Důstojný rozlučkový dokument jedné kapely

22.07.2009 13:00 - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Lednová rozlučka slovenských pop-punkerů Inekafe s fanoušky je označována jako nejlepší koncert zimy 2008/2009, disk se záznamem pražského posledního koncertu a s bohatým bonusovým materiálem nazvaný "Live In Praha" zase aspiruje na nejlepší DVD, které v poslední době vyšlo.
9/10

Inekafe - Live In Praha

Skladby:

Koncert: Peter, Skús to ďalej, Mýtna, Kto na to príde?, Veľkou palicou, Plán, Čo chcú?, Petra, Sám proti všetkým, Opäť na streche, Telefónne číslo, 090X, Biely hotel, Ráno, Čumil, 120 čísel pod zemou, 30. február, Prečo je to tak?, Leto na Ukrajine, Spomienky na budúcnosť, Ružová záhrada, Svätý pokoj, Vianoce, Déja-vu, Kašovité jedlá, Ďakujeme vám, Záverečná, Outro

Bonusy: Videoklipy (090X, Čumil, Vianoce, Kto na to príde?, Úspešne zapojení, Ráno, Mám pocit, Ďakujeme vám, Ružová záhrada, Veľkou palicou III, Spomienky na budúcnosť, Krvavá blondína, Alibi, Svätý pokoj), Backstage Pass, Komentáře, Interview, Dokument z koncertu v Bratislavě v Mlynskej dolině

Vydáno: 20.4.2009
Celkový čas: 235 minut
Vydavatel: Forza Music
Inekafe fungovali na scéně od roku 1995, po třech letech si sami vydali debut "Vitaj!". Díky singlu "090X" se dostávali do popředí zájmu nejen hudebních fanoušků a brzy podepsali smlouvu s vydavatelstvím. Postupně vyšla alba "Čumil", "Je tu niekto? " a "Príbeh", každé úspěšnější než to předchozí. Na Slovensku kapela získala 3. místo v anketě Slávik 2001 a podmanila si také tisíce fanoušků v Česku. Poslední řadovka "Bez udania dôvodu" vyšla v roce 2003 a znamenala návrat k punkovějším kořenům kapely. Rok 2005 byl ve znamení vzpomínkového turné k 10. výročí vzniku kapely, v únoru 2006 se Inekafe (Bandzone.cz) rozešli. Na žádost fanoušků vystoupili před rokem naposled v bratislavské Mlýnské dolině.

Jak to bylo dál, mám ještě živě v paměti. Čeští fans se cítili ukřivdění, a tak kapela povolila a uspořádala opravdu poslední koncert 31. ledna ve vyprodané pražské Incheba Areně, kde se emoce, soudě dle ohlasů, daly krájet. Tři měsíce po rozlučce vyšel záznam koncertu na DVD a nutno říct, že onu dojemnou atmosféru toho večera se podařilo na videu více než dobře zachytit.

DVD s jednoduchým názvem "Live In Praha" ovšem nezastihuje jen konec této úspěšné slovenské formace. Jde spíše o takový ucelený dokument o kapele, jehož nosnou částí je právě pražský koncert. V úvodu se dostaneme do zkušebny Kafáčů, betonové garáže, vzápětí členové čtveřice vzpomínají, v jakých garážích v minulosti hrávali se svými kapelami. Následuje přesun do Prahy, do šatny v Incheba Areně. Pánové se třesou trémou, i pro ně jde o významný okamžik, brzy ale vyběhnou za jásotu fanoušků na pódium a tréma je ta tam. Hodinu a půl dlouhá show nabízí průřez tvorbou skupiny od prvních demáčů, při pomalých písních lze zahlédnout v očích některých fanoušků slzy, dojetí neskrývá ani frontman Vratko. Koncert končí, následují první dojmy ze strany kapely, kdy Vratko využije rejstříku vulgarismů ke komentáři technických problémů, které koncert provázely (písně "Úspešne zapojení" a "Závisť" proto na DVD chybí), a ze strany fanoušků, z nichž někteří staví rozlučkový koncert Inekafe na vrchol životních zážitků. Kafáči se pak ke koncertu vyjadřují ještě s měsíčním odstupem. Tím končí pražská část DVD s velice dobrým, vyváženým zvukem (i když jen ve stereu), kdy pouze závěrečná "Záverečná" hraná na akustiku má zvuk jak z mobilu, a místy drobně rozostřeným obrazem. Výsledek sedmi kamer, které koncert snímaly, je ale parádně a dynamicky sestříhán, divák si navíc může vybrat ze dvou formátů obrazu, takže čert to vem.

Následuje kafáčská videografie. Tu si lze přehrát dvěma způsoby - buď čistě jen videoklipy, jak běžely v televizi, anebo s komentáři kapely, při kterých se divák dozví mnoho zajímavostí. Jedinou výtku bych snad měl k technickému provedení: klipy mělo být možné pustit všechny na jeden stisk tlačítka ovladače, přepínání na další přes menu není úplně pohodlné. Posledním bonusem je dokument z loňského bratislavského koncertu v Mlýnské dolině.

Bez pěti minut čtyřhodinový disk prakticky nemá žádných větších chyb, menší se snadno zapomenou a, jak jsem již předeslal v úvodu, strčí do kapsy většinu produkce hudebních DVD poslední doby. Inekafe se loučí se svými fanoušky po všech stranách důstojně, až je škoda, že by po 9. září, kdy kapele vyjde ještě výběrovka toho nejlepšího a nevydaných skladeb, mělo být Inekafe pouze pojmem v hudební historii Slovenska (a také Česka). Prý ale nic není vyloučeno.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY