Stačí se jenom nadýchnout

22.12.2008 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Zuzana Smatanová se těší na Slovensku stejné popularitě, jakou u nás zažila po svém vítězství v SuperStar Aneta Langerová. Rozdíl je v tom, že u první jmenované to trvá už pět let se stále stejnou intenzitou. Po třech studiových albech nyní přichází živá deska potvrzující, že tomu tak není náhodou.
8/10

Zuzana Smatanová - Live

Skladby: Svet mi stúpil na nohu, Half An Hour, Pocestný, Nič nezostane stále, Sorry To My Brother, Názory a sny, Malé dávky vonkajšieho sveta, Zdá sa, že to stačí, The Silence Of My House, Ak sa dá, Nech sa deje, čo sa má, Nekráčaj predomnou, Tam, kde sa neumiera, Subscriber Of My Trust
Vydáno: 27.10.2008
Celkový čas: 62:42
Vydavatel: Sony Music
Slávik, Aurel, OTO - v poslední pětiletce neuplyne rok, aby si Zuzana Smatanová nedošla pro ocenění od fanoušků nebo kritiků. Ocitla se tak v pozici, kdy každá její nahrávka je očekávanější, než byla ta předešlá. Loňským vynikajícím počinem "Tabletky odvahy" potvrdila, že už dávno překročila hudební středoevropské hranice, čehož si všimla i MTV. Teď je tu s živou deskou, která dokazuje, jak výjimečný je její tvůrčí potenciál.

Už debut "Entirely Good" vydaný po vítězství v Coca-Cola PopStar překvapil. Sebevědomý folkrock nazpívaný především v angličtině donutil zpozornět i ty, kteří doposud odmítali jakékoliv hudební soutěže pro jejich krátkodobý efekt. Album posbíralo výroční ceny a zanechalo za sebou hned několik hitových momentů ("Half An Hour", "Ak sa dá", "Sorry To My Brother") zařazených samozřejmě i na desku "Live". Dvojka "Svet mi stúpil na nohu" potvrdil její status silné autorské zpěvačky a už kompletně slovenské "Tabletky odvahy" naznačily, jak daleko k ní mají československé kolegyně.

Je téměř neuvěřitelné poslouchat živé album zpěvačky stojící stále ještě na startu kariéry, které je tak nabité silnými melodiemi. Od první do poslední skladby fungují více či méně pozměněné aranže stejně jako původní verze a je jasné, že stejným zážitkem by byla unplugged verze nebo i obyčejná bestofka posbíraná ze studiových nahrávek. Kapela, kterou má Zuzana Smatanová za zády, navíc výborně šlape. Nejlépe je to slyšet u tracků "Názory a sny" a "Malé dávky vonkajšieho světa", ale také v celé závěrečné třetině posunující písničky více do rockového vyznění.

Z poslechu je těžko odhadnutelné nakolik funguje mezi lidmi tracklist s na koncertech ne příliš často slyšitelnými změnami rytmu a nálad, ale vzhledem ke gradujícímu závěru se nedá říct, že by to bylo na škodu. Ostatně odpověď může dát vycházející DVD s obrazovým záznamem koncertu nebo přímá návštěva některého z budoucích vystoupení Zuzany Smatanové. A to by vám rozhodně uniknout nemělo, protože na podobný hudební úkaz z říše zpěvaček v Česku stále ještě čekáme.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY