Nové časy Tata Bojs

22.12.2000 05:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Tata Bojs nedávno prošli otřesem, kdy se stali opět duem. O odchodu Marka, příchodu nového kytaristy Maťa, o desce remixů a mnoha dalších věcech jsme se s celou částečně novou trojicí bavili v jejich zkušebně. Celý rozhovor je k dispozici i v RealVideu.
Celý rozhovor s Tata Bojs si v RealVideu můžete pustit tady.

Tata Bojs - Futuretro
© facebook interpreta
Pražské trio Tata Bojs netřeba asi blíže představovat. O tom, že právě prodělávají další významnou personální proměnu, se také celkem ví. Přepadli jsme je v jejich zkušebně na Hanspaulce na úplně první zkoušce v nové sestavě. Zapojili se všichni - basista Marek Huňát alias Mardoša, bubeník a zpěvák Milan Cais čili Bublina, vulgo P3D-01 a nový člen, kytarista Maťo Mišík.

Situace, ve které jste se nedávno ocitli, už tady jednou byla, před šesti lety s vaším prvním kytaristou Marečkem. Překvapilo vás hodně Markovo rozhodnutí vás opustit?

Mardoša: V tu chvíli, kdy nám to říkal, nás to překvapilo. Delší dobu jsem věděl, že už toho na něj bylo moc, že chtěl míň koncertů, protože když vyšlo "Futuretro", tak jsme jezdili jak blázni, takže nestíhal. Ale bylo to pro mě překvapivý rozhodnutí... v tu chvíli. Pak, když jsme se o tom bavili, jsem pochopil, že to z jeho strany není nějak unáhlený rozhodnutí.

Milan: On říkal, že o tom přemýšlel už tři měsíce zpátky a celý měsíc se nám to chystal říct, a dozvěděli jsme se to, když jsme byli dělat rozhovor do Radia 1 před koncertem v Arše, to byl takovej ten velkej zrcadlovej koncert. Vyšli jsme z toho rádia a on to na nás vybalil. Tak jsme tam stáli jak zmoklý slepice, pak jsme se o tom dlouho nebavili, já pořádně jsem se s ním o tom nebavil nikdy, ale kluci to s ním rozebírali po koncertě v Kopřivnici, mně bylo špatně, tak jsem šel spát a Mardoša s Dušanem se s ním bavili - Dušan je náš zvukař. Takže je to jeho rozhodnutí a my to musíme respektovat.

Jak to ale Milane zvládáš ty? Ty taky hraješ s Hm… jako Marek a navíc k tomu s Oswald Schneider...

Milan: Já právě na sobě pozoruju v poslední době, že začínám mít čím dál tím víc blbou náladu, takže jsem si řekl, že si začnu urovnávat život. To myslím vážně, fakt. (reakce na smích okolo - pozn. -ako-) Takže já jsem o tom s Oswaldama trochu mluvil a s Hm… omezím koncertování mimo Prahu, nikam s nima jezdit nebudu. Oni si tedy nejspíš asi začnou hledat nějakýho jinýho bubeníka. A chci se soustředit jen na Tata Bojs, abych toho neměl tolik, protože nastávaly takový situace v poslední době, že už mi z toho…

Jak jste přišli na Maťa ?

Mardoša: On vlastně přišel na nás, ozval se nám. Protože my, když jsme se dozvěděli Markovo stanovisko, jsme přemýšleli, jak to řešit, a chtěli jsme se vyhnout nějakému veřejně vyhlašovanému konkursu, zkoušet řadu kytaristů, tak jsme si chtěli zahrát s pár lidma z okolí… Takže jsme oslovili kluky, o kterých jsme věděli, že hrajou na kytaru, a asi dva až tři se nám sami ozvali a mezi nima i Maťo. Jak si to tak lidi řeknou, tak se to k němu doneslo přes někoho od Marka ze školy.

Ty jsi, Maťo, nějak dřív sledoval, co Tatabojs dělají ?

Maťo: No jasně! Normálně fanoušek…

Možná bys mohl prozradit, kde všude jsi zatím hrál. Přece jen nejsi žádný začátečník.

Maťo: Začínal jsem v Panice, to byla moje první velká kapela. Tam mě vtáhnul Štěpán Smetáček a od tý doby jsem se táhnul s ním. Dělali jsme různý projekty, třeba jsme udělali, jakože sranda, Iron Maiden Revival, udělali jsme asi deset koncertů, bylo to strašně nahlas…

Takže rozchod s Markem v dobrém, všechno v pohodě?

Milan: My už jsme se vlastně ve chvíli, kdy nám to oznámil, dohodli…

Mardoša: …že to bude v pohodě. (smích)

Milan: …že máme domluveno spoustu hraní, takže on říkal, že do konce roku odehraje všechny koncerty, což taky udělal a teď nás čeká poslední koncert 21. s Markem a to bude taková rozlučka s ním. A pak máme trochu pauzu, leden a půlku února, kdy budem zkoušet s Matěm, a ještě musíme nějak pochystat klávesy, protože Maťo hraje jen na kytaru a na klávesy ne, takže to budeme ještě řešit. Chceme si udělat takový soustředění, kde budou vznikat nový písničky na novou desku a budeme pracovat s novým zvukem kapely, protože se to zase určitě někam posune.

To jsem se chtěl právě zeptat - jak se ta změna promítne do repertoáru. Budete muset třeba některý písničky vypustit, protože prostě v nové sestavě nepůjdou zahrát?

Milan: Já myslím, že až tak jsme nad tím ještě nepřemýšleli, ale asi jo. Ale ne jenom z toho důvodu, že s Matěm to nepůjde zahrát, ale tím že začnou vznikat nový písničky, furt nemůžeme hrát ty starý. Teď ale ještě budeme hrát "Futuretro", protože je pro nás pořád aktuální a Maťo se učí písničky z Futuretra...

Mardoša: ...aby si ho taky užil.

Jak to bude s vaší spoluprácí s Klárou? Ta původně byla jako host a teď už s váma zpívá na všech koncertech.

Mardoša: To je takovej superhost. My doufáme, že jo. Ještě bychom ji chtěli zapojit do nějakejch vokálních partů po Markovi, protože Maťo by něco chtěl zpívat a něco ne. U Kláry to záleží na tom, jak ji to bude s náma bavit.

Milan: Já bych řekl, že dostane ještě víc prostoru, Klárka.

Koncert v Akropoli má být nejen rozlučka s Markem, ale i další koncertní specialita ve stylu Zrcadlového koncertu či Tašou. Můžete prozradit něco dopředu?

Mardoša: Můžem. (smích)

Milan: Bude tam speciální vodní projekce. Já jsem přišel na nějaký kluky z UmPrumky, co už to jednou dělali… Je to taková stěna, bude tam devět akvárií, který jsou ve tvaru televize. Mají vypouklou přední stěnu, takže to vlastně funguje s vodou jako čočka. To co je v tý vodě, rybičky, co tam plavou, je pak zvětšený. A my za to budem instalovat televizní obrazovky, ve kterejch se bude něco promítat, takže tam vznikne další nový efekt. Ty lidi se budou na to koukat skrz vodu a ještě v tý vodě budou plavat rybičky a celý to bude nasvícený. No a bude to 780 litrů vody.

Mardoša: Takže jestli o to zakopnu a spadne to, tak …se ty lidi docela vykoupou.

Milan: To by nastala docela katastrofa.

Maťo: Probití.

Milan: To bysme byli okamžitě mrtví.

Mardoša: To by byl opravdu poslední koncert - i pro ty rybičky.

V různých médiích je avizována deska vašich remixů. Jak to vzniklo?

Mardoša: Původně byla představa singlu, že bysme udělali singl "Ramínka" a potom "Maličkou" a vždycky jsme se bavili, že by bylo dobrý u toho mít nějaký remix. Pak jsme se ale shodli na tom, že singly se nevydávají oficiálně a rádia sotva hrajou edit. Ale od začátku, co jsme u Warnerů, jsme mluvili o tom, že bysme si chtěli nějaké remixy nechat udělat. Teď to dostalo podobu.

Milan: Myslím, že to dali do pohybu Zion Train. My jsme s nima hráli na festivalu Šlahouny v Kopřivnici nebo tedy oni tam hráli taky, takže viděli celý náš koncert, dost se jim to líbilo, přišli po koncertě, dali nám svoje cédéčka, my jim dali svoje a říkali nám, že by rádi něco remixovali. Takže jsme si vyměnili mailové adresy. Tam to vzniklo, když nám to oni řekli, tak jsme si říkali, že by to bylo super mít tam takovouhle zajímavou kapelu ze zahraničí. Pak jsme si začali trochu vymejšlet - Laco Lučenič, Honza Muchow, pak se dostalo cédéčko přes Milana Cimfeho k Transglobal Underground, těm se to taky líbilo a sami taky říkali, že by udělali remix. Takhle to vlastně vzniklo.

Má to už nějakou konkrétní podobu nebo je to zatím ve stadiu příprav?

Milan: Ještě by tam mohla být taková zajímavost, že by tam byla CD-Rom stopa klipů, teď budem po Novém roce natáčet klip k "Duševní". Má to vyjít někdy v půlce února. V tuto chvíli mají mít všichni remixéři podklady a už by na tom měli začít pracovat. Už máme jasný, že je tam Zion Train, Transglobal Underground, Laco Lučenič, Honza Muchow, DJ Touchwood, Öggg, pak tam bude Pavel Kašpar - to je takovej Brňák, myslím, že i pár lidí, kteří remixovali "Samotáře" - "Lucky Boy", Ondřej Ježek... Myslím, že to bude asi devět remixů + "Duševní".

Jak vůbec pokračuje spolupráce s Warner Music? Jsou s vámi spokojení, prodává se dost desek?

Milan: Myslím, že jsou spokojení s tím, co se prodalo, protože čekali, že to půjde víc ztuha. Teď už, myslím, jsou náklady zaplacený, takže už jsme se přehoupli přes ten , jak oni říkají "break even"...

Mardoša: To je něco jako break dance…

Mluvili jsme o tom ještě před rozhovorem, ale já si to neodpustím. Vedle vás leží vypalovačka Phillips. Jak se díváte na kampaně proti kopírování?

Maťo: Kde ho vidíš? (Poté, co překryl Phillipse dekou…)

Mardoša: My tam to logo nemáme, protože to vyšlo dřív, než byla kampaň. Ale jinak - z toho, co jsem o tý kampani četl, třeba na internetu, tak je taková, myslím si, nešikovně vedená. Pro mě a i pro lidi, kteří poslouchají nás a podobný kapely, tak je docela nedůvěryhodná, když jí zaštiťujou jedním z Nedvědů, Lunetic a ty party, tak jsou zrovna typy…, Csáková a podobní …, který asi tolik neprodělají vypalováním. On je to složitej problém….

(do místnosti vstupuje Mardošův tatínek s jakýmsi řemeslníkem a projednávají jakési nedodělané lišty…)

Zpátky k vám. Kdy bude první vystoupení s Maťem?

Mardoša: V televizi. Haha

Maťo: Rovnou. Prostě…

Milan: Právě teď musíme do Silvestra nazkoušet aspoň 40 minut, protože jsme dostali nabídku udělat v přímém přenosu živý koncert v Noci s Andělem na ČT, asi od jedný do dvou tam budem, a tam už musí být Maťo, protože Marek odjede do Madridu. My jsme si mysleli, že s Markem by to mohla být taková stylová rozlučka, ale on nám odjel…

Mardoša: …což je ještě stylovější. Jede pěstovat olivy. Hele - to jsem si uvědomil, že vlastně když se někdo narodí ten den, bude mít super rodný číslo 01-01-01 lomeno. Když to teda nebude holka. To bude úplně digitální člověk.

Žijeme v digitálním věku. Vy máte teď celkem nově udělanou webovou stránku. Tu dělala Klára?

Mardoša: Klára se Salimem.

Milan: Salim Issa, kterej nás vždycky fotí, dělal design a Klárka dělala to provedení, protože s tím má zkušenosti, tak to rozhejbávala.

Jste vy sami příznivci internetu? Brouzdáte po síti?

Maťo: Já nemám doma počítač.

Milan: Já brouzdám jenom s Mardošou. Vždycky si k němu příjdu zabrouzdat. Já s tím neumím. Pro mě je to ještě trošku… Já s tím ve svém umění hodně pracuju, ale mám na to lidi. Vždycky jim řeknu: "Tak kluci, já bych potřeboval, aby tady se to hejblo a tady bliklo, až řeknu teď."

Mardoša: Já zase taky, ne že bych toho po nocích hodně prolézal, občas si něco najdu, chodím často na naši stránku, podívat se, co nám tam lidi píšou do knihy. Ale je fakt, že když mám někdy něco najít, tak to děsně hledám, občas lezu všudemožně. Já jsem strašně špatnej technickej typ. Já jsem dělal i reparát z mikroprocesorů na střední škole. Nakonec úspěšně, ale…

Takže nejsi ten typ, který tráví na síti celý den, ráno si přečte internetové deníky…

Mardoša: Já nečtu ani normální deníky, spíš tak nočníky…

Raději to uzavřem. Možná byste mohli na závěr pozdravit čtenáře MusicServer.cz.

Mardoša: Ahoj.

Milan: Občas si naši fanoušci stěžujou, že se jim naše stránky pomalu načítají. Ty s tím nemáš problém? Tak já věřím tomu, že čtenáři a diváci MusicServeru s tím taky nebudou mít problém.

Milan a Mardoša: Zdravíme diváky a jejich počítače.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY