MP3 Jukebox 22/2009

17.06.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Moby - Pale Horses (Apparat Remix) (8/10)
odkaz na MP3 ke stažení
žánr: electro, electronica

Moby - Pale Horses
Letos je to už deset let, co album "Play" vyneslo Mobyho mezi megahvězdy. Na desetimiliónový prodej desky newyorský vegan nikdy nenavázal a všechny tři následné studiové počiny byly hodně podprůměrné. Deset let po "Play" je Moby tam, kde vždycky chtěl být - dělá si svoje věci, aniž by od něj někdo něco čekal. A vydává svoje deváté album "Wait For Me". O singlu "Shot In The Back Of The Head" se psalo v souvislosti s klipem, který pro něj natočil David Lynch, druhý singl "Pale Horses" vychází za dva týdny (album "Wait For Me" vypustí na konci června). Oficiální verzi jsme si na musicserveru už představili, teď nastal čas na jeden z remixů, který pro singl vyvedl Apparat. Původní verze dost připomíná deset let starou smuténku "Why Does My Heart Feel So Bad", remix zavádí Mobyho zpět do klubu, které právě s "Play" opustil. První dvě minuty si Apparat hraje s dubovými efekty ozvěny nebo zpoždění, pak začne písni dominovat neúprosný beat, který zadusí papundeklové romantické smyčce. Moby už to sám nejspíš nikdy nedokáže, takže je dobře, že si na záchranu pozval alespoň toho pravého zachránce.


Glasser - Apply (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie pop, experiment

Glasser - Apply
Pokaždé když připravuji MP3 Jukebox, postahuju nejdříve z internetu spoustu skladeb od vesměs neznámých jmen a pak je bez ladu a skladbu nahážu do playlistu Winampu. Je to obyčejně moře hlušiny, ze kterého ale občas vyskočí něco skutečně originálního. Něco, co mě donutí zbystřit pozornost, přestat se věnovat čemukoliv jinému a pořádně se zaposlouchat. Skladba "Apply" losangelské zpěvačky Cameron Mesirow alias Glasser byla přesně takovým případem. Track z debutového singlu s ní natočil Matt Popieluch z kapely Foreign Born. Možná vám Cameron připomene Kate Bush, která také ráda vplétala svůj hlas do hypnotických rytmů, možná se vám vybaví poslední Animal Collective nebo kolega z labelu True Pather - projekt Lemonade. Snad se ale shodneme na tom, že "Apply" je parádní úvod do kariéry Glasser.


Glasser - Apply


Patrick Watson - Tracy's Water (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: folk

Patrick Watson - Wooden Arms
Kanadský folkař Patrick Watson vydal nedávno bratříčka své úspěšné a průlomové desky "Close To Paradise". Novinka "Wooden Arms" kráčí ve stejných šlépějích, Watson znovu využívá svoji kapelu a neobvyklé nástroje, pořád je stejně melancholický a zasněný. Prostě trochu Radiohead a trochu Antony Hegarty. V pilotním singlu desky "Tracy's Water" hraje hlavní roli bendžo a cinkající sklo a v prostřední části se přidají i smyčce. Je to maličko přeplácané, ale Watson to ustojí a neuklouzne.


Fiery Furnaces - The End Is Near (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie rock

Fiery Furnaces - I'm Going Away
Pokud si sourozeneckou dvojici Fiery Furnaces pamatujete jako bláznivé performery divných písní o divných lidech, pak vás nový singl "The End Is Near" určitě překvapí. Je to překvapivě přímočará balada s klavírem, která se tváří smrtelně vážně. Do jaké míry odhaluje nové směřování kapely, se ukáže na konci července, kdy vychází jejich nová deska "I'm Going Away".


Sa Ra Creative Partners - Bitch Baby (7/10)
MP3 ke stažení
žánr: nu-soul

Sa Ra Creative Partners - Nuclear Evolution: The Age Of Love
Sa Ra Creative Partners měli v polovině našeho desetiletí pořádný nástup se singly "Glorious" nebo "Double Dutch". Recept sestavený z futuristických hiphopových beatů smíchaných s funkem a soulem sliboval hodně, ale slušný albový debut "The Hollywood Recordings" se ztratil při nekonečných přestupech mezi labely i vnitřních třenicích. O dva roky později se Sa-Ra vrací s novinkou "Nuclear Evolution: The Age Of Love". Vyjít by měla příští týden a na internetu ji ohlašuje skladba "Bitch Baby".


Různí - Sub Pop Cybersex
MP3 ke stažení
žánr: různé

Seattleský indie label Sub Pop byl ve svém počátku synonymem grungeové revoluce. O dvě dekády později si drží pozici klíčového labelu amerického indie rocku a mimořádně silní jsou hlavně ve škatulce současného folku. Mezi jejich klienty najdeme třeba Fleet Foxes, Iron & Wine nebo Vetiver. Nikdo z nich nechybí na čtrnáctitrackové kompilaci "Cybersex", kterou Sub Pop vypustil na internet na stylové internetové stránce v grafice, která se používala na úsvitu webu. Kdo si chce udělat obrázek o současné indie americké scéně, ať neváhá ani chvíli. Kromě zavedených jmen jako Handsome Furs, Pissed Jeans či vzpomínky na The Vaselines jsou na výběru i současné objevy jako Grand Archives nebo Zak Sally. Největším tahákem nechť je kromě hitovy Fleet Foxes "Mykonos" pro vás skladba novozélandských komiků Flight Of The Conchords "Hurt Feelings". Bret a Jemaine v ní rapují o tom, jaké to je mít zraněné city.


Flight Of The Conchords - Hurt Feelings


+ další

Gang Gang Dance - First Communion (TV On The Radio Remix)
MP3 ke stažení
Dave Sitek a Gang Gang Dance se pustili do souboje, kdo dokáže udělat divnější remix druhé kapely. "Stark And Owl" v remixu GGD na EP "Read Science" se povedla, TV On The Radio teď vrací úder v podobě překopávky skladby "First Communion".

Okkervil River - Pop Lie
MP3 ke stažení
Folk-rockoví matadoři Okkervil River vydali na singlu - a následně i na internetu - skladbu z loňské desky "The Stand Ins".

Yo La Tengo - Periodically Double Or Triple
MP3 ke stažení
Na září je přichystané nové album indie rockových klasiků Yo La Tengo se svůdným názvem "Popular Songs". První ochutnávkou je "Periodically Double Or Triple".

Clipse ft. Pharrell - I'm Good
MP3 ke stažení
Nové album Clipse se bude jmenovat "Till The Casket Drops" a vyjít by mělo v září. Tady je první singl s Pharrellem z Neptunu za mikrofonem i za producentským pultem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY