Here natočili skvostné album

21.12.2000 21:35 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Nové album skupiny Here "Double Happiness" patří k těm nejlepším českým počinům tohoto roku.
9/10

Here - Double Happiness

Skladby: Mircea, Ageless, A Lack Of Oxygen, Switch, Sommeil, The Farthest Star, Got 2 Be, Trash Side, Calimucho, Flame Of Colours, A Taste Of Jazz

Kupte si nové album Here Double Happiness za skvělých 366,- Kč na CD nebo za 183,- Kč na kazetě!

Celkový čas: 60:01
O skupině Here jste si toho na MusicServeru mohli přečíst poměrně hodně, tedy úměrně tomu, jakou hudbu produkují. Měl-li bych totiž pojmenovat škatulku, do které jejich nahrávky patří, vybral bych zřejmě označení "alternativní pop". Konečně - právě takový styl je možná tou nejvyzrálejší odnoží středního proudu.

Kolekci "Double Happiness" produkoval hudebním světem protřelý Jan P. Muchow ze spřátelených Ecstasy of St. Theresa. Zřejmě to byl právě on, kdo dodal albu příznačnou třpytivost, melancholicky zasněný nádech a minimalizoval emoční vlny, čímž výrazně přispěl k vysoké kvalitě nahrávek. Jen marně bychom na desce hledali nějaké zásadní novinky v hudebních postupech, ale kombinace živého hraní s elektronickými vlivy vytváří moderně znějící a sympatickou atmosféru.

Od první nahrávky nazvané "Mircea" (s kulisou jakoby vystřiženou z francouzské hospůdky) až po poslední "A Taste Of Jazz" se jedná o jedinečnou záležitost, díky níž se můžete se zavřenýma očima přenášet napříč Evropou. Francouzko-anglicky nazpívaná kolekce je inspirována převážně francouzskými vlivy a díky originálnímu podání zpěvačky Valerie Chauvey evokuje atmosféru, která se dá jen těžko popsat. Daleko výmluvnější je totiž album poslouchat. Na dobré desce jsou jen dobré nahrávky a těžko lze některou upřednostňovat. Mezi ty, které mě však dostaly okamžitě, patří v pořadí třetí "Lack Of Oxygen" a čtvrtá "Switch", kde se kombinace živé muziky s elektronikou potkávají v absolutně dokonalém souladu. Skvěle zvládnutý pěvecký part vše jen podtrhuje. Právě při poslechu těchto dvou songů se mi vybavují pocity lovce perel - tedy, alespoň se domnívám, že se lze při podmořském potápění takhle cítit.

Výborně však zní celé album a nahrávky jako "Sommeil", The Farthest Star", "Trash Side", nebo závěrečná "A Taste Of Jazz" mohou v klidu uspět i v mezinárodním měřítku. Pečlivě vymodelované aranže, charakteristická poetika a nenucená nálada jsou tou nejlepší přísadou pro podobný počin a skupině Here tak patří obrovský dík za způsob, jakým kolekci zpracovali.

Až se budou zase rozdávat ceny nějaké té Akademie populární hudbu a kategorii Album roku znovu vyhrají pánové z kapely Lucie, budu se hodně zlobit. Já mám totiž o své desce roku rozhodnuto. Jmenuje se "Double Happiness".

CD k recenzi poskytla fima Escape

Album: Here - Double Happiness
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 60:01
Skladby: Mircea, Ageless, A Lack Of Oxygen, Switch, Sommeil, The Farthest Star, Got 2 Be, Trash Side, Calimucho, Flame Of Colours, A Taste Of Jazz



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY