Mikrosvět v rozmáchlé makromalbě

13.06.2009 09:48 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Daniel Špaček je výtvarník a hudebník v jednom. Když kreslí sled obrázků, většinou si i uvědomuje, jaká hudba by k tomuto cyklu měla znít. Stejným principem vznikalo debutové album jeho projektu Mythematica, který brouzdá převážně ambientmími plochami.
9/10

Mythematica - Mythematica

Skladby: There Was There Was Not, 1971, Dangling Talisman, Circus Magneticus, Help Pigeons Find Way Home, Vítám vás, RGB Blues, Ambivala, Tout le monde aime l'Air, Le miracle d'Amour cybernétique, Nakka Turra, Mythematica I, Fojo Mojo
Vydáno: 06.04.2009
Celkový čas: 57:12
Vydavatel: Quazi Delict Records
Nevím, jestli je matematika mýtus, ale prvotina audiovizuálního seskupení Mythematica tvrdí, že ano. Hlavní tahoun Daniel Špaček neponechal nic náhodě a se třinácti skladbami na tomto cédéčku zve do oblastí neohraničené fantazie. Nechá vás pozvolna objevovat Zemi-Nezemi (při prvním poslechu se mi totiž hned vybavil film "Hledání Země-Nezemě"), v jejíchž tajemstvím zahalených komnatách čeká dobro i zlo. Skřítkové se potutelně smějí a Peter Pan je tou pravou pohádkovou bytostí. Nebo snad nevěříte na dobré konce těchto příběhů?

Mythematica se odpoutává od rovin psychedelie, brázdí nekonečnými plochami ambientu á la Brian Eno a vtiskuje variaci zvukových smyček v duchu glitche a idmka. Album pomáhal produkovat Matouš Godík (Bratři Orffové, ZKa4T), několik nástrojů nahrál Zdeněk Bína (-123 min.) a vokály nazpívala dvojice Lindee a Nadja. Nechybí ani Danielův bratr Ondřej, který například ve skladbě "Vítám vás" (variace na ústřední hudební motiv Zdeňka Lukáše z filmu "Kulový blesk") hraje na akordeon.

Album pluje pomalým tempem a odkrývá postupně celou dějovou skládačku, ke které patří i graficky dotažený booklet s malůvkami Milana Malíka. "Vítám vás" si zaslouženě strhává pozornost na svou stranu, je však následována jazzově bluesovou improvizací "RGB Blues", naopak "Ambivala" je křehkým asijským kvítkem, v němž zavoní etnické melodie. Pak technika a kybernetická evoluce promlouvá do láskou prochroumaných vztahů ("Le miracle d'Amour cybernétique") atd. Zázrak je v mnoha momentech pronásledován mýtem, jehož zákeřnost je exponenciální matematickou rovnicí pocitů a atmosfér. Když slunce zapadá za obzor, všechny tvorové z bájných povídaček vystupují do popředí a je čistě na vás, zda jim pomůžete zachránit dobro.

Debut Mythematicy není nekonečným příběhem. Má totiž pevně stanovenou hranici mezi imaginárním a reálným světem, v němž je mikrosvět jen elementární součástí mnohem většího celku. "Mythematica" je velmi poutavý debut, který odhaluje nové zápletky s každým dalším poslechem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY