Video Jukebox 25/2009

26.06.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén internetového videa - klipy zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Wild Beasts
Wild Beasts - Hooting & Howling
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Pokud hudební smetánka v americkém Pitchforku pochválí britskou kytarovku, asi na tom už něco vážně bude. Vždyť i debut Kasabian tam odstřelili jako špatný vtip. V tomto ohledu ale mají Wild Beasts karty rozdány dobře - jejich loňská debutová deska "Limbo, Panto" dostala od elitářského nezávislého kultu známku 8,2. Čím si Pitchfork získali? Snad barokním hlasovým projevem Haydena Thorpea, snad atmosférou mezi němým "Upírem Nosferatu" a Fincherovic "Sedm". Původně se měli jmenovat Fauve, což je jen francouzský přepis aktuálního názvu. Pokud by se tak opravdu stalo, sedlo by jim jméno dokonale na tělo. V srpnu vydávají dvojku "Two Dancers" a "Hooting & Howling" je jejím pilot singlem.


These Are Powers
These Are Powers - Easy Answers
žánr: experimental
info: oficiální blog, MySpace.com

Chicagsko-brooklynské trio These Are Powers vzniklo okolo basáka Pata Noeckera, který se rozkoukával v dřevní sestavě Liars. Experimentuje se samply a smyčkami na pomezí noiserockových ploch a jakousi devizou se pro These Are Powers stala právě Noeckerova baskytara - hraje na ni totiž s dřevěným kolíkem pod strunami, čímž rozehrává zajímavou experimentaci nad možnou množinou zvuků (s obdobnou technikou, ale u kytary, jste se mohli setkat např. u Sonic Youth či Placebo). Skladba "Easy Answers" byla inspirována čínským duchařským festivalem, což se dá říct i o videoklipu, a uvádí v únoru vydanou řadovku "All Aboard Future", která navazuje na úspěšný předloňský debut "Terrific Seasons".


Lhasa
Lhasa - Rising
žánr: indie folk, acoustic
info: oficiální web, MySpace.com

Lhasa de Sela vyrůstala mezi Mexikem a Spojenými státy a rozpolcenost ve slově domov ji nepustila ani v současnosti, když střídavě žije v Kanadě a ve Francii. Vše jako by se projevovalo v její tvorbě - sklíčená atmosféra a hlas mezi totální melancholií a Thomem Yorkem. Písnička "Rising" je pilotním singem třetí řadovky "Lhasa" a jejím spoluautorem je kanadský singer-songwriter Patrick Watson. Výjimečností alba je fakt, že je nazpíváno celé v angličtině, což není u Lhasy de Sela úplně zvykem - v minulosti zpívala také francouzsky a španělsky. Deska vyšla v Evropě a Kanadě již koncem dubna, v Americe si na fyzický release (k dispozici je pouze skrze iTunes) ještě musí počkat.


Bombay Bicycle Club
Bombay Bicycle Club - Dust On The Ground
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Bombay Bicycle Club (zkratka BBC je prostě boží) je kytarový kvartet ze severního Londýna. V roce 2006 si vykoncertovali v soutěži Road To V účast na V Festivalu (o rok dříve stejnou soutěž vyhráli The Young Knives), o rok později se dočkali radarového článku v NME a vydali své debutové EP "The Boy I Used To Be", které - stejně jako jeho nástupce "How We Are" - produkoval na vlastní žádost Jim Abbiss, známý díky práci na debutových albech Kasabian, Arctic Monkeys a Adele. "Dust On The Ground" je třetím singlem z chystaného debutu "I Had The Blues But I Shook Them Loose", který vychází 6. července a který produkoval samozřejmě opět Abbiss.


The Rumble Strips
The Rumble Strips - Not The Only One
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Londýnská formace The Rumble Strips vznikla okolo Charlieho Wallera, který byl také u založení skupin Vincent Vincent And The Villains a Action Heroes. V první jmenované skupině dokonce působil ve stejné době jako v The Rumble Strips, což ve finále vedlo k tomu, že obě skupiny opustil (odchod shrnuje skladba "Johnny Two Bands" od Vincent Vincent And The Villains). Vrátil se až kvůli nahrávání prvního singlu The Rumble Strips pro label Transgressive Records - "Motorcycle", na které navázala možnost supportu na koncertech Dirty Pretty Things, The Young Knives a Zutons. "Not The Only One" je ochutnávkou z druhé řadovky skupiny "Welcome To The Walk Alone", která vychází 13. července a navazuje na předloňský debut "Girls And Weather".


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY