Video Jukebox 42/2008

12.12.2008 14:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Damon Albarn
The Good, The Bad & The Queen - Kingdom Of Doom
žánr: alternative rock / punk
info: oficiální web, MySpace.com

Egoistický a diktátorský frajírek Damon Albarn (hádejte, kdo z Blur to o něm prohlásil...) si po megalomanských Gorillaz oddechl u náladového projektu The Good, The Bad & The Queen, ve kterém za basu poslal Paula Simonona (Clash), za kytaru Simona Tonga (The Verve) a za škopky mistra afrických beatů Tonyho Allena. A pokud zlí jazykové o Albarnovi tvrdí, že je pro něj snaha neopakovat se důležitější než kvalita, tak tenhle projekt je toho v podstatě důkazem. Špatná ale loňská eponymní deska rozhodně není. Ostatně, vlastní názor si můžete udělat i sami - například z druhého albového singlu "Kingdom Of Doom".


Graham Coxon
Graham Coxon - Bittersweet Bundle Of Misery
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Pokud Damon Albarn po Blur utekl k vedlejším projektům, ve kterých si kolem sebe hřál zajetá jména, Graham Coxon volil cestu poustevníka, samotáře. Díky svým multiinstrumentálním dovednostem ani žádný podpůrný background ve studiu nepotřeboval. Tři sólovky ze šesti Coxon nahrál ještě před svým odchodem ze skupiny, zbytek poté. Desky "The Kiss Of Morning" a "Happiness In Magazines", které na Coxonův odchod navazovaly, se staly jeho komerčně nejúspěšnějšími deskami. Singl "Bittersweet Bundle Of Misery" pochází ze druhé jmenované placky.


Alex James
Fat Les - Vindaloo
žánr: hoooooooligans rock
info: oficiální web, MySpace.com

Singlovka "Vindaloo" patří do repertoáru projektu Fat Les basáka skupiny Blur Alexe Jamese a byla nahrána speciálně pro potřeby Mistrovství světa ve fotbale v roce 1998. Projekt kromě Jamese tvoří herec Keith Allen a výtvarník Damien Hirst a o tom, že se touhle skladbou trefil do černého, svědčí nejen výsledná dvojka v britské singlovém žebříčku, ale také to, že o dva roky později byla skupina anglickým národním týmem požádána o nahrání speciální písničky pro Mistrovství Evropy 2000. Níže uvedený videoklip k "Vindaloo" je výbornou parodií na provařený minifilm k "Bitter Sweet Symphony".


Amadou & Miriam
Amadou & Miriam - Sabali
žánr: pop / afro-beat
info: oficiální web, MySpace.com

Jak to dopadne, když se Damon Albarn neschová jen za kreslené postavičky, ale dokonce až za nahrávací pult, se můžete přesvědčit na aktuální výtečné nahrávce dua Amadou & Miriam "Welcome To Mali". Albarn na desce produkoval mimo jiné její pilotní singl "Sabali", který se bez debaty řadí mezi to nejlepší, co loňský rok nabídl (mimochodem, na serveru Metacritic.com je v současné době tahle placka nejlépe hodnocenou deskou roku vůbec). V tomto případě kráčí originalita s kvalitou pevně za ruku. Otázkou na Albarna je, co bude dál - čínská opera?


Blur- The Best Of Blur
Blur - Song 2 (Live At Wembley Arena)
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

A na závěr Blur pohromadě a na pódiu. Přesně tak, jak je bude možné vidět již v létě roku 2009 při dvou velkolepých comebackových koncertech v Hyde Parku (i když podle posledních informací bude tomuto vystoupení předcházet také krátká a nízkonávštěvní warm-up šňůra po Londýně a okolí, takže ten opravdu první pódiový comeback si Blur odbudou již dříve a jinde). Tohle je ale ještě londýnská Wembley Arena, píše se rok 1999 a Blur hrají svůj démonický a ikonický "Song 2"...


Je libo přídavek?
Paul Weller & Graham Coxon - This Old Town (žánr: super group rock)
Gorillaz - 1st gig ever (Live At CBGB) (žánr: punk)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY