Dave Matthews Band berou v Americe páté zlato v řadě

11.06.2009 19:16 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Americký singlový žebříček je pěkná nuda. Black Eyed Peas se rozhodli, že první místo nepustí a stejně tak i ti za nimi si své pozice drží. Ještěže alespoň v albovém je živo. Novinky tam míchají pořadím řádně, ta největší od Dave Matthews Band dokonce Billboard 200 vede.
Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
© facebook interpreta
Black Eyed Peas s "Boom Boom Pow" už na vrcholu amerického singlového žebříčku nějakou dobu táboří a nyní to vypadá, že už začínají stavět i táborovou kuchyni, jinak by se totiž po těch týdnech na stejném místě nudili (stejně jako ti, kteří tuto hitparádu sledují). BEP se dokonce vrátili i na snad všechny možné doplňující žebříčky, včetně rádiového nebo v downloadech. Horší ale je, že ani pod nimi se neodehrává příliš zásadních věcí. Na dvojku povyskočil rapper Pitbull s "I Know You Want Me (Calle Ocho)", což je postup o jedno místo, a ještě o něco lépe se vedlo Keri Hilson s podporou Kanye Westa a Ne-Ya. "Knock You Down" si polepšilo o čtyři fleky a je třetí. Na dalších místech si v rámci desítky singly hrají jen Škatulata, hejbejte se. Jak to tak v této hře bývá, někdo musel z kola ven. Kid Cudi a jeho "Day 'N' Nite" zůstali těsně před branami Top 10 a jeho místečko zabrala rocková partička Shinedown se "Second Chance", kteří si sedli na židličku číslo sedm.


Shinedown - Second Chance

Kdyby na tomto místě komentář singlů skončil, zřejmě by se moc nestalo. V Top 50 nenajdete jedinou novinku, pouze se zpět do hitparády vrátili Dave Matthews Band s písničkou "Funny The Way It Is" na číslo 46. Může za to pochopitelně album "Big Whiskey And The GrooGrux King" debutující v albovém žebříčku. Stejný důvod bude mít obrovský vzestup "Out Last Night" Kennyho Chesneyho o čtyřicet čtyři míst z šedesátky na šestnáctku. Jeho výběru hitů s číslovkou II se taky velmi daří. V podobném duchu se rozjeli i Kings Of Leon. Postup jejich "Use Somebody" z místa padesát dva na devatenáct by mohl signalizovat, že se jim konečně začne dařit i doma a nejen v Británii.

    Top 10 - singly:
  1. Black Eyed Peas - Boom Boom Pow
  2. Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
  3. Keri Hilson - Knock You Down
  4. Jeremih - Birthday Sex
  5. Lady GaGa - Poker Face
  6. Lady GaGa - Love Game
  7. Shinedown - Second Chance
  8. Beyoncé - Halo
  9. Sean Kingston - Fire Burning
  10. Jamie Foxx - Blame It

Dave Matthews Band - Big Whiskey And The GrooGrux King
© facebook interpreta
Jestliže spíláme singlům pro letargii, alba to napravují měrou vrchovatou. Po čtyřech zlatých medailích, které Dave Matthews Band získali s předchozími počiny, se čekalo, zda stejný kov zacinká i v případě "Big Whiskey And The GrooGrux King". Stalo se tak a navíc je po Eminemově "Relapse" a "No Line On The Horizon" U2 letos třetí nejlépe prodávanou novinkou v prvním týdnu se 465 tisíci kusy. První jmenovaný, který tento týden udržel před dalšími druhé místo, zatím vítězí poměrně jednoznačně se 608 tisíci kusy, ale U2 svoji pozici udrželi jen tak tak. Irové v prvním týdnu prodali jen o devatenáct tisíc placek víc.

Udržet druhou příčku nedalo Eminemovi zase takovou práci. Sice na něj dotírala novinka "Uplifter" od rockové kapely 311 na třetím místě a eponymní debut nové superskupiny Chickenfoot na čtvrtém, nicméně "Relapse" se i tak prodalo více jak dvojnásobek devátého alba 311, jejichž členové musí zažívat rozporuplné pocity. Sice startují nejvýše ve své kariéře, ale s nejmenším počtem prodaných titulů. Aby těch novinek nebylo málo, další v podání Taking Back Sunday a jejich "New Again" nalézáme na šťastné sedmičce. Nicméně všechno toto znamená, že se Green Day, "Hannah Montana: The Movie", Lady GaGa a Kenny Chesney odsunuli houfně o tři stupínky níže. Odolat se podařilo "Fearless" Taylor Swift, která tak po třiceti týdnech působení zavírá první desítku. Apropos; její debut je v žebříčku momentálně na konci první čtyřicítky o sto sedm týdnů déle.

Ani pod kýženou Top 10 není na debutanty nouze. Hned na jedenáctce čeká na zaváhání někoho z vyšších míst navrátivší se punkrocková kapela Rancid s comebackovým albem "Let The Dominoes Fall". Po šesti letech nahráli s novým bubeníkem desku a vyplatilo se - lépe se ještě nikdy neumístili. Jen dvě místa za nimi si to do Billboard 200 přihasil Elvis Costello se "Secret, Profane & Sugarcane", který tak konečně alespoň částečně navázal na úspěch "Get Happy!!" z roku 1980. V době, kdy tento titul vyšel, nebyl další nováček Mitchel Musso ještě na světě. Debutové bezejmenné album tohoto mladík z "Hannah Montana" startuje na devatenáctce. Další novinky jsou už poměrně hluboko, ale zřejmě nebudou moc spokojení Eeels se čtyřicátou třetí pozicí. Jen tak pro zajímavost ještě dodáme, že Paolo Nutini a jeho "Sunny Side Up", momentálně kralující Británii, začíná za velkou louží až v druhé padesátce.

    Top 10 - alba:
  1. Dave Matthews Band - Big Whiskey And The GrooGrux King
  2. Eminem - Relapse
  3. 311 - Uplifter
  4. Chickenfoot - Chickenfoot
  5. Green Day - 21st Century Breakdown
  6. Hannah Montana Soundtrack
  7. Taking Back Sunday - New Again
  8. Lady GaGa - The Fame
  9. Kenny Chesney - Greatest Hits II
  10. Taylor Swift - Fearless

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY