Desítka je dospělá - a vylepšená

02.06.2009 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Narozeni v roce 1991 letos dosahují prahu dospělosti a osmnácti let se letos dožila také první deska Pearl Jam. Album "Ten" se už dávno dá považovat za jedno z klíčových v rockové hudbě a i to se stalo jedním z důvodů jeho opětovného vydání. S vylepšeným zvukem a několika bonusy.
9/10

Pearl Jam - Ten (Legacy Edition)

Skladby: Once, Even Flow, Alive, Why Go, Black, Jeremy, Oceans, Porch, Garden, Deep, Release, Brother, Just A Girl, State Of Love And Trust, Breath And A Scream, 2,000 Mile Blues, Evil Little Goat
Vydáno: 23.3.2009
Celkový čas: 53:01 + 78:15
Vydavatel: Sony Music
Recenze alba "Ten" jen těžko může být neosobní, zvláště pokud v době, kdy deska vyšla, vám bylo kolem dvaceti. Grunge bylo v módě a mnozí až později pochopili, že šlo o více než jen flanelové košile a špinavou hudbu plnou vzdoru. Někdo přísahal na Kurta a "Nevermind", ale pro jiné, včetně mne, se celoživotní láskou stali jiní chlápci ze Seattlu, Pearl Jam. A to už od prvního zhlédnutí klipu k "Even Flow". Bylo to kouzlo a na pořád, ještě přikrmované nečekanými dovětky, jako byl film "Singles".

"Vitalogy" či "Vs." jsou možná lepší desky, ale "Ten" bylo první a písně jako "Alive" nebo "Jeremy" (nemluvě o "Even Flow") vytvořily to pouto s posluchači, díky němuž Pearl Jam možná přežili až do dnešních dnů. Kdo zažil koncerty Veddera a spol., ví zcela přesně, o čem je řeč. "Ten" je už nyní klasika, hraniční kámen, kterému už těžko ublíží sebesilnější vítr a déšť. A také muzika a zpěv, které se mnozí snažili napodobit a paradoxně z tohoto napodobování vytěžili pohádkový majlant, ačkoliv Pearl Jam se zatím posunuli úplně jinam.

Pearl Jam měli z velké čtyřky ze Seattlu nejhlubší základ v klasickém rocku, netíhli tak velmi k punku nebo těžkotonážnímu zvuku Black Sabbath. Když jsme poslouchali McCreadyovu kytaru v "Deep" nebo "Black", už tenkrát nám mělo dojít, že je to kytarista hendrixovského ražení. A Eddie Veder, ikonický zpěvák s hlasem, co vyvěrá z nejhlubšího nitra (a skvělý textař!), je milovník The Who, Toma Pettyho a The Beatles, jak se později ukázalo.

Nové vydání multimilionového debutu Pearl Jam je určeno především ortodoxním fandům a také audiofilům. Ti se budou kochat vypulírovaným zvukem a dokážu si představit ty fanouškovské disputace o tom, která verze nahrávky je lepší. Ale fakt je, že když si pustíte pro srovnání původní CD "Ten", pak remasterovanou verzi (a pak ještě remix Brendana O'Briena), je po zvukové stránce ten rozdíl sakra znát. Úplní Pearl Jam šílenci a hifisté ještě do svých výzkumů a porovnávání mohou zahrnout totéž na vinylech.

Nejluxusnější edice "Ten" obsahuje spoustu krásných věciček, artefaktů a replik, ale majitele "obyčejné" 2CD verze (mimochodem, obal mnohem více vynikne v LP verzi, booklet CD trpí titěrným písmem) kromě vylepšeného zvuku potěší také drobky z archivu - ne že by to byly vyložené skvosty, co by člověka posadily na zadek, ale takové malé poklady, dárky, zajímavosti, co dokreslují dobu vzniku. Jestli takto vyjdou i další alba Pearl Jam, budou to hody!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY