Skandovaná pohoda!

03.01.2001 05:00 - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Slovenská ska skupina Polemic vydala své další skvělé album s titulem "Gangster-ska".
8/10

Polemic - Gangster-Ska

Skladby: Gangster-Ska, Noc, Jako to prežijem, Všetko je iné, Stroj času, Jah live, Farebná, Komplikovaná, Ja som to vedel, Leto, Tu som, At Full Speed, Dub Out
Celkový čas: 47:01
Doby, kdy se o bratislavských Polemic psalo jako o nadějném objevu, jsou již nenávratně pryč. Nejenom, že kapele vyšla v listopadu třetí deska "Gangster-Ska", ale před nedávnem oslavila dvanáct let od svého vzniku. Polemic na sklonku roku 2000 a počítku 2001 již rozhodně nejsou showbuzzinesovými pubescenty anobrž zavedenou kapelou, která nemá problémy zaplnit domácí haly či rozhlasový éter a která stále více pokukuje po (především českém) zahraničí. Účast domácí Laury a jejích tygrů (M. Pošta a spol.) na aktuálním albu jsou pak z tohoto hlediska příznačné.

Zkoušku dospělosti, jakou byla pro Polemic druhá deska " Yahman" (1999), složili chalani a dievčatá z Bľavy na výbornou, na čemž se shodovala kritika i diváci na koncertech. Ve vzduchu nicméně visela otázka - jak dlouho ještě? Žánrové mantinely patří v případě ska k těm nejužším a pravověrné publikum v otázce toho, co ještě ska je a co již ne, tolerancí rozhodně neplýtvá. Samozřejmě jde hlavně o dobrou zábavu a taneční parket, nicméně kapel z tohoto ranku, které dokáží natočit tři desky a neopakovat se, je jako příslovečného šafránu. Říci, že se to Polemiku na "Gangsteru" opět podařilo, zní jako laciné podbízení, mám pro to však několik důvodů. Tak za prvé: Polemic urazili od debutu notný kus cesty a jestliže kokéterie s ostatními jamajskými styly (ragga, dub, klasické reggae) nastaly již na "Yahmanu" pak je aktuální nahrávka dále rozvíjí ("Dub Out", "Jah Live", "Noc"), k tomu navíc nově a šikovně loví v swingových vodách (úvodní "Gangster Ska"). Přes příjemnou stylovou pestrost však nahrávka nezní jako když pejsek s kočičkou vaří dort. Polemic nechce znít jamaištěji než Jamaičani a zůstává v dobrém smyslu při zemi. Podstatné je, že kapelu poznáte jak ve zmiňované swingové jízdě tak v prosluněném reggae "Leto".

Za druhé: kapela měla opět to štěstí (nebo talent) a snesla na desku rozhodně více než méně chytlavých melodií, které musí roztančit i mrtvého . Úvodní "Gangster-Ska" své hitové ambice již potvrzuje v rádiových playlistech, ale místo něj by tam s klidem mohla být odpichovka "Komplikovaná" stejně jako ploužáček "Všetko je iné".

A do třetice všeho dobrého: Až na dvě výjimky ("At Full Speed", "Jah Live") se na desce nesetkáte s dříve frekventovanou angličtinou. Málo platné slovenčina a ska to je i v evropském kontextu exotika. Ačkoli si skupina postěžovala na neohebnost rodného jazyka, oba zpěváci Bejzo a Marko jakékoli další pochyby vyvracejí a jejich správně přidrzlý projev má místy až punkový říz. Vtipné a "přímo do huby" pasované texty působí tak samozřejmě až člověk zapomíná na slovní průjmy a balast, které se hlavně v české pop music stávají smutným pravidlem.

Neklesající úroveň albové produkce slovenských skamanů (a dvou skawomen) je až zarážející a znovu vyvstává otázka jak dál?! Začátky byly ve znamení rychlých vypalovaček, kdy se kytaristům od ruky jen prášilo a zbytek kapely se v refrénech div neuskankoval, jenomže 12 let je 12 let a třicítka je buď za dveřmi či na krku. Stačí si přečíst názvy skladeb na přebalu - "Ako to prežiem", "Všetko je iné", "Stroj času", "Davno to viem"" - deziluze, zmoudření, či zjištění, že poskakovat v kostkovaném obleku na pódiu se nedá věčně? Co se stupně juchavosti týče, přišel "Gangster" opravdu drobet zkrátka. Až na výjimky ("Komplikovaná", "Gangster-Ska", "At Full Speed") je posluchač odkázán na pomalá tempa a mírně řešící texty (např. "Farebná" se vyrovnává s fanoušky ska z řad fašistických skinheads). Na rozdíl od let minulých je tak "Gangster" relativně nejméně přístupnou nahrávkou Polemicu. Většina skladeb se vám otevře až po několikerém poslechu a ještě vás k tomu kacířsky napadne, zda-li ten Polemic ještě vůbec hraje ska. Je docela dobře možné, že tato vícevrstavnost a nejednoznačnost některé z fanoušků (asi hlavně ty mladší)odradí. Povídačkám o tvůrčí krizi ale nevěřte. Polemic si vždy dělal to, co právě uznal za vhodné a z jeho hudby to bylo zatraceně cítit. O aktuálním albu "Gangster-Ska" to platí neméně.

Album: Polemic - Gangster-Ska
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 47:01
Skladby: Gangster-Ska, Noc, Jako to prežijem, Všetko je iné, Stroj času, Jah live, Farebná, Komplikovaná, Ja som to vedel, Leto, Tu som, At Full Speed, Dub Out


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY