Pohodové nic

23.07.2009 21:19 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Na břehu Vltavy měli zastávku na svém dobročinném turné Čechomor, kteří si jako předkapelu pozvali Bílou nemoc a jako speciálního hosta Suzanne Vega. Ta při svém desátém vystoupení v České republice moc nepřesvědčila. Atmosféra večeru u pláže se však vydařila.

Live: Suzanne Vega

support: Čechomor, Bílá nemoc
místo: O2 Žluté lázně, Praha
datum: 22. července 2009
setlist: Marlene On The Wall, Small Blue Thing, Caramel, Frank & Eva, My Favourite Plum, Tombstone, Left Of Centre, Blood Makes Noise, The Man Who Played God, The Queen & The Soldier, Tired Of Sleeping, Some Journey, Luka, Tom's Dinner, In Liverpool
Fotogalerie

Čechomor, O2 Žluté lázně, Praha, 22.7.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Náš infobox sice hlásí, že zahrála Suzanne Vega a podpořili ji Čechomor a Bílá nemoc, ve skutečnosti to bylo trochu jinak. Koncert ve Žlutých lázních byl součástí letošního dobročinného čechomorského turné. Čechomor už třetí rok spolupracuje s pojišťovnou Kooperativa na projektu Pomocných tlapek, který (mimo jiné) pomocí prodeje propagačních předmětů a dárcovských SMS hradí náklady na asistenční psy pro tělesně postižené občany. A na tři zastávky turné (21.7. Loket nad Ohří, 22.7. O2 Žluté lázně, 23.7. Žďár nad Sázavou) si pozvali Suzanne Vega.

Start akce byl zvolen na 19:00. V tu dobu se před vchodem tísnily stovky fanoušků, přes sekuriťáky to šlo pomalu. A v tu dobu už dohrála předkapela Bílá nemoc, o které na plakátech nebyla zmínka. Naopak bylo ale v propagačních materiálech uvedeno, že by měli Čechomor se Suzanne Vega zahrát i dohromady, což se ale nestalo. Tisková zpráva také říká, že "zatím se však nikdy a nikomu nepodařilo vystoupit s touto hvězdou na jednom pódiu, natož pak ve společném koncertním programu", No, tak co jsme nakonec viděli?

Suzanne Vega, O2 Žluté lázně, Praha, 22.7.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Dva hodinové koncerty. A ten od Čechomoru byl teda lepší. Pánové si pěkně fidlali písně "Mezi horami" nebo "Katuša" v krásné atmosféře zapadajícího slunce u Vltavy. Žluté lázně v podvečer naplnily na čtyři tisíce lidí včetně mnoha známých tváří, třeba Václava Havla. Od plážových barů jste na pódium příliš neviděli, museli jste si přijít postát do terénu mezi stage a stanem zvukaře, ale museli jste si dát pozor, abyste nespadli do jedné z kašen. Výhodou bylo, že jste se v jakékoliv fázi koncertu mohli bez problémů dostat až k plotu pod scénou, žádná tlačenice nebyla.

V devět nastoupila na pódium Suzanne Vega s jejími muzikanty Gerrym Leonardem a Michaelem Viscegliou. Vega od vzniku České republiky už u nás koncertovala mockrát. Vrací se sem asi ráda, posluchačů tu má mnoho. I já se mezi ně počítám od útlého věku, přesto jsem ji naživo viděl poprvé až teď. A bylo to zklamání. Označujeme ji jako "americkou písničkářku", neuspěla by ani jako písničkářka u táboráku, na rozdíl od Čechomorů docela nudila. Čerstvě padesátiletá Vega jako by byla někde jinde než před tisíci lidmi, kteří si přišli poslechnout její hity.

Suzanne Vega, O2 Žluté lázně, Praha, 22.7.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Koncert bratří Nedvědů byl lepší folkový zážitek než Suzanne Vega. Samozřejmě zpívala bezchybně a pěkně, ale bez nějakého většího zanícení. I její největší hity jako "Luka", "Tom's Dinner" nebo "Blood Makes Noise" zněly ploše, výkon tříčlenné kapely (Suzanne hrála na kytaru) se nedá srovnat s hudebními aranžemi z albových verzí. Vřelého potlesku se však dočkala, fanoušci nemají tak vysoké nároky jako recenzent. Zmiňované starší skladby měly určitě větší odezvu než ty novější jako "Frank & Ava" z poslední desky "Beauty & Crime". Po šedesáti minutách přišla tečka v podobě "In Liverpool". Byl to pohodový večer, ale Suzanne Vega byla spíše dobré hudební pozadí pro ležení na pláži při západu slunce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY