Slyšeno v předstihu: Depeche Mode - Sounds Of The Universe

30.03.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Depeche Mode - Sounds Of The Universe
© facebook interpreta
Neil Tennant a Chris Lowe z Pet Shop Boys kdysi přiznali, že pro ně byl "Violator" Depeche Mode velkým vzorem a inspirací při natáčení desky "Behaviour". A nebyli jediní... Od té doby se sice dost změnilo, ale Depešáci již za necelé tři týdny zkusí přepisovat historii s dalším albem - "Sounds Of The Universe". Název odjistil granát dohadů nad tím, jak je kapela vyčpělá, co se týče jmen desek - prý to silně evokuje "Music For The Masses". Stejně tak se jistě rozpoutá rivalský boj mezi tábory fanoušků U2 a Depeche Mode - až člověku přijde, že se vlastně nic za ta léta nezměnilo.

Depeche Mode si za producenta nahrávky opět zvolili Bena Hilliera, který vštěpil nezaměnitelnou tvář minulému "Playing The Angel". První odhalení proběhlo se singlem "Wrong", ten šokoval hlavně originálním klipem a hlasovou interpretací Martina Goreho, který je autorem většiny skladeb. Dave Gahan společně s Christianem Eignerem a Andrew Phillpottem napsali trojici písní ("Hole To Feed", "Come Back", "Miles Away/The Truth Is"). "Sounds Of Universe" však přináší i další novinky: béčko singlu "Wrong" pojmenované "Oh Well" je první autorskou prací dvojice Gore/Gahan a jeden z budoucích singlů "Peace" je jejich prvním duetem (a jasná to hitová tutovka).

Depeche Mode
© Anton Corbijn
Zvukově je to ponor ke kořenům Depeche Mode, výrazný je však producentský zásah Bena Hilliera a nechybí drnčivé kytary. "In Chains" začíná zhruba minutovým intermezzem buzení analogových syntezátorů a většina fans se shodne, že to je atmosférické zemětřesení nemající daleko k "Barrel Of A Gun" z "Ultra". Ta je následována asi nejméně maskovaným kopírováním dřívějších nápadů v podobě "Hole To Feed" ("John The Revelator" verze dva?). Dále nechybí klasická a povinná instrumentálka ("Spacewalker") a Martinovo poutavé sólo ("Jezebel"), v které dozrává jeho hlasový potenciál. Tohoto faktu si všimnete ve většině skladeb, v kterých má Gore doprovodné vokály. Dalšími singly kromě "Peace" by mohly být "Fragile Tension", "Come Back" nebo "Perfect". "Sounds Of Universe" je komplikované, každým poslechem je ale toto prokousávání snadnější a snadnější.

Jak jsme již psali, "Sounds Of The Universe" vyjde 20. dubna v několika formátech. Následně Depeche Mode vyjedou na své stadionové turné (v Praze se zastaví 25. června), co je však již teď jasné, je finální tracklist novinky o třinácti položkách: In Chains, Hole To Feed, Wrong, Fragile Tension, Little Soul, In Sympathy, Peace, Come Back, Spacewalker, Perfect, Miles Away / The Truth Is, Jezebel, Corrupt.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY