Zdobné Vánoce soulové královny

19.12.2008 05:00 - Jaromír Merhaut | foto: facebook interpreta

Aretha Franklin si konečně dopřála vánoční album. Monumentální diva patří ke generaci velkých hlasů šedesátých let, její proslulá mladistvá zdrsnělá zemitost je na "This Christmas" věkem i tématem přetavena do uhlazenějších, ale stále velkolepých hlasových poloh.
8/10

Aretha Franklin - This Christmas

Skladby: Angels We Have Heard on High, This Christmas, My Grown Up Christmas List, The Lord Will Make a Way, Silent Night, Ave Maria, Christmas Ain't Christmas (Without the One You Love), Angels, One Night With The King, Hark! The Herald Angels Sing, 'Twas The Night Before Christmas
Vydáno: 17.11.2008
Celkový čas: 51:16
Vydavatel: Warner Music
Dozlatova vyprecizovaný produkt amerického mainstreamu, s povinně bezchybnými výkony muzikantů a perfecto soundem. Díky Arethě se ani v opulentně zdobných hollywoodských scenériích nezadusila oduševnělost a věrohodnost. Medové plástve smyčců, znělá piána a líbezné chóry nemohou zastřít barevnost a mocnost jejího zpěvu.

Mně osobně se nejvíc líbí aranžérsky nezahlcené, popřípadě rozdováděnější skladby, kde Aretha popouští uzdu svému hlasu, a dodává sladkému repertoáru peprné prlení, jak špetka chilli čokoládě. Takovou mňamkou je kupříkladu "Angels" z repertoáru Tomova stínu Engelberta, titulní "This Christmas" Donnyho Hathawaye z roku 1972, ve které si Aretha střihla duet se synem Edwardem, anebo soulově vyšponovaný tradicionál "The Lord Will Make A Way".

Staroevropské "Angels We Have Heard On High", "Silent Night", "Ave Maria" a další letité tradicionály i klasicistní kusy nemohou u tak dobré pěvkyně zklamat. Skladby jako "Christmas Ain't Christmas (Without The One You Love)", i o dvě dekády mladší "My Grown - Up Christmas List", se mezitím staly rovněž evegreeny, filmová "One Night With The King" se zřejmě dočká.

Gospelová "Joplinka" zůstala protentokrát ukryta v pár spojovacích průpovídkách, když si ovšem představím desku, kde by tato drsanská poloha Arethy dostala prostor, mám vánoce nadvakrát...

Do krásna nasvícený vánoční strom, ovinutý pevnou, mocnou liánou. Album, které neurazí ani vytříbený vkus.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY