Angažovaná bezduchá nuda

19.03.2009 12:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Když jsem bilancoval nejzajímavější desky, které se v českém punku urodily v roce 2008, tak se do desítky vešla i poslední deska Vision Days. Abych pravdu řekl, tak tam nebyla kvůli převratné kvalitě. Vydavatelské sucho zapříčinilo, že v desítce se našla i nahrávka, která je jinak podprůměrná.
4/10

Vision Days - Proti srsti

Skladby: Proti srsti, In Close Order, Stojí to za to!, Hra, Snad to neprojedem, Hrdina nebo vrah?, Konzumní, 77, Jean Marais, Pou gou, Každý, Utopie, Jedna výchovná, Spasitel, Chodíme kolem, V pasti, Ne, Jynej člověk (Tribut N.V.Ú.)
Vydáno: 4.10.2008
Celkový čas: 39:13
Vydavatel: Cecek Records
Vision Days jsou zvláštním úkazem. Název je vymyšlen tak, aby co nejvíce odkazoval na Joy Division a frontman si říká Ian. Jak invenční. Zpočátku se snažili o podobnou hudbu jako jejich vzory, ale to nějak nevyšlo. Tak cestovali a cestovali, až přišel na řadu řádně nasraný agropunk. Být rebelem není nic složitého, je to rozhodně jednodušší, než napodobit asi nejgeniálnější postpunkovou kapelu. Pro tentokrát to kapele vyšlo a fanouškovská základna je hodně početná. Nebudu skrývat, že to je úkaz, který nedokážu racionálně vysvětlit, protože na nové desce je mi "Proti srsti" dost věcí.

Nahrávka pochází již tradičně z plzeňského studia ExAvik, kde zvukaři vytlačí dobrý zvuk z kohokoliv. Jenže co dál? Jasně, nasazení je z nahrávky slyšet, což se nepovede úplně každému, ale stačí to? Ne a ne a ne! Nahrávka mi přijde tendenční a vypočítavá, až to hezké není. Několik poslechů a ani jedno překvapení. Jen klišovité postupy, onen ubíjející dechovkový rytmus, občas ska a jinak nic. Všechno se dá předvídat, nic nepřekvapí. Songy prakticky ani nerozlišíte. Poslouchatelné to je, to zase kapele nemůžu křivdit, ale musíte si najít sakra dobrej důvod, aby vás donutil si "Proti srsti" pustit podruhé či potřetí.

Samostatnou kapitolou jsou texty. Neskutečně ubíjející a primitivní agitky. Jen bezduchá kritika politiky a všeho okolo. Skutečně už to začíná být nuda. U Sex Pistols to byl šok, Dead Kennedys měli vlastní tvář a Clash byli originální. Ale od jejich dob jde jen o úpadek a nesmyslné žvatlání o věcech, kterým páni hudebníci absolutně nerozumí. Na jednom místě kritizují beztrestné násilí a pak by někomu uštědřili jednu výchovnou? Doufám, že by se okamžitě potom šli udat na policii, když mají tak vysoký morální kredit. Stejně tak máme kašlat na problémy a zároveň se jim stavět čelem. Není to protimluv? Těch je tam opravdu mnoho a člověk, který má minimální vhled do oblasti práva a politologie, se tomuhle musí jen smát. Nemluvě o bezduchém pseudovtípku "Jean Marais", který je tak vtipný, že jsem se vůbec nesmál.

Pokud jste radikálové, kterým vadí všechno a vždy, tak s klidným srdcem sáhněte po poslední desce Vision Days (Bandzone.cz), ale ve všech ostatních případech se jí pokud možno obloukem vyhněte. Neříkám, že jim jejich hudbu nevěřím. To není pravda, ale tento pokus považuji za opravdu špatný...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY