Milosrdný mechanismus digitální evoluce

10.06.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Od vydání debutu projektu Anhedonia "Destructive Forces" utekly dlouhé tři roky. Navázání na tuto povedenou nahrávku přichází až nyní a jmenuje se "Ontology". Přináší hudební posun do nových rovin, kybernetická mašinérie stále žije, ale už má nové kontury, blíže k dark idm. "Ontology" je také plné hostů.
7/10

Anhedonia - Ontology

Skladby: Intro, Entire Lack Of Joy, Anhedonia (feat. DoctorofmindMd), Drone, Crossroads Of Evolution, Emitter Junction, Empty Visions, Ontology, Sounds, Instincts, Asmodium (feat. Sombra), Empty Fellings (feat. Disharmony), They Have Been Released, Leaving Deamons Behind (feat. Unicode), Outro
Vydáno: duben 2009
Celkový čas: 66:38
Vydavatel: Aliens
Vojtěch Smetana si s druhou deskou dal na čas a mezi tím se jeho projekt Anhedonia rozšířil o zručného Lukashivu (má na starost grafiku a videoprojekce). Pokud debut "Destructive Forces" bylo ucelené dějství na pozadí temnotou zahalené bitvy o přežití v nicotném přetechnizovaném světě, novinka jde spíše směrem k evoluci a nevyhýbá se ani otázkám současné kybernetizace. "Ontology" přináší i kolaborace se spřízněnými hudebníky na zdejší a slovenské scéně.

Příběhová linie se propadá do prázdnoty a člověčí nemohoucnosti. Naděje bloudí v křižovatkách lidských mutací, přetvářek, blafování a bojů o nová teritoria plná nerostných a životně důležitých surovin. Klonování buněk přináší nové objevy, možnosti, které se dají snadno zneužít a somálští piráti jsou vládnoucími válečníky v nezkrotných vodách oceánů. Krutá realita přetransformována do černotou pohlcené hmoty, kde sluneční svit marně hledá cestu k svému cíli...

Anhedonia vstupuje mimo prostor neurvalých a technicky syrových zvuků, které byly nahuštěny na prvotině "Destructive Forces". "Ontology" je v použitých ruchových smyčkách svým způsobem čistější, i když na hluky opuštěných továren přeci jen sem tam dojde. Vojta se nechal více strhnout dark ambientem, propracovaným samplingem a možnostmi idm. V "Empty Visions" je vše ale narušeno mohutnou elektronickou erupcí, která vás vyruší z pohlcení snové sekvence.

Titulní "Ontology" je vnitřní zpátečkou do kybernetické kavalerie bloudící opuštěným Černobylem, nad kterým doznívá neuronová bouře; ke čtení sbírky "Vidím to jinak" Bruce Sterlinga je to ideální kulisa. Tu však paradoxně narušují výše zmíněné spolupráce s DoctorofmindMd, Sombra nebo Unicode. V konceptu celku "Ontology" však drží hlasová výpomoc Disharmony ve vynikající "Empty Fellings", která vás emociálně vysaje a vhodí do vakua matoucího bludiště.

Anhedonia na "Ontology" vstupuje do nové kapitoly svého působení a přináší pozměněný zvuk. Nezůstalo tedy u pokračování rochnění v již probádaných hlubinách. Na jednu stranu je to dobře, na druhou mi tu chybí ta intenzivně chladná naléhavost "Destructive Forces".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY