Gambrz Reprs udělali hit

28.07.2009 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Gambrz Reprs přinášejí svěží energii do české hiphopové scény. Seskupení pražských rapperů a producentů přichází s deskou "Šémhamforáš", která si díky své originalitě, jinému přístupu a soundu rozhodně zaslouží uznání. Hlavně pokud na sobě desetičlenné uskupení ještě zapracuje.
7/10

Gambrz Reprs - Šémhamforáš

Skladby: Šémhamforáš, Vnitro, Lustr, Jedinej D je tvůj P, Pod Jezevčí skálou, Vovladač, Gambrz týčrs, Šnýgls, Signální, Jednou mi jebne, Pavilon M, Praha-Tábor, Hektan Ópa, 14 feat. Rest, Tajemná, Cirkus bude!, Maroskotéka, Zhustli, Tombola, Adjarbmagla, Gambrz gambrs
Vydáno: 20.6.2009
Celkový čas: 59:32
Vydavatel: Gambrz Reprs
Když jsem onehdy náhodně pustil televizi, na jednom hudebním kanálu byla parta hiphoperů, kteří se jmenovali podobně jako známá značka piva. Pořad jsem vypnul a myslel jsem, že o klucích už nikdy neuslyším. A pak přišla novinka o křtu CD a nabídka k recenzi. Na stránkách musicserver.cz se snažíme zrecenzovat maximum toho, co vyjde, a opravdu máme rádi nové interprety, takže jsem byl na Gambrz Reprs a jejich "Šémhamforáš" velmi zvědavý.

Za Gambrz Reprs nestojí žádné vydavatelství nebo známá producentská (nebo u popu i textařská) jména jako u jiných nováčků na české scéně z poslední doby. Je to seskupení tří pražských hiphopových skupin Divnej Postoy, Projekt-ill a Eskalator. Celkově mají téměř deset členů. A ti se na desce střídají v jednadvaceti skladbách.

První poslech je překvapivý (v dobrém slova smyslu), "Šémhamforáš" příliš nejde přirovnat k něčemu, co už jste slyšeli. Dva producenti Maro a Wkid si se zvuky a samply vyhrávají a skladby baví. Do toho plejáda MCs povídá o totálně všem. Je jich sice tolik, že si každého projev nestačíte příliš zapamatovat, ale jejich hlášky v hlavě určitě uvíznou. Sice mým okolím není moje citování "Gambrz Reprs udělali hit" nebo "Gambrz Reprs absorbují jako Pemprs" pochopeno, ale je možné, že brzy se Gambrz (Bandzone.cz) stanou známější a hiphopeři je budou citovat stejně jak dneska třeba Hugo Toxxxe.

Master si Gambrz udělali u Tomáše Sochůrka na Jižáku, takže celá hodinová deska rozhodně nezní jako demo-tape. Skladby samotné by jako singly asi neuspěly, jako celek působí ale velmi dobře: svěže a hravě. Nejvíce to Gambrz jede na "Lustru", na "14", kde jim pomáhá freestylový šampión Rest, a na posledních dvou skladbách, parodii na Araby "Adjarbmagla" a "Gambrz gambrs", kterou produkoval DnB talent Ultima C.

"Šémhamforáš" také obsahuje několik skitů, částečně výtažků z filmů, v tom prvním se vysvětluje název desky (Golém). Připomnělo mi to srandovní mezihry á la Horkýže Slíže, u kterých je ale jejich smysl do desky lépe zakompovovaný. Celkově je však dojem z "Šémhamforáše" pozitivní, Gambrz parta rozhodně umí a citace z nadpisu se určitě vyplní, pokud budou na sobě hoši dále pracovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY