Písně, které zanechají hlubokou rýhu

16.02.2009 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Dřív než debut Fever Ray unikl na internet, tam byl poslán k placenému downloadu. Na cédéčku sice teprve vyjde, už teď se o něm ale hodně mluví a přicházejí nadšené reakce. Milovníci The Knife určitě dávno zbystřili... A pokud se rádi potápíte do temných vod melancholie, zbystřit byste měli i vy.
9/10

Fever Ray - Fever Ray

Skladby: If I Had A Heart, When I Grow Up, Dry & Dusty, Seven, Triangle Walks, Concrete Walls, Now's The Only Time I Know, I'm Not Done, Keep The Streets Empty For Me, Coconut
Vydáno: 12.1.2009 (digitálně)
Celkový čas: 48:06
Vydavatel: Rabid Records
Rád objevuji alba, která nutí k zamyšlení a dokáží vás přivézt do neurčitého transu. Občas mě přepadají tísnivé stavy, po nichž mám nutkání někam se ukrýt, ponořit se do ticha. K tomuto účelu využívám okolí Ďáblické hvězdárny (ta byla postavena v rámci Akce Z na ďáblickém vršku Na Vyhlídce), odkud je vidět kraj Prahy střetávající se s přírodou. Hlomoz tu ustupuje, vždy si najdu místo na skále a do uší si pustím poutavou muziku. Posledně jsem takto vnitřně rozpárán prožil prvotinu Fever Ray.

Když desku vnímáte, možná se ve vás probudí rýpalové - a budou si stěžovat na přílišnou návaznost k zatím poslední albu domovských The Knife "Silent Shout". Ano, jen vypusťte výraznější rytmiku, technologický chlad a strojovou preciznost. Fever Ray jsou něžnějším protipólem, do popředí vstupují vzletné, ale chmurné melodie, prostor dostávají i akustické nástroje. Těch čtyřicet osm minut je velmi intenzivních, naléhavost projektu Karin Dreijer Andersson zapůsobí cíleně na vaše smysly.

Kdo je ona uhrančivá Karin?

Fever Ray
© facebook interpreta
Karin Elisabeth Dreijer Andersson začínala v kapele Honey Is Cool, ale nejvíce se proslavila jako polovička The Knife, ve které funguje s bratrem Olofem. V klipu "Pass This On" místo ní hraje Rickard Engfors, ve Švédsku uznávaný stylista, model a improvizátor ženských postav. Nyní má skupina pauzu, během níž se každý věnuje jiným aktivitám (jednou z nich je i přizvání k tvorbě hudby k libretu "Tomorrow, In A Year"). Zazpívala si ve skladbě "Slow" skupiny dEUS (najdete ji na "Vantage Point") a možná právě díky jejímu nezaměnitelnému hlasu se z "What Else Is There?" Röyksopp stal takový hit. Fever Ray je její sólo, s nímž vyrazí i na turné. Chystá se také premiéra videa ke skladbě "When I Grow Up".

Od prvních tónů "If I Had A Heart" začnete rozpoznávat Karinin rukopis - střídání temných momentů s těmi, jimiž probleskne světlo naděje. Pomalý a do nejhutnější černě zahalený pop se dotýká vrstev ambientu, minimalistických prvků, ale má i hitové ambice ("When I Grow Up", "Seven" nebo "I'm Not Done"). Stylizace á la Kate Bush nečekaně překvapí v mrazivé "Keep The Streets Empty For Me". Takto by se dalo pokračovat dál, Fever Ray je totiž vnitřním obrazem hlavní aktérky, která zve na strnitou cestu. Na té čekají hmatatelné překážky, různá scestí odkrývají deprese...

Prvotina Fever Ray je písní vyzrálé, křehké a zachmuřené Karin. Písní, která ve vás zanechá silnou emociální rýhu; jen tak ji z mysli nevydrhnete. Spojitost se "Silent Shout" hudebnici rádi odpustíte (proto nedošlo na maximální ohodnocení), neboť takto se rodí výtečné a nezapomenutelné desky.

Fever Ray na CD

Album vyjde fyzicky 23. března (ve Švédsku o několik dní dříve) a pokud si jej objednáte dle návodu na oficiálních stránkách, získáte k dobru bonusové cédéčko s remixy skladeb "If I Had A Heart" a "When I Grow Up".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY