S novým rokem nová rádiová jednička: Coldplay

07.01.2009 22:44 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Nový rok má být symbolem změny. Co se prodejní a rádiové hitparády české pobočky IFPI týká, tak jistý náznak by tu byl - v rádiích si konečně pro jedničku vyskočili život oslavující Coldplay. V obchodech zůstalo vše při starém dobrém Michalu Horáčkovi.
Vítejte v novém roce! Ani v příštích dvanácti měsících nepřijdete o pravidelné reportáže z napínavých a nevypočítatelných tuzemských žebříčků, takže se vrhněme hned na ten první, kterému vévodí... Coldplay a Michal Horáček.

Coldplay - Viva La Vida
© facebook interpreta
RÁDIA - Královna závěrečných dní minulého roku Amy Macdonald se s prvním novoročním žebříčkem poroučí z jedničky a padá na sedmu. Její místo však nezabral druhý pan Kryštof, jak by se dalo čekat, ale z trojky se proplíživší Coldplay. Doktor z nemocnice na městské periférii Richard Krajčo si tak bude muset své taneční komplexy nadále léčit na stříbrném fleku. Na bronzu máme horkou i studenou Katy Perry, na bramborách sladkou Gabriellu Cilmi (obě dámy se do první pětky dostaly až ze druhé desítky) a první pětku uzavírá Akon. Do desítky se nám ze smolné třináctky vrátila Pink a do boje troubí také Marek Ztracený, byť již ne s melancholickou hitovkou "Ztrácíš", ale v pozitivnějším duchu - "Něco končí", na jedenáctce. A něco také rozhodně končí pro T.I., Shauna Bakera a Lady Gaga & Colby O'Donis: účast v první desítce.

Nejvyšší ze tří novinek mají na sexy tílkách holky z Pussycat Dolls se singlem "I Hate This Part" na pětapadesátce, o čtyři schůdky níže máme nejvyšší českou palbu "Pýcha a pád" od Petra Koláře a vše doplňuje na pětašedesátce "Forgive Me" Leony Lewis.

Top 10 - rádia:
  1. Coldplay - Viva la Vida
  2. Kryštof - Tak nějak málo tančím
  3. Katy Perry - Hot N' Cold
  4. Gabriella Cilmi - Sweet About Me
  5. Akon - Right Now (Na, na, na)
  6. Tereza Kerndlová - Anděl
  7. Amy Macdonald - This Is The Life
  8. Pink - So What
  9. Miley Cyrus - 7 Things
  10. Eric Prydz - Pjanoo

Michal Horáček - Ohrožený druh
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V obchodech zůstala nejvyšší příčka beze změny, takže jediné významnější změny způsobily loňské, úspěšně se vracející vykopávky. Ale po(s)tupně. Na jedničce stále Michal Horáček, na dvojku se posunula hudba z filmu "Mamma Mia!" a Kryštof na prknech Státní opery se konečně dostal také na bednu - trojka. Za bramborovou Ewu Farnou se protáhlo zjevení v podobě návratu "Fénixe" Lucky Vondráčkové a Guns už vyučují čínskou demokracii na šestce. Slušný skok se povedl "Zlaté kolekci" Jiřího Korna, která si z osmatřicítky polepšila na pohádkovou devítku, a desítku uzavírá také šplhající "Death Magnetic" Metalliky. Opačným směrem míří Kabáti, Seal, Enya, která spadla z dvojky až na devatenáctku, a také bratři Ebenové - ti se do první padesátky dokonce vůbec nevešli.

Dostalo se i na dvě novinky, obě debutují až zadních patrech. Na sedmatřicítku se do koulela "Orikoule" Oriona a Jamese Colea, o desítku níže sedl s plackou "Freedom" Akon. Toť vše. Padla, za týden se těším na počtenou a... Howgh!

Top 10 - prodejnost:
  1. Michal Horáček - Ohrožený druh
  2. Různí - Mamma Mia!
  3. Kryštof - Kryštof v opeře
  4. Ewa Farna - Blíž ke hvězdám (DVD+CD)
  5. Lucie Vondráčková - Fénix
  6. Guns N' Roses - Chinese Democracy
  7. Marek Ztracený - Ztrácíš
  8. AC/DC - Black Ice
  9. Jiří Korn - Zlatá kolekce + DVD
  10. Metallica - Death Magnetic

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 1. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY