Santana s hvězdným ansáblem naživo

12.12.2000 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Hity ze "Supernatural" s mnoha hvězdami naživo. Co více dodat?
8/10

Santana - Supernatural Live

Celkový čas: koncert 88 minut, bonusy cca 55 minut
Přiznám se, že obrovský úspěch alba "Supernatural" Santany, tedy spoustu cen a desítky milionů prodaných kusů, jsem dodnes nepochopil. Ne že by to byla špatná deska, ale na druhou stranu, že by byla tolikrát lepší než nějaké jiné, to taky ne. Pravděpodobně se musím smířit s tím, že se tak prostě stalo z mnoha důvodů a těšit se ze skutečnosti, že v obrovských množstvích se občas může prodat i deska, kde jde v prvé řadě o muzikantství a lásku k hudbě. I když jak je řečeno v jednom rozhovoru, deska se začala natáčet vlastně s tím, že se Carlos Santana chtěl opět dostat do rádií a být úspěšný...

DVD "Supernatural Live" reflektuje samozřejmě toto úspěšné album, tudíž se na koncertě setkaly hvězdy, které se na ní podílely, i když bohužel ne všechny. Ti, kdo si se Santanou přišli zazpívat a zahrát, byli tito - Cee-Lo, Everlast, Lauryn Hill, Dave Matthews & Carter Beauford, Sarah McLachlan, The Product G&B Wayne Shorter a samozřejmě Rob Thomas, jehož písnička "Smooth" celý ten kolotoč vlastně odstartovala.

Samotný koncert je ukázkou muzikantské radosti, umění i show. Při první písničce "(Da Le) Yaleo" za Santanou celou dobu tancují polonahé dívky, oblečené do typických karnelavých třásní (nebo jak se tomu...). Zbytek koncertu už povětšině probíhá v poklidnějším duchu. Na pódiu se střídají hosté (v polovině skladeb však hraje samozřejmě jen samotná kapela) a potěší, že před jejich příspěvkem se díky prostřihu vždy dozvíme z jejich úst něco o spolupráci se Santanou. Skvěle vyznívá například téměř akustická balada "Angel" v podání Sarah McLachlan či naprosto hypnoticky působící "Put Your Lights On" s Everlastem. Santana však nesázel jen na hity a nebál se pustit naživo i do instrumentálek, jakou je například "Apache", kde si stručně řečeno saxofon povídá s kytarou. Jedním z vrcholů je však bezpochyby "Smooth", který se po běžné verzi "zvrhne" do dlouhého mixu s "Dame Tu Amor". Následující desetiminutová téměř jen instrumentální "Gypsy Queen/Oye Como Va" možná funguje na koncertě, ale mě v této chvíli už všudypřítomná sólující kytara Carlose Santany začala docela vadit. V závěrečné "Make Somebody Happy/Right On Be Free" se na pódiu sešly všechny hvězdy večera a vidět třeba Davea Matthewse nebo Sarah McLachlan, jak v klidu zpívají backvokály, je docela zážitek. Koncert se prostě povedl a věřím tomu, že se bude líbit jak starým fanouškům Santany, tak i těm, kdo o něm uslyšeli až se "Supernatural" (jako třeba já:).

Bonusové materiály na tomto DVD jsou vskutku rozsáhlé a tak nějak si představuju "odměnu" pro fanouška za to, že si koupí stále hodně drahé dévédéčko. Najdete tam totiž videoklipy ke čtyřem písničkám ("Smooth", "Maria Maria", Out Your Lights On" a "Corazon Espinado"), dokument o natáčení alba "Supernatural", pohled do zákulisí příprav zaznamenaného koncertu, téměř dvacetiminutový rozhovor, který je ovšem jen jako audio a doplněn fotografiemi a jako jen malé doplnění působí texty skladeb a Santanova biografie. Přičemž vše je zpracováno velmi profesionálně a zajímavě. Mimochodem titulky jsou opět asi v deseti jazycích, angličtinu ani češtinu mezi nimi však nehledejte.

DVD "Supernatural Live - An Evening With Carlos Santana And Friends" je typickým příkladem toho, jak by takové hudební dévédéčko mělo vypadat, i když vždy to může být ještě lepší, že.

DVD k recenzi poskytla firma BMG.

DVD: Santana - Supernatural Live
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: koncert 88 minut, bonusy cca 55 minut
Obsah: koncert, dokument o natáčení alba, rozhovor, záběry ze zkoušek, čtyři videoklipy, texty skladeb, biografie



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY