Fénix vzlétl a Ikarus povstal

29.04.2009 22:13 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Rozcestí. Tak by se dalo charakterizovat nové pořadí rozhlasové hitparády, kde nový vítěz je tou nejmenší změnou. Dočkáme se upgradované verze playlistů? Prodejny hlásí relativní klid. Tedy až na Fénixe, který opět povstal z popela. Bude tu s námi navěky?
Pink - Sober
© facebook interpreta
RÁDIA - Jednou jsi dole, jednou nahoře. Klišé, které v případě Morandi dostává téměř nový význam. V minulém žebříčku se objevili na prvním místě, aby po sedmi dnech volným pádem skončili na fleku čtyřicátém pátém. A jak jim to tam panečku sluší! Nejsou však jediní. Jenom těsně nad nimi se ocitla Taylor Swift, která držela za šestnáctý týden ještě osmou příčku. Třetím propadákem je track "Paper Planes". Ten vyměnil devítku za třicítku. A kdo je všechny v první desítce zastoupil?

Pink si vzala zpátky první místo. Svého dosavadního maxima dosáhly nejen na desítce australským větrem ošlehané ségry The Veronicas, ale také Maria Mena na osmičce. A vítáme po krátké pauze i devátou Katy Perry. Velmi zajímavá skupinka se utvořila ve druhé desítce. Od jedenáctého do patnáctého místa se seřadily skladby, které od minula prošly regenerační kůrou zajišťující jim postup i o víc, jak pětadvacet žebřin. Přeborníkem je jedenáctá September. Minule byl její neškodný popěvek připomínající svou košatostí holobyt ještě sedmdesátý třetí. Dalšími do této party jsou Lady GaGa, Bob Sinclar, Rahman s Pussycat Dolls a Black Eyed Peas. V tichosti se nám tak vytvořila skupinka, která už příští týden může razantně zamíchat i s první pětkou.

Další interesantní záležitostí v pořadí nejhranějších skladeb za sedmnáctý týden je neobvyklý návrat postarších vypalovaček. Devětadvacet písní přeskočili oproti minulu Coldplay s "Viva La Vida" a jen o osm méně jich zvládla Gabriela Cilmi. A vůbec nejpodivnějším nárůstem se může chlubit Katy Perry. Nejenom, že se nám děvče vrátilo do první desítky, ale ono zdolalo čtyřicet soupeřů s obstarožní necudnou skladbou "I Kissed A Girl" a vystoupalo na čtyřicet sedmičku. Opravdu jsou tvůrci playlistů líní hledat novou muziku?

Odpověď nebude tak jednoduchá. Svědčí o tom počet novinek, kterých se tentokrát zjevilo hned dvanáct. Ale vzhledem k tomu, že nejúspěšnější z nich, Lily Allen s "It's Not Fair", je až na dvacátém prvním místě, nelze hovořit ani o přehnané aktivitě. Do padesátky se pak vešel ještě nový singl od partičky Nickelback. Ve spodní části tabulky představují novinky třeba Green Day, Chris Cornell, Eminem, Snow Patrol i The Killers. Horší startovací pozice však nemusí znamenat nevýhodu. Vzhledem k uvedeným jménům je jasné, že strmý postup nahoru nelze vyloučit.

Top 10 - rádia:
  1. Pink - Sober
  2. Alesha Dixon - Boys Does Nothing
  3. Pussycat Dolls - I Hate This Part
  4. Lady GaGa - Poker Face
  5. Kryštof - Tak nějak málo tančím
  6. Flo Rida feat. Kesha - Right Round
  7. Madcon - Begin
  8. Maria Mena - All This Time (Pick-Me-Up Song)
  9. Katy Perry - Hot N Cold
  10. The Veronicas - Untouched

Depeche Mode - Sounds Of The Universe
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Také v prodejní hitparádě se opouštěla první desítka. Ale o přílišná dramata se nejedná. Nejhůře dopadla překvapivě Beyoncé, které tentokrát koupené placky stačily na dvacáté místo. Naopak z pětadvacátého pořadí se na devítku dostal Kryštof a na desítku dosáhla výběrovka Lucie Vondráčkové. Její poslední řadové album skončilo hned na následující jedenáctce, když minulý týden bylo čtyřicáté třetí. "Fénix" vzlétl a "Ikarus" povstal. Jaromír Nohavica povyskočil o šestnáct příček a je čtrnáctý.

Titul největšího (ne)prodávaného smolaře za uplynulý týden má Marek Ztracený. Oproti tomu šestnáctému postrádá hned třicet míst, když skončil těsně nad hranicí uveřejňované padesátky na fleku čtyřicátém devátém. Trochu něžnější pád zaznamenala Annie Lennox se svou kolekcí největších hitů. V regálech můžete najít hned několik verzí, přičemž ta nejobjemnější 2CD s DVD obsahuje také předělávku skladby "Everybody Hurts" původně od R.E.M.

Čtveřici novinek vede na čtvrtém místě houskovitá "Taneční liga 112", sedmnáctku ke svému startu obdržel kolejní pochůzkář Wabi Daněk, volební číslo dvacet jedna mají na triku limonádníci UDG s albem "Autoportrét" a s dvacet devítkou končí výčet nových tváří v žebříčku prodejnosti Petra Janů s reedicí alb "Vzpomínky/Film & Muzikál".

Top 10 - prodejnost:
  1. Depeche Mode - Sounds Of The Universe
  2. U2 - No Line On The Horizon
  3. Michal Horáček - Ohrožený druh
  4. Různí - Taneční liga 112
  5. Leonard Cohen - Live In London DVD
  6. Wohnout - Karton veverek
  7. Různí - Mamma Mia!
  8. Lady GaGa - The Fame
  9. Kryštof - Kryštof v opeře
  10. Lucie Vondráčková - Pelmel 1993-2007

A na závěr krátké pozastavení nad složitými otazníky universa. Po zásadních filozofických otázkách o vejcích a slepicích či hladomoru a vegetariánství vzešel po mé neopatrné formulaci v minulém komentáři zásadní problém. Kdo je víc, přátelé? U2 nebo Depeche Mode? A není to nakonec Michal Horáček? Myslím, že na dalších sedm dní máme o čem přemýšlet. Tak zase za týden, mudrcové!

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 17. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY