Pelíšky s příchutí jahod

05.12.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Šeptanda bude asi film "Anglické jahody" srovnávat s dnes již kultovními "Pelíšky". Milostný příběh na pozadí srpnových dnů osmašedesátého. Tři nové písničky Tomáše Kluse a zbytek tradiční "pecky" z archivu české pop music. K nim je přifařen klenot "Bratříčku, zavírej vrátka" Karla Kryla. Nic víc, nic míň.
6/10

Různí - Anglické jahody (soundtrack)

Skladby: Petr Novák - Náhrobní kámen, Tomáš Klus - Chybíš mi, Tomáš Klus, Aneta Langerová, Marek Ztracený - Navěky, Ljuba Hermanová - Babička Mary, Tomáš Klus - Malčik, Karel Gott.- Danny Boy, Pavel Novák - Chodím, Waldemar Matuška - Má malá zem, Judita Čeřovská - Má vina, Václav Neckář - Soud, Karel Kryl - Bratříčku, zavírej vrátka
Vydáno: 27.10.2008
Celkový čas: 36:33
Vydavatel: Sony Music
Dnešní omladina nerozumí slovenštině a už vůbec ne rusky. "Anglické jahody", film Vladimíra Drhy podle scénáře Martina Šafránka, z těchto jazyků libozvučně těží. Film bude snadno sklouzávat ke srovnání s generační výpovědí "Pelíšků" a i samotný sountrack je koncipován podobným způsobem (jen v něm nejsou použity hlášky z filmu). "Anglické jahody" přemalovaly kdysi rudé dny do růžové, milostný příběh Tomáše i Táni je situován do smutných srpnových dnů osmašedesátého.

Výběr písniček čerpá z tradičního fondu české populární hudby. Legendární Novákův "Náhrobní kámen" a vedle něj "Danny Boy" Karla Gotta, pak Matuška, Neckář nebo Judita Čeřovská. Coby bonus je na úplný konec zařazena snad největší klasika "Bratříčku, zavírej vrátka" s naléhavým Karlem Krylem; potřebuje toto nějaký komentář?

Posledně jmenovanému je věnována jedna z novinek Tomáše Kluse. "Malčik" je plný jeho typického humoru a svěžesti. "Chybíš mi" bude možná pro někoho příliš okatě zamilovaná, i když původní název ("Onanie") by to možná lépe vystihl. A poslední "Na věky" je tah na bránu, který zraje každým poslechem. Tomáš Klus, Martin Ledvina, Marek Ztracený a Aneta Langerová na jednom místě, to je určitá záruka, ať chcete nebo ne. Jen mám pocit, že kdyby Aneta takto výrazně zpívala i na jejím "Dotyku", ta deska by pak byla o něčem jiném.

Soundtrack "Anglických jahod" splňuje svůj účel, mohl dopadnout i hůř, i lépe. Nosnou linii mu dělají písničky Tomáše Kluse, což byla jistě takticky zvolená alternativa. Karel Kryl by byl spokojený.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY