Mechanicky temná oslava

11.01.2009 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Label Monopol Records si dává za úkol prezentovat českou elektronickou scénu. Pětileté funkční období shrnuje svou první bilanční kompilací nazvanou jednoduše "Monopol Records - The 5th Anniversary Compilation". Pokud jste nadšenci do temnějších struktur elektroniky, vydejte se dále.
7/10

Různí - Monopol Records - The 5th Anniversary Compilation

Skladby: Bratři v Tracku - Photo, Disharmony - Evolution, Depressive Disorder - Reality (The Rorschach Garden Rmx), Mastermind - Time Is Out, My Asphyxia - Posion, Interface Surgery - Critical Impact, Oxyd - Alcasonic, Last Influence Of Brain - Revolution, Anhedonia - Evacuation Guidelines, Gregory - Relax, Eclipsed - Countenance, No Name Desire - Caustic, Depressive Disorder - Apology, Frontier Guards - Insider, Broom Carwell - Vltima Ratio Regvm
Vydáno: 06.10.2008
Celkový čas: 75:23
Vydavatel: Monopol Records
Depressive Disorder, No Name Desire, Gregory a Mastermind jsou hlavními tahouny malého, ale funkčního labelu Monopol Records. První vlastní retrospektiva pojmenovaná prostě jménem vydavatele a dodatkem "The 5th Anniversary Compilation" přináší exkluzivní tracky nejenom od nich, ale i od spřátelených kapel nebo sousedů v oboru jako například Aliens z Bratislavy. Patnáctka tracků napříč spektrem československé undergroundové electro scény je nakažlivě inspirující.

Během poslechu se vesměs přesvědčíte, že klasická electronic body music je čím dál více na ústupu a že i u nás se více prosazuje trend experimentovat s prvky industriální elektroniky, idm nebo dark ambientu. Neočekávejte nějakou jednoduchou (ohledně vnímání) a světlem protkanou hudební exkurzi, naopak se připravte na ponor do záhadných hlubin a tmavých zákoutí.

"The 5th Anniversary Compilation" je vzácně vyrovnaná a přináší i zcela nové projekty. Mezi nimi jsou například audiovizuální Frontier Guards ("Insider"), kteří v těchto dnech vypustili do oběhu debut "Predestination". Naopak Mastermind po dlouhé odmlce přistrčil novinku "Time Is Out". Svou pozornost si jako vždy zaslouží Anhedonia, Disharmony, Oxyd nebo hned dvojice skladeb od Depressive Disorder - jednou z nich je i remix "Reality" z vydařené desky "In Depth".

Monopol Records na české scéně dělá záslužnou práci a, jak již bylo řečeno v úvodu, snaží se propagovat zdejší elektroniku, která si získává zaslouženou pozornost i mimo naše hranice. Oslava pátých narozenin s tímto výběrem je povedeným dárkem pro fandy temněji laděného electra.

P. S.: Pokud na vás nevyjde CD (náklad je totiž limitovaný) nebo si tento výběr chcete poslechnout jen tak ze zvědavosti, existuje možnost stáhnout si jej zdarma na stránkách labelu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY