Ta nová Lene je taková divná

25.05.2009 00:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Za svoji více jak desetiletou kariéru Lene Marlin natočila ledacos - debut, ze kterého se hrají písničky v rádiích dodnes, neskutečně senzitivní, depresivní a přitom skvělé "Another Day" a hned na to kontrovala pohodovým popovým počinem. Nicméně její čtvrtá deska "Twist The Truth" je taková... divná.
9/10

Lene Marlin - Twist The Truth

Skladby: Everything's Good, Come Home, Here We Are, Story Of A Life, You Could Have, I'll Follow, Learned From Mistakes, Have I Ever Told You, Do You Remember, You Will Cry No More
Vydáno: 11.5.2009
Celkový čas: 41:45
Vydavatel: Parlophone
Kudy se má vyvíjet hudební styl, kterému říkáme pop, určují momentálně dvě vedoucí skupiny zpěvaček - britská a skandinávská. Zatímco první jmenovaná na to jde především přes retro, Robyn a Lykke Li si pohrávají s elektroniku a taneční hudbu. Ani do jedné skupiny ale nezapadá Lene Marlin s novou deskou "Twist The Truth". Hned na začátek předešlu, že ono divná z úvodu se tu pojí s přízviskem výborná.

Kdo slyšel první singl "Here We Are", chytlavou melancholickou písničku, musel nabýt pocitu, že se Lene vrací k albu "Another Day", ale to jsou jen takové mimikry. V podstatě celé album je jiné. Pop se tu proplétá s několika styly v nejrůznějším naladění. Hodně se blíží k folku a písničkářství a občas se jakoby s ničeho nic v jinak popové melodii vyloupne střípek country v podobě charakteristické kytarové linky či názvuk táhlého dobra. Tu a tam Lene nakoukne do pokoje s cedulkou jazz. Naprostým překvapením ovšem je "Have I Ever Told You", kde se v jedné písničce potkaly dechy s banjem orientálního stylu a jemnými beaty. Těžko to popsat, ale zní to, jako kdyby Kryštof jamoval s japonskými umělci do mělkého elektronického základu.

"Have I Ever Told You" je ale jen vrcholek žánrového čarování Lene Marlin a producenta Even "Magnet" Johansena s aranžmá různých nástrojů. "Twist The Truth" je jinak hodně akustická. Často vedle sebe zní pouze dva nástroje. Zřejmě nejčastěji se v jednom dialogu potkává kytara s houslemi, ale pak přijde na "I'll Follow", kde drobné vybrnkávání doplňují v pozadí táhlé záchvěvy žesťů. Roztodivná aranžmá a míchání stylu vyvrcholí na konci desky v "You Will Cry No More", kdy se k vysokým tónům klavíru přidá vedle zpěvu samotné Lene Marlin ještě rytmické podupávání a ve finále i gospelový sbor. Kdo by čekal kořeny černošské hudby v podání blonďaté seveřanky?

Asi si myslíte, že "Twist The Truth" musí být šílený pelmel. Je i není. Svým stylovým složením určitě, ale to jej naprosto odlišuje snad od veškeré momentální produkce. Důležité je, že tyto styly jsou jako sklíčka zasazená do krásné mozaiky. Tím, co tato sklíčka tak perfektně skládá, je její skladatelský rukopis čišící z každé sloky, z každého refrénu. Její cit pro melodii je zkrátka geniální a po čtvrtém CD stále platí, že jsem od ní neslyšel špatnou písničku. Obdivuhodné navíc je, že se albu vyhnula přeprodukovanost - obraz jako celek zní naprosto kompaktně, na čemž má zásluhu především krystalicky mrazivý zpěv zpěvačky samotné překlenující všechny výstřelky.

Lene Marlin se po čase a drobné oklice vrátila k tomu, co ji sedí nejlépe - intimní hudbě plné emocí. Tentokrát je v ní obojího o špetku míň než na "Another Day", ale to dovažuje velkou dávkou originality a invence, což posunuje Lene Marlin o notný kus dopředu. Je velká škoda, že se o "Twist The Truth" tak málo píše, protože má podobný potenciál udávat směr jako třeba poslední počin Robyn. Ač jsou jejich desky neporovnatelné a příznivci těžko naleznou zálibu v hudbě té druhé, obě přináší do popu něco nového.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY