák s diskotékou s tyčema pro striptérky omrzel a chce se jej zbavit. Zájemci o koupi se můžou podívat na MTV Cribs.

The Game dissuje Jay-Zho
The Game vs. Jay-Z
© facebook interpreta
The Game je horká hlava. Jeho rozchod s G-Unit kvůli rozepřím s 50 Centem je jedním z nejznámějších rapových beefů. V červenci MTV vydalo video, kde se The Game všem omlouvá. Tony Yayo o něm tvrdí, že je bipolární: jeden den tak, další den jinak. A když se Jay-Z na jednom koncertě ve freestylu možná trochu o The Gameovi zmínil, Game klasicky vybuchl. Ve Španělsku, Anglii nebo Francii pak při show skandoval "Fuck Jay-Z" a podobné útočné hlášky, stejně jako před lety řval "G-Unot" a "Fuck 50 Cent". Dokonce nahrál i dissovou skladbu s názvem "I’m So Wavy". Jay-Z nazval Gamea groupie a více se k beefu vracet nechtěl. The Game si pak v rozhovorech dělal srandu z Jay-Zho věku, že nemá děti a že i přesto, že je legenda, tak by byl jako Michael Jordan dnes proti Kobe Bryantovi. The Game by se měl prostě trochu uklidnit. I Michael Jackson chtěl urovnat jeho spory s 50 Centem. Teda, tohle tvrdí The Game, údajně měl MJ i chtít s oběma rappery udělat kolaboraci. Ale možná si to kalifornský rapper jen vymyslel. Pro zajímavost: seznam 77 zmínek o Jay-Z v textech The Gamea. A víte, že se spekuluje, že by The Game mohl hrát v remaku "A-Teamu" Baracuse roli Mr. T?


MP3 jukebox

Jay-Z - Run This Town
Jay-Z feat. Rihanna & Kanye West - Run This Town - další ukázka z "The Blueprint³". 11. září se asi máme na co těšit. K poslechnutí na Jay-Zho stránkách.
Clipse feat. Keri Hilson & Pharrell - All Eyes On Me - Clipse na říjen chystají třetí album, tuto věc jim produkovali The Neptunes.
Pharrell Williams - Despicable Me - ještě jednou Pharrell: připravil titulní píseň k animáku stejného jména.
Lil Wayne - Million Dollar Baby - tento Weezyho track produkoval Just Blaze, těžko říct, jestli se dostane na celou desku "Rebirth".
• Koutek ženského r'n'b: Cassie - Let's Get Crazy feat. Akon - produkce Red One, Ciara - Cool On You - co se nedostalo na poslední desku, Christina Milian feat. The-Dream - Chameleon - snoubenci na jednom tracku, Amerie feat. Nas, Jadakiss, Rick Ross & Kain - Why R U Remix - pět lidí na mikrofónu, Nicole Scherzinger feat. Sting - Power's Out - nečekaná kolaborace.
• 2x 2 kolegové z G-Unit: Lloyd Banks - Best Kept Secret + They Mad versus Tony Yayo - Let’s Ride Nigga + Sleepwalking.
Kid Cudi - Call Me Moon Man - alternativní hip hop jede. Plus jeho featuring na Mr Hudson - Everything Is Broken.
Fabolous - Everything, Everyday, Everywhere feat. Keri Hilson & Ryan Leslie - Fabolousovo album "Lolo's Way" vyšlo na konci července, k tomu singlu si možná příště pustíme video.
2Pac feat. Snoop Dogg - If There's A Cure (I Don't Want It) - smrt přece není překážkou v publikování nových věcí.
Naughty By Nature - Get To Know Me Better - Naughty jsou zpět, na tento rok chystají album "Anthem Inc." a tahle písnička zní hodně zajímavě.
Jamie Foxx feat. Kanye West, Drake & The-Dream - Digital Girl Remix - remix tracku s mnoha hosty z posledního alba Intuition.
La Coka Nostra - The Audacity Of Coke - stáhněte si celou mixtape, než na ně půjdete na Hip Hop Kempu.
Royce Da 5'9'' - The Best Thing Yet - z filmu "Inside A Change".
Wyclef Jean - Warriorz - sedmé studiové album vyjde do půl roka, předchozí leaky: "We Made It" a "More Bottles".
Bishop Lamont feat. Xzibit - Hallelujah - produckce Dr. Dre.


VIDEOKLIPY

Eminem - Beautiful
"Beautiful" je jediná skladba z poslední desky "Relapse", kterou neprodukoval Dr. Dre. Baladu samplující "Reaching Out" od Queenů a Paula Rodgerse si Eminem udělal sám. Videoklip je taková procházka Detroitem, který je díky automobilové krize na pokraji krachu. Přídavek: podívat "3. a.m." v podání skvělého bubeníka Travise Barkera.
Mr Hudson feat. Kanye West - Supernova
Angličan Ben Hudson z kapelay Mr Hudson & The Library knihovnu nechal být a připravuje sólo "Straight No Chaser". To vyjde na Kanyeho labelu G.O.O.D. Music po tom, co na něj Mr Hudson udělal dojem při práci na "808s & Heartbreak". Na chytlavý (a tak trochu zvlášní) singl mu Káně udělal featuring.
Chali 2na feat. Talib Kweli - Lock Shit Down
Chaliho 2nu můžete znát ze skupin Jurassic 5 nebo Ozomatli, ale teprve nyní, po mnoha letech aktivní kariéry, vydal své sólové album "Fish Outta Water". Na tracku "Lock Shit Down" mu pomáhá Talib Kweli. Jestli jim to spolu funguje, můžete posoudit na videu.
KRS-One & Buckshot - Robot
KRS-One měsíc po svých čtyřiačtyřicátých narozeninách vydá kolaborační album "Survival Skills" s Buckshotem. I dnes zní sakra svěže! První singl se jmenuje "Robot" a klip se opravdu povedl. To by měli bratři Čapkovi radost.
Slaughterhouse - The One
Track "Slaughterhouse" nahrál roku 2008 Joe Budden s Crooked I, Joellem Ortizem a Royce Da 5'9''. Tato čtveřice teď tvoří skupinu Slaughterhouse, která v sprnu vydá desku "Slaughterhouse". DJ Khalil vysamploval Kravitzovu "Fly Away" a je z toho úderný singl s videem.
T.I. feat. Mary J. Blige - Remember Me
Re-release "Paper Trailu" se zatím nekoná, přesto se materiálu z "Paper Trail: Case Closed" dočkáme oficiální cestou. A prvním singlem je "Remember Me", které se původně jmenovalo "Don't Forget". T.I. k němu stačil natočit video, než nastoupil do vězení. O tom taky celý track je. Atlantskému rapperovi sekunduje Mary J. Blige.
Kid Cudi feat. Kanye West, Common & A-Trak - Make Her Say
Druhý singl Kid Cudiho z připravovaného debutu "Man On The Moon: The End Of Day" se měl původně jmenovat "I Poke Her Face", protože využívá vokálů Lady GaGa z její akustické živé verze "Poker Face", finální název písničky se slokami od Kanye Westa a Commona a scratchema od DJ A-Traka je "Make Her Say".
Drake - Best I Ever Had
Máme tady nové jméno: Kanaďana Drakea si vzal pod svá křídla Lil Wayne a jeho Young Money Entertainment a letos plánuje debut "Thank Me Later". První videosingl (který už je druhý v americkém žebříčku) mu produkoval i režíroval Kanye West. Video se zaměřuje na pohyb středoškolských hráček basketbalu.
Busta Rhymes + Estelle - World Go Round
Recenze na Bustovo poslední album "Back On My B.S." na musicserveru nevyšla, tak mu aspoň děláme radost publikováním jeho videí. Videoklip k singlu "World Go Round" s Estelle se povedl a ani nevadí, že sampluje klasiku "Sweet Dreams" od Eurythmics.
50 Cent - Ok You're Right
50 Cent na podzim chystá desku "Before I Self Destruct", z které už od minulého roku vycházejí singly. "Ok You're Right" je tím nejnovějším. Byl inspirován speciálním 21:9 filmem Carousel. A možná trochu "Temným rytířem". Track si můžete i zdarma stáhnout, je součástí mixtapu "War Angel LP". A z novějšího "Forever King" mixtapu zase pochází videosingl "Funny How Time Flies".

Psali jsme o hip hopu a r'n'b

ČLÁNKY
G-Bod - Sekvencie
Gambrz Reprs - Šémhamforáš
Moja Reč - Dual Shock
Keri Hilson - In A Perfect World...
Shaggy, Freestylepark Modřany, Praha, 21.7.2009 fotogalerie
Hip Hop Jam, Svojšice, 10.-11.7.2009 fotogalerie
Hip Hop Jam, Svojšice, 10.-11.7.2009 report
Tak o prázdninách hlavní hiphopová jména odpočívají, takže recenze z července jsou spíše resty z minula. Pořádné release budou až v září, takže na srpen vám můžu slíbit pouze reportáž z Hip Hop Kempu. A ten rozhovor s WWW už na 100% taky.

NOVINKY
Beyoncé dá svému poslednímu albu platinovou podobu
Snoop Dogg pošle do světa "Fuck Yeaaah"
The-Dream letos vydá své poslední album
Osmý Hip Hop Kemp se blíží
Novinky Mariah Carey a Lila Waynea se zpozdí
Kimberly Wyatt z Pussycat Dolls ohlásila sólové plány
Lady GaGa hodlá obohatit své debutové album o hororové písně
Nová deska Rihanny bude plná duetů a kolaborací
Diddy zamíří vlakem do Paříže až v listopadu
Rapperka Kelis porodila chlapečka
Radio Wave má namířeno zpět do éteru
Whitney Houston prozradila vše o comebackové desce
Jay-Z vydává společný singl s Rihannou a Kanyem Westem
Beastie Boys posouvají kvůli rakovině desku i turné
Keane spolupracují s Kanyem Westem
Kelly Rowland popřela návrat Destiny's Child
Rapper Rakim vydá sedmou pečeť
Podívejte se na "Meleme meleme kávu" Hugo Toxxxe
Další reedice Beastie Boys přináší bonusový disk
V NODu proběhne křest videoklipu Hugo Toxxxe
Stáhněte si poslední album Modrých hor
Peter Fox zvažuje konec kariéry
Podívejte se na "I Gotta Feeling" Black Eyed Peas
Q-Tip vydá osm let starou novinku
Na novince Beastie Boys bude ke slyšení Bob Dylan


BONUSY

Vypadalo to, že na každé číslo vyjde jedna zajímavost na závěr, v červenci toho ale vyšlo tolik, že by bylo hloupé toho nezmínit víc...

Auto-tune se mstí
Minule Jay-Z svou skladbou "D.O.A. (Death Of Auto-Tune)" pohřbil auto-tune. Auto-tune se ale jen tak nedalo a připravilo odplatu. Jay-Z byl unesen a postavičkou ze "Saw" donucen rapovat na auto-tune. Povedená parodická taškařice.
Ice Cube ve stylové reklamě
Skater Paul Rodrigez s Nike Skateboarding připravil další edici svých bot a k propagaci natočili reklamu, z které i díky Kobe Bryantovi a Ice Cubovi můžete nasát atmosféru L.A. Podkladová skladba je Cubova klasika "It Was A Good Day".
Snoop Doggova parodie na pivní reklamu
K propagací svého "Blazed & Confused Tour" zvolil Snoop Dogg nezvyklou metodu: vytvořil parodii na známou reklamu s průchozí ledničkou s pivem Heineken místo šatní skříně. Snoopova skřín je ještě extrémnější.
Narapovaný film
O filmu "A Day In The Life" se těžko dá mluvit jako o hiphopovém muzikálu, jeho zvláštností ale je, že všechny narace jsou narapovány. V dramatu o newyorských drogovým dealerech hrají a rapují Sticky Fingaz, Mekhi Phifer, Omar Epps, Faizon Love nebo Michael Rapaport.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY