Nové desky pro 13. týden

29.03.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Pozor, pozor! Příští týden se uskuteční velký souboj mezi domácími a zahraničními interprety. V prvním manšaftu se to hemží Airfare, The Roads, Sunflower Caravan, Arakain či Laura a její tygři, zatímco za druhý tým nastoupí hvězdy jako Diana Krall, John Scofield, PJ Harvey, Leonard Cohen či Queensrÿche.
Pokud se v pondělí 30. března vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Diana Krall - Quiet Nights (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz

Diana Krall - Quiet Nights
Kanaďanka Diana Krall během několika posledních let dosáhla svého jména - stala se z ní opravdová jazzová královna a její poddaní se mohou těšit na další pokračování jejího kralování. Dvanácté album "Quiet Nights" ji zastihuje opět v trošku jiném světle. Už název napovídá, že tato deska bude velmi intimní. Přednost dostaly balady a bossa nova z pera legendy tohoto žánru Antonia Carlose Jobima. O hudební doprovod se vedle zpěvačky postaral opět Anthony Hamilton a jeho band, tentokrát rozšířený o perkusistu Paulinho da Costa. "Quiet Nights" je po velmi dlouhé době album, na kterém se o aranžmá staral Claus Ogerman, jenž s Dianou Krall spolupracoval naposled na "Live In Paris" či multiplatinové "The Look Of Love". Fragmenty této novinky zní na stránkách Diany Krall.


Duff McKagan's Loaded - Sick (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: punk rock

Duff Mckagan's Loaded - Sick
Po EP "Wasted Heart", jež vyšlo v loňském roce, nachystal hudebník Duff McKagan (ex Guns 'N Roses) nové plnohodnotné řadové album. Nástupce osm let staré řadovky "Dark Days" vyjde hned v několika edicích. Kromě klasického CD o třinácti písních budou moct fanoušci zvolit i limitovanou digipackovou edici, verzi na vinylech nebo download. Digipack přinese posluchačům navíc i DVD se záznamem živého koncert z 22. září minulého roku. Na MySpace.com projektu Loaded najdete k náslechu dvě písně - "No More" a "Flatline", která se stala i prvním singlem.


John Scofield - Piety Street (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: gospel / jazz

John Scofield - Piety Street
Když přemýšlel John Scofield v první fázi o nové desce "Piety Street", měla to být bluesová nahrávka včetně turné. Ovšem při pátrání po bluesových věcech se dostal až ke gospelu, a tak je výsledkem samozřejmě jazzová nahrávka, ovšem s velmi hlubokým gospelovým základem. Pomocníky při nahrávání mu byla řada velmi rozdílných muzikantů: anglický pianista a zpěvák Jon Cleary, basista George Porter Jr., jihoafrický bubeník Ricky Fataar, který například hrál s Brach Boys nebo Bonnie Raitt, či dva hudebníci pocházející z New Orleans - vokalista John Boutt a perkusista Shannon Powell. Jednu ochutnávku z alba nabízí Scofield na svém MySpace.com a podrobnější detaily sděluje v tomto videu.


Queensrÿche - American Soldier (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresívní rock

Queensrÿche - American Soldier
Zpěvák Geoff Tate fanouškům Queensrÿche (MySpace.com">MySpace.com) nikdy nic nadarmo nesliboval a raději nechal mluvit své činy. U dvanácé studiovky kapely "American Soldier" se svého kréda držel a společně se zbytkem kapely posílá na pulty obchodů koncepční dílo "American Soldier". Při skládání se nechal inspirovat pravdivými příběhy válečných veteránů. Jako první singl vyslali členové kapely do obchodů kousek "If I Were King", jenž je k poslechu na MySpace.com stránkách kapely. Na stejné adrese najdete i vyjádření zpěváka ke každé z nových písní a video k albu.


Katka Koščová - Nebotrasenie (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / folk / šanson

Katarína Koščová - Nebotrasenie
Katka Koščová se pomalu stejně jako Aneta Langerová zbavila nálepky první slovenské SuperStar, ovšem díky svému stylu se stala ještě více nezávislou než její český protějšek. Již podle prvních ukázek z třetího alba "Nebotrasenie", které naleznete na stránkách jejího vydavatelství, je patrné, že tato novinka bude určena pro náročnější posluchače, než dva předchozí počiny. Zpěvačka společně s Jánen Štrasserem a Danielem Špinerem představuje velmi pestrou směs jazzu, folku a šansonu. "Nebotrasenie" navíc spojuje tři druhy umění - součástí alba se stala i kniha básní Michala Baláže a obrazů Jara Ondo.


Subway To Sally - Kreuzfeuer (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk rock

Subway To Sally - Kreuzfeuer
Kultovní německá formace Subway To Sally měla se svou novou deskou "Kreuzfeuer" přijít na trh až na začátku dubna, ale muzikanti se rozhodli své fanoušky potěšit o týden dříve. Svůj nový materiál nahrávali v německých studiích Horus Sound Studio za přítomnosti producenta Fabia Trentiniho. Z této kolaborace vzniklo celkem dvanáct skladeb. O průbehu nahrávání členové formace informovali své fanoušky prostřednictvím několika videí, které najdete na oficiálním YouTube.com kanálu kapely.


Leonard Cohen - Live In London (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / folk-rock / rock

Leonard Cohen - Live In London
Kanadského zpěváka Leonarda Cohena opravdu není třeba nějak představovat, vždyť jeho tvorba již ovlivnila řadu muzikantů. Nicméně jeho příznivci se už poměrně dlouho nemohli radovat z nějaké jeho živé nahrávky. Poslední vyšla v roce 2001 a to záznam z koncertu v roce 1979. Dvojalbum "Live In London" by tento nedostatek mělo napravit. Zachycený koncert se uskutečnil v červenci v londýnské O2 Aréně a Cohen si za něj vysloužil přes osmdesát vynikajících (pětihvězdičkových) kritik. Nahrávka čítá šestadvacet položek rekapitulující jeho kariéru. Album, jehož atmosféru můžete okusit na vlastní kůži návštěvou na Cohenově MySpace.com, vychází nejen jako 2CD, ale také na DVD.


Arakain - Restart (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / metal

Arakain - Restart
Na dveře nám klepe jaro a pořádná očista je zapotřebí. Arakain to s "Restartem" vzali doslova. Už v pilotním singli "Paganini" nasadili laťku hodně vysoko a nyní fanouškům představují zbylých patnáct skladeb nového CD. Kapela v čele se zpěvákem Honzou Toužimským slibuje svým posluchačům jak thrashmetalový základ, silné riffy, tak i působivé balady. Skladatelsky se na novince podíleli kytaristé Jiří Urban a Mirek Mach a baskytarista Zdeněk Kuba. Dodejme, že muzikanti jsou nyní na promoturné, které bude trvat až do 4. května.


PJ Harvey / John Parish - A Woman A Man Walked By (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: experimentální folk

PJ Harvey / John Parish - A Woman A Man Walked By
Anglická zpěvačka, skladatelka a muzikantka PJ Harvey se opět po třinácti letech vrátila k projektu s Johnem Parishem. Ačkoli s tímto muzikantem a producentem občas spolupracuje, "A Woman A Man Walked By" je opět po zmíněném čase počinem, kde jsou podepsáni oba. Stejně jako v případě "Dance Hall At Louse Point" měl Parish na starosti hudební složku, zatímco PJ Harvey textovou část. Deska se tak pohybuje na rozhraní experimentálního folku a rocku. Produkce tohoto zvukově neotřelého CD se vedle dvojice ujal Mark Ellis alias Flood, další ze zpěvaččiných spolupracovníků, který se ve svém životopise může chlubit rovněž spoluprací s U2, Depeche Mode, Nine Inch Nails, Smashing Pumpkins nebo Goldfrapp.


KMFDM - Blitz (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: industriální rock

KMFDM - Blitz
Německá rocková kapela KMFDM vydává v pořadí šestnácté řadové album "Blitz". Muzikanti v čele se zakladatelem, lídrem a zpěvákem Sashou Konietzkem touto novinkou také oslavují své pětadvacáté výročí na hudební scéně (včetně tříleté pauzy v letech 1999 až 2002). Posluchači se mohou těšit na jedenáct nových písní o celkové stopáží dosahující dvaapadesáti minu včetně předělávky "Being Boiled" od The Human League. Jejich ukázky si můžete poslechnout v internetovém obchodě Amazon.com, nebo případně na MySpace.com kapely.


Airfare - Do You Like My Shit? (RGM Entertainment)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock and roll

Airfare - Do You Like My Shit?
Americko-česká kapela Airfare se zapsala do povědomí posluchačů nejprve jakožto objev televize Óčko a posléze i debutem "Hotel Moscow". Letos by tato skupina s Američanem českého původu v čele ráda navázala na předchozí úspěchy, které ji vynesly do role předskokanů The Rasmus a skupiny Wohnout. Novinka dostala kontroverzní název "Do You Like My Shit?" a skupina na ní opakuje osvědčený rockandrollový recept. Album skupina pokřtí 8. dubna v pražské Akropoli.


Peter Bjorn And John - Living Thing (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop

Peter Bjorn And John - Living Thing
Švédská indie rocková kapela Peter Bjorn and John slaví letos deset let své existence a nyní posílá do obchodů své páté studiové album "Living Thing". Jako vévodící singl vybralo trio skladbu "Nothing To Worry About". Tento song a všechny ostatní písně novinky si můžete poslechnout na MySpace.com stránkách kapely. Sami můžete už nyní posoudit, zda-li se muzikanti od loni vydaného díla "Seaside Rock" posunuli do alternativnějších vod, nebo zůstali věrni svému žánru.


Notorious B.I.G. - Notorious (soundtrack) (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / gagnsta rap

Notorious B.I.G. - Notorious (soundtrack)
Dlouho očekávaný biografický film o jednom z nejslavnějších rapperů Notorious B.I.G.ovi je po dlouhých přípravách konečně v kinech, tedy alespoň těch amerických. Nicméně soundtrack k tomuto filmu s jednoduchým názvem "Notorious", už bude k dostání i u nás. Na něm se objevují samozřejmě především jeho vlastní nahrávky a mezi ty producenti zamíchali mimo jiné jednu tribute skladbu jeho někdejší manželky Faith Evans s Jadakissem, Jay-Zho "Brooklyn Go Hard", ale především tři doposud nevydané dema. Trailer k filmu je ke shlédnutí na MySpace.com filmu a několik ukázek hraje na jeho webu.


Static-X - Cult Of Static (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: industriální metal

Static-X - Cult Of Static
Šestá studiovka americké metalové formace Static-X přináší posluchačům třaskavou nálož jedenácti písní a několika bonusových kousků. Jako první singl muzikanti vybrali song "Stingwray", který odkazuje na manželku frontmana Teru Wray a její Corvettu Stingray. Tuto skladbu najdete na MySpace.com profilu Static-X a příslušný videoklip na oficiálních stránkách skupiny. Další z písní "Lunatic" se objevila v soundtracku k filmu "Punisher: War Zone", který dorazil do kin v minulém roce. Dodejme, že naživo se kvartet předvede českému publiku na letošním ročníku festivalu Rock For People.


Laura a její tygři - Nejsou malý věci (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: funky / soul / rock

Laura a její tygři - Nejsou malý věci
Příští rok se skupina Laura a její tygři dožije čtvrt století své existence, ale ještě než se tak stane, kapela, ze které vzešla už řada zpěváků a hudebníků jako Martin Pošta, Ilona Csáková či Lenka Nová, nadělila fanouškům další album "Nejsou malý věci". Na něm Laura a její tygři ustoupila od jazzových a popových vlivů a naopak se vrátila k punkrockovým začátkům. Vliv na odlišném zvuku měla především výměna bubeníka. Novinku kapela prezentuje na svém webu dvěma ukázkami.


Sto zvířat - Postelový scény (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: ska / reggae / swing

Sto zvířat - Postelový scény
Česká kapela Sto zvířat má na svém v pořadí již sedmém albu, na co navazovat. Minulý počin "Rozptýlení pro pozůstalé" získalo Anděla v kategorii Album roku ska a reggae a s tím dalším s názvem "Postelový scény" by jistě rádi podobný úspěch zopakovali. Název přesně odpovídá tématu třinácti písní pojednávajících o sexu, jeho příčinách i důsledcích. Natočeno bylo od června loňského roku v proslulém studiu Sono a opět se nese v klasickém zvířecím stylu, který originálně míchá ska, reggae, rocksteady, ale i swing. Jako hosty si Sto zvířat pozvali vokalistky Dashu, Alenu Průchovou a Dr.Kary. Tři ochutnávky, dokonce v živé podobě hledejte na stránkách kapely.


Sunflower Caravan - Sunflower Caravan (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: powerpop / rock

Sunflower Caravan - Sunflower Caravan
Pražské trio Sunflower Caravan má za sebou několikaleté koncertování po klubech nejen v celé ČR, ale i v mnoha evropských metropolích. Nyní se konečně fanoušci jejich energických koncertů dočkávají debutové desky. Na bezejmenném albu, jehož produkce se ujal Martin Axén, kytarista spřátelených seveřanů The Ark, se objeví čtrnáct skladeb - od těch nejtvrdších s drtivým zvukem kláves hammond, až po jemné pianové skladby. Přesto, že Sunflower Caravan je kapela zapsaná u většiny lidí jako instrumentální, na desce jsou tři skladby obohaceny zpěvem. V těch si zazpívala Ema Brabcová (ex-Khoiba) a klávesista kapely The Ark Jens Andersson. Kapela nahrála několik písniček na své MySpace.com.


The Roads - The Roads (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: brit pop

The Roads - The Roads
Zatímco Airfare mají ve svých řadách Američana, za jedním z mikrofonů další kapely The Roads stojí Angličan. Skupina nahrála po dvou letech působení své první album, jež obsahuje dvanáct skladeb se širokým stylovým záběrem. Kombinuje prvky indie-popu s moderním zvukem současných britských kytarových kapel. Vedle melancholicky zbarvených klavírních skladeb se tu objevují i řízné kytarovky s netradičním soundem a vše dokreslují umě zaranžované vokály. O mastering se postaral Ecson Waldes a výsledek toho všeho je ke slyšení například na MySpace.com skupiny The Roads v současnosti pokoušejí štěstí i na berlínké klubové scéně..


Shontelle - Shontelligence (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Shontelle - Shontelligence
Novou akvizicí na již tak rozsáhlém poli r'n'b kombinovaného s popem je Shontelle z Barbadosu. Pod svá křídla ji vzal legendární label Motown a výsledkem je prvotina "Shontelligence". Obešla se bez výraznější pomoci světových producentů s výjimkou The Stargate. Drobnému zviditelnění přispěl také Akon, který si s Shotenlle střihnul jeden duet. Ten a několik dalších písniček nahrála zpěvačka na své MySpace.com


Dále vychází:

Absu - Absu (Mystic Production)
Bangles - Walk Like An Egyptian: The Best Of The Bangles (Sony Music)
Bee Gees - Love Songs (Warner Music)
Bee Gees - Number Ones (Warner Music)
Black Sabbath - Paranoid (Universal)
Bonnie Tyler - Ravishing - The Best Of (Sony Music)
BSP - The Best Of - Live In Retro Music Hall CD+DVD (Sony Music)
Cyndi Lauper - Time After Time (Sony Music)
D.A.F. - Das Beste Von Daf (EMI)
Damnation Army - Circle Of The Brave (Mystic Production)
Elvis Presley - That's Alright (Sony Music)
Evgeny Svetlanov - Schostakovitch: Symphonies No. 1, 5, 7 (Warner Music)
Film - René Dvd (Sony Music)
Fleetwood Mac - Black Magic Woman - The Best Of (Sony Music)
František Nepil - Jak Se DěLá Chalupa (Supraphon)
G-Bod - Sekvencie (EMI)
General Surgery - Corpus In Extremis (Mystic Production)
Hatesphere - To The Nines (Mystic Production)
Chicken Lips - Making Faces (Maximum Underground)
Insect Warfare - World Extermination (Mystic Production)
Jan Burian - Drtive jistoty (EMI)
Janáček,L./ Novák,V./ Nedbal,O. - Sonáty pro housle a klavír (Supraphon)
John 5 - Remixploitation (Mystic Production)
Joy Division - Heart And Soul (Warner Music)
Karel Poláček - Muži v ofsajdu (Supraphon)
Laurent Korcia - Cinema (EMI)
Kratochvíl,M. & Ackerman,T. - Zvukobraní (8CD) (Supraphon)
Longital - Revoyaged (Panther)
M People - One Night In Heaven: The Very Best Of M People (Sony Music)
Michael Gr. Schenker - Assault Attack (EMI)
Michael Gr. Schenker - Built To Destroy (EMI)
Michael Gr. Schenker - Rock Will Never D (EMI)
Mistabishi - Drop (Maximum Underground)
Moravanka - To Nejlepší (4CD) (Panther)
Mozart, W. A. - Divertimento č. 10, k. 247, č. 15, k. 287, 17 D dur (Supraphon)
Pavel Cmíral - Ty jsi můj strašnej zloděj času! (Panther)
Peter Doherty - Grace/Wastelands Limited (EMI)
Revolution Renaissance - Age Of Aquarius (Mystic Production)
Rod Stewart - Unplugged....And Seated (Collector's Edition) (Warner Music)
Různí - Africa Zen (EMI)
Různí - America Zen (EMI)
Různí - Antartica Zen (EMI)
Různí - Asia Zen (EMI)
Různí - Australia Zen (EMI)
Různí - Bebe Zen (EMI)
Různí - Celtic Zen (EMI)
Různí - Cosmos Zen (EMI)
Různí - Covered, A Revolution In Sound: Warner Bros. Records (Warner Music)
Různí - Europa Zen (EMI)
Různí - Fast And Furious (soundtrack) (Universal)
Různí - Jazzy Zen (EMI)
Různí - Nocturne Zen (EMI)
Různí - Ocean Zen (EMI)
Různí - Top20.cz 2009/1 (Universal)
Saga - The Human Condition (Mystic Production)
Různí - Twilight (Special Edition) (Warner Music)
Sasha - Good News On A Bad Day [Limited Metal Box Edition] (Warner Music)
Smokie - Needles & Pin: The Best Of Smokie (Sony Music)
The Priests - In Concert At Armagh Cathedral DVD (Sony Music)
Zdeněk Svěrák - Povídky (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY