Nedotažené pikantní vzpomínky

27.11.2008 11:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Comeback Spice Girls vyšuměl a jejich fungování je opět uzavřená kapitola. Jako vzpomínka na kdysi velkou slávu vyšel přepis původní videokazety "Girl Power! Live In Instanbul". Ten je sice obohacen o dříve nepublikovaný rozhovor, jenže koncert trvající čtyřicet pět minut, to je proklatě málo.
5/10

Spice Girls - Girl Power! Live In Istanbul

Skladby: If U Can't Dance, Who Do You Think You Are, Say You'll Be There, Step To Me, Naked, 2 Become 1, Spice Up Your Life, Mover Over, Wannabe, Girls Talk! (The Story So Far...)
Vydáno: 06.10.2008
Celkový čas: asi 85 minut
Vydavatel: Parlophone
Kdysi je nebylo možné přehlédnout ani přeslechnout a dokonce točily film jako The Beatles. Pak to však vzalo rychlý konec a Spice Girls se rozešly. Po velké odmlce a velkém návratu Take That přišel rázem stejný nápad se Spice Girls. Zprvu se holky nedokázaly dohodnout, následné turné pak stihlo skončit dřív, než se jej podařilo pořádně zaznamenat pro vydání na DVD (report z Kolína nad Rýnem jsme vám přinesli zde). Pokud se naplní zprávy, které vyplavaly na povrch letos v dubnu, bude reedice "Girl Power! Live In Istanbul" jedinou oficiálně uchovanou show, kde holky uvidíte v kompletní sestavě na jednom pódiu.

V říjnu roku 1997 proběhly v Istanbulu první koncerty Spice Girls. Na tyto dva večery však nešly koupit lístky, šlo je vyhrát jen v soutěžích a vše sponzorovala Pepsi (na zakázku vznikla i písnička "Move Over"). Bez tanečníků, ale se skvěle hrající a sehranou kapelou se po prvních dvou písničkách Mel B, Emma, Geri, Victoria a Mel C, která hlasově nejvíce vyniká, dostanou do koncertní pohody a show dostane spád. Dobře je vymyšlena choreografie při "Naked" (holky jsou na scéně odhalené), stejně tak pro "2 Become 1". Davové šílenství je žene kupředu a při "Spice Up Your Life" a funny songu "Wannabe" je to už jeden velký mejdan. Přesto je na Spice Girls znát, že v tu dobu zkušenosti z živého hraní teprve získávaly. Televizní střih s předěly dělá z tohoto DVD jakýsi dokument z dob největší slávy této party.

Na VHS se ale nedostaly songy "Something Kinda Funny", "Saturday Night Divas", "Stop", "Too Much", "Love Thing" a "Mama", místo nich jsou zde záběry z příprav. Reedice na DVD tento neduh též neřeší, k dobru tu je jen rozhovor a dokument v jednom "Girls Talk! (The Story So Far...)". V něm vám Spajsky přiblíží, jaké to například byly největší kamarádky. Tyto časy jsou však nenávratně pryč a z dnešního pohledu je to nacpáno až k prasknutí jednou velkou naivitou vhodnou leda do Brava, "Spice Girls Forever" hláška Mel C se rozplynula jako šumivá tableta. Jelikož se jedná o přepis původního vydání na VHS, neočekávejte, že vytvořený pětikanálový zvuk bude dobrý, spíše naopak, často zůstanete u sterea.

"Girl Power! Live In Istanbul" má své mouchy, hlavně nechápu, proč koncert není kompletní a je oprášena jen ona původní VHS kazeta. Pro fandy to je však jediná možnost si připomenout Spice Girls v původním složení. Je ale otázkou, zda to bude dostatečná záplata za to, že nebude vydáno nic z proběhlého návratu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY