Jak belgické speciální jednotky obsadily Lucernu

08.12.2008 17:51 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Belgičtí Front 242, kteří patří mezi pilíře electronic body music, zavítali po nějaké době zase do Česka. Podle návštěvnosti a ohlasů je jasné, že tito temní elektronici to mají u domácího publika dobré. Vystoupení proběhlo v pražském Lucerna Music Baru a my u toho samozřejmě nesměli chybět.
Ten nedělní večer to v pasáži pražské Lucerny vypadalo spíš jako při operaci speciálních jednotek, než před koncertním vystoupením. Hloučky běžných turistů se mísily s postavami v černých vojensky střižených oděvech, kapsáčích a těžkých kožených botách. Coby příslušnost ke svým útvarům měli na rukávech nášivky s kódovým označením NIN, FLA či 242. Pro ostatní chodce to byly zkratky zcela nesrozumitelné.

Front 242, Lucerna Music Bar, Praha, 7.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Nadcházející zběsilou elektro jízdu, která se měla zanedlouho rozpoutat na kruhovém pódiu Lucerna Music Baru, předznamenala mlha. Chuchvalce hustého dýmu se líně povalovaly po prostorách klubu a snižovaly viditelnost na naprosté minimum. To ale nemohlo zabránit tomu, aby byl Lucerna Music Bar pár minut po deváté hodině večerní zaplněn do posledního místa. A teplota stoupala. Na čelech návštěvníků se objevily první krůpěje potu. Co chvíli se z řad pod pódiem ozývalo netrpělivé pískání a vyvolávání hvězd večera.

Šlehající obří stroboskopy, temné pozvolné intro a z neproniknutelné kouřové clony vystoupily postavy jako vystřižené z akční počítačové hry. Na krátko střižené vlasy, neprůstřelné vesty, kožené rukavice a černé brýle. Třímajíc mikrofony v rukou otevřeli večer skladbou s názvem "Together". Po ní vzápětí zařadili pecku "Take One", coby odkaz na ranou tvorbu kapely.

Front 242, Lucerna Music Bar, Praha, 7.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jediný živý element jinak čistě elektronického vystoupení byly bicí, které byly umístěny uprostřed scény. Právě prostor kolem nich si oba frontmani vytyčili jako oblast svého akční radiu. Ani na okamžik se nezastavili, pobíhali, tančili, skákali, každý na jedné straně kruhové scény. Jakoby chtěli vyplnit všechna hluchá místa a současně si vzájemně krýt záda. Při rytmickém úvodu "Welcome To Paradise" stylově roztáhli ruce a napodobujíc Ježíše přibitého na kříži, při samplovaných slovech "Jesus Is Here, Halelujaa" trpělivě čekali, až přijde jejich čas.

Front 242, Lucerna Music Bar, Praha, 7.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jako dokreslení jednotlivých skladeb běžely na plátně v pozadí scény projekce. Při stařičké "Body To Body" nesměly chybět erotické motivy. Při ní jeden ze zpěváků neváhal políbit fanynku tančící hned pod pódiem. Všem přítomným bylo hned od začátku jasné, že ať bude koncertní setlist jakýkoliv, jedna skladba v něm zcela jistě chybět nebude. "Headhunter" zazněl ke konci celé show. V okamžiku se zvedl hustý les rukou. Publikum frázovalo s kapelou a na prstech ukazovalo: "One - You Lock The Target / Two - You Bait The Line / Three - You Slowly Spread The Net And Four - You Catch The Man."

Těžko říct, kdo si z onoho večera odnášel silnější dojmy. Jestli fanoušci, kteří zase po čase měli možnost naživo shlédnout ikony temné elektronické hudby, nebo snad samotní Front 242, kteří byli evidentně nadšení, když napěchovaný sál ohlušujícím řevem a potleskem děkoval za skvělý koncertní zážitek. S největší pravděpodobností to však byli všichni, kdo se ten večer koncertu zúčastnili. A to je jedině dobře.

Setlist: Together, Take One, Moldavia, Funkadafi, XXX Girlfriend, 7Rain, Until Death, Religion, Welcome To Paradise, Commando Remix, Quite Unusual, Loud, Body To Body, Im Rhythmus Bleiben, Headhunter, Kampfbereit, Punish Your Machine

Obsáhlou fotogalerii z koncertu najdete zde.

Front 242, Praha, Lucerna Music Bar, 7.12.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY