Dálnice do pekla AC/DC

11.01.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

DVD "No Bull" přináší záznam koncertu australských rockerů AC/DC z Madridu.
8/10

AC/DC - No Bull

Celkový čas: koncert - 122 minut, videoklip a dokument - 22 minut
AC/DC jsou jednou z kapel, které na svých nových deskách (nevydávají je ovšem nijak často) mohou občas nudit, protože hrají v podstatě stále to stejné, ale jejich koncert musí být naprosto skvělý zážitek. Právě jejich dřevorubecký rock je totiž jako dělaný pro velké stadiony a DVD "No Bull - Live, Plaza De Toros, Madrid" to jen dokazuje. Málokterá kapela má publikum na koncertě pod palcem hned od první skladby. Na AC/DC paří celý stadion hned od začátku a nepřestane až do konce. Na většině velkých koncertů, které jsem navštívil, se to pořádně hýbalo jen v kotli pod pódiem, někde téměř všude, ale při AC/DC vidíte, jak má ruce nahoře opravdu celý stadion od kotle až po horní a vzdálené ochozy. Už jen díky té skvělé atmosféře je tohle dévédéčko skvělé.

Koncert byl natočen v době po vydání předposledního alba "Ballbreaker", ale sází samozřejmě na průřez celou kariérou kapely, která se už také má za čím ohlížet. Jeden nadupaný hit střídá druhý a publikum téměř nemá oddechu, protože balady se u AC/DC nenosí, tempo zvolní snad jen u skladeb "Boogie Man" či "The Jack". Pokud se dokážete uvolnit, přestat přemýšlet nad tím, že písničky zní opravdu stejně, budete se skvěle bavit. Přijdou mi v tomto dost podobní Kiss, u nichž je také desetkrát lepší zažít koncert než je poslouchat jen z desek, i když show AC/DC je postavená více na hudbě než na pyrotechnických efektech. Kapela si samozřejmě neopustila několik velkokoncertových legrácek, například hned na začátku velkou koulí na jeřábu rozbijí dům, při "Whole Lotta Rosie" se za nimi tyčí ležící tlustá, potetovaná a polonahá nafukovací panna (široká je jako celé pódium...) a podobně. Dobrý fór vymysleli u "Let There Be Rock", při níž se kytarista Angus Young nechá rychle odvézt doprostřed pódia, pak se nechá vysadit na malé kruhové pódium a tam sóluje. Na normální pódim ho potom donese za krkem zpěvák Brian Johnson a Yangus stále sóluje. Kdybych tuhle sedmnáctiminutovou verzi "Let There Be Rock" poslouchal jen z cédéčka, určitě bych se nudil, ale s obrazovým doprovodem je to skutečně nářez. Předposlední je samozřejmě obrovský hit "Highway To Hell", při níž má Angus zase na hlavě "něco jako rohy". S tím klukem musí být opravdu docela sranda :).

Nesporným kladem tohoto DVD jsou anglické titulky, které obsahují jak texty skladeb, tak i proslovy mezi nimi. Občas se sice objeví nějaká chyba či překlep, ale zvláště v případě AC/DC, kdy chrčivému zpěvákovi Brianovi Johnsonovi není rozumět v podstatě nic, je to výborná věc. Jako bonus obsahuje dévédéčko videoklip k písničce "Hard As A Rock" a také dokument z jeho natáčení. Zcela proti všem zvykům je dokonce dokument opatřen titulky v pěti jazycích, z nichž jedním je i angličtina. To kvituji rozhodně s povděkem, protože titulky v bonusovém dokumentu jsem snad ještě nikde neviděl. Dokument v závěru obsahuje i rozhovory se členy kapely.

DVD k recenzi poskytla firma Warner Music.

DVD: AC/DC - No Bull
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: koncert - 122 minut, videoklip a dokument - 22 minut
Obsah koncertu: Back In Black, Shot Down In Flames, Thunderstruck, Girl's Got Rhythm, Hard As A Rock, Shoot To Thrill, Boogie Man, Hail Caesar, Hells Bells, Dog Eat Dog, The Jack, Ballbreaker, Rock And Roll Ain't Noise Pollution, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, You Shook Me All Night Long, Whole Lotta Rosie, T.N.T., Let There Be Rock, Highway To Hell, For Those About Rock (We Salute You)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY