Nové desky pro 48. týden

23.11.2008 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Vyvalte sudy a vyvěste vlajky - "Chinese Democracy" Guns N' Roses konečně vychází. Kdo může vlastně takovémuto titulu konkurovat? Snad jen Kanye West se svým novým albem nebo Linkin Park s živým DVD. Ostatní, jako The Killers, domácí Koa či taktéž koncertní Lenka Filipová, jsou spíše do počtu.
Pokud se v pondělí 24. listopadu vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Guns N' Roses - Chinese Democracy (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Guns N' Roses - Chinese Democracy
Trpělivost přináší růže, v tomto případě spíše "Chinese Democracy" v podání Axla Rose a jeho Guns N' Roses. Zpěvák o tom fanoušky přesvědčil už v říjnu, kdy se do rádií dostal stejnojmenný pilotní singl. Jako druhá ochutnávka dorazila do éteru píseň "Better". Axl na novince pracoval zhruba patnáct let a s produkcí mu pomohl Caram Costanzo. Pánové dali dohromady čtrnáct nových skladeb a všechny z nich si můžete poslechnout na MySpace.com, kde se deska ještě před svým vydáním postarala o nový rekord. V rozmezí od čtvrtka 20. listopadu do pátku následujícího dne si písničky přehrálo asi pětadvacet nedočkavců za vteřinu. Tímto albem začíná nová éra Guns N' Roses, neboť jak prozradil zpěvákův blízkých přítel a hudebník Sebastian Bach, "Chinese Democracy" je prý prvním dílem z připravované trilogie desek. Poslední část se má podle Bachových slov dostat do obchodů v roce 2012.


Kanye West - 808s & Heartbreak (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop / r'n'b / pop

Kanye West - 808's And Heartbreak
Ve chvíli, kdy se na trhu objeví nové album Kanye Westa, můžete si být jistí, že se americký albový žebříček bude otřásat v základech. Čtvrtá deska "808s & Heartbreak" přichází zhruba rok po předchozí "Graduation". Novinku ovlivnila hned řada věcí. První z nich jsou dvě osobní Westovy události - smrt matky a rozchod se snoubenkou. Další věcí ovlivňující celkový zvuk nahrávky je auto-ladička, pomocí které West celé album nazpíval. Odklonil se tak od rapu a přiblížil se více k popu a r'n'b. S deskou mu pomohlo několik dalších zpěváků a rapperů, jako například Young Jeezy či Lil Wayne, a jak je u Westa zvykem, sáhl i po nějakém tom samplu. Například v "Coldest Winter" najdeme fragmenty "Memories Fade" Tears For Fears, co se týče bicích sekvencí, West přiznává inspiraci v raných sólových nahrávkách Phila Collinse. Album, které je komplet ke slyšení na jeho MySpace.com, dostalo název podle bubenického automatu Rolland TR-808, jenž má navodit atmosféru osmdesátých let.


Coldplay - Prospekt's March EP (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Coldplay - Prospekt's March
To, co se britské formace Coldplay nevešlo na poslední řadovku "Viva La Vida Or Death And All His Friends", umístili muzikanti na čerstvé EP pojmenované "Prospekt's March". Posluchači se mohou těšit na osm nahrávek, přičemž pátá skladba "Prospekt's March / Poppyfields" je rozdělena do dvou částí. V jedné z písní, v nové verzi singlu "Lost" nazvané "Lost+", si zahostoval i rapper Jay-Z. Členové kapely měli obavy z pirátských kopií EP, a proto se deska ke všem fanouškům na světě dostane v jeden den.


Ludacris - Theater Of The Mind (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

Ludacris - Theater Of The Mind
Lil Wayne, Floyd Mayweather Jr., Jamie Foxx, The Game, T.I., Chris Brown, Nas, Jay-Z, Chris Rock, Common, Sean Garrett, T-Pain, Plies, Rick Ross, Spike Lee, Playaz Circle, & Willy Northpole - ne, to není výčet interpretů kompilace "Americká Hip Hop Liga 23", to je jen seznam hostů na novém albu "Theater Of The Mind" jejich kolegy Ludacrise. A to v tomto seznamu ještě chybí podobně dlouhá řada producentů alba, jako jsou Swizz Beatz, Scott Storch či DJ Premier. Ludacris by tímto albem jistě rád navázal na předchozí "Release Therapy", za nějž si odnesl minulý rok Grammy za nejlepší rapové album. Šest skladeb z "Theater Of The Mind" nahrál Ludacris do Media sekce svých oficiálních stránek. Dodejme, že na příští rok chystá pokračování této desky.


Good Charlotte - The Greatest Remixes (Sony BMG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: dance / rock

Good Charlotte - The Greatest Remixes
Američtí Good Charlotte vybrali své nejznámější písničky a na pulty posílají svou vůbec první kompilaci. Nejedná se však o tuctový výběr, deska navíc přinese remixy. Za nimi stojí celá řada slavných produkčních týmů, pro příklad jmenujme producenta Jaye E a amerického hudebníka Patricka Stumpa. Album obsahuje písně ze všech čtyř řadových desek skupiny a navíc tři doposud nevydané songy "Anxiety", "Fight Song" a "War". Ty však budou dostupné jen v "deluxe" balení, které se dá koupit jedině přes iTunes. Poslední jmenovanou "War" a několik dalších písní si můžete poslechnout na MySpace.com kapely.


Linkin Park - Road To Revolution / Live At Milton Keynes (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: nu-metal

Linkin Park - Road To Revolution: Live at Milton Keynes
Dva roky brázdili Linkin Park celý svět, ať už to bylo se samostatným turné k poslední desce "Minutes To Midnight", nebo s "Projekt Revolution". Za tu dobu navštívili dvakrát i naši republiku. Že z těchto cest vznikne i koncertní záznam, muselo být nad slunce jasné, otázkou jen bylo kde. Volba padla na Milton Keynes ve Velké Británii, kde skupina hrála před padesáti tisíci lidmi. Na albu "Road To Revolution / Live At Milton Keynes" své fanoušky potěší koncertem jak v audio, tak ve video podobě. CD nese osmnáct skladeb a DVD ještě o čtyři více. Na záznamu najdete pochopitelně věci ze všech tří studiových alb, ale i vzpomínky na remixovou desku "Reanimation" či na sólový projekt Mikea Shinody Fort Minor. A vzhledem k tomu, že se na koncertě ukázal i Jay-Z, také část jejich společného EP "Collision Course". Trailerem k DVD a třemi ukázkami z něj se můžete kochat na YouTube.com kanálu Linkin Park.


Kaiser Chiefs - Live At Elland Road DVD (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Kaiser Chiefs - Live At Elland Road
Britská indierocková formace Kaiser Chiefs pořídila na svém květnovém koncertu letošního roku záznam, který nyní vydává na DVD. Kromě této show o devatenácti skladbách přidali muzikanti na disk ještě materiál z vystoupení na BBC Electric Proms. Ten připravil slavný producent David Arnold a zahostoval si zde třináctičlenný smyčcový orchestr. Hlavní koncert DVD, jenž členové kapely předvedli doma v Leedsu, byl pro Kaiser Chiefs vůbec největší akcí, kterou uspořádali jako hlavní hvězdy večera. Na fotbalovém stadionu společně se svým hostem Markem Ronsonem zahráli pro čtyřicetitisícový dav.


The Killers - Day & Age (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie poprock / electropop

The Killers - Day & Age
Už to tak vypadá, že americká formace The Killers chce nastavit novou normu vydávání desek - jeden kousek za rok, počítáme-li i loňskou kompilaci b-stran singlů. Ten letošní počin dostal název "Day & Age" a The Killers ji nahrávali v domovském Las Vegas. Producentovi desky Stuartu Priceovi (Madonna, Seal) pak posílali nahrávky přes internet do Anglie a zpětně s ním vše konzultovali. Album by se tak mělo koncepčně blížit předloňské, velmi úspěšné studiovce "Sam's Town". Cédéčko obsahuje v základní podobě deset skladeb a ty všechny nahráli The Killers na své MySpace.com. Před několika dny album uniklo na internet a kritika si s ohlasy velmi pospíšila. Až na výjimky hodnotí "Day & Age" velmi pozitivně.


Rush - Snakes & Arrows Live 2008 (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: art rock

Rush - Snakes & Arrows Live 2008
Progresívní rocková formace Rush z Toronta vypouští do obchodů nástupce živého CD setu "Snakes & Arrows Live", který vyšel v lednu tohoto roku. Živý záznam, který muzikanti fanouškům nachystali, byl pořízen během dvou koncertů 16 a 17. října minulého roku v Ahoy Aréně v Nizozemí. Vedle show "Live In Rotterdam" se na prvním disku ještě nachází řada bonusů. Druhé DVD je plné skladeb, přičemž sedm z šestnácti písní pochází ze stejnojmenné řadovky "Snakes & Arrows". Třetí disk členové kapely věnovali jen bonusům v podobě čtyř písní, které zazněly v letošní části turné. Na stránkách Amazon.com se můžete podívat na trailer. Dodejme, že "Snakes & Arrows Live 2008" vychází i na Blu-Ray disku.


Koa - Dobře nám (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / world music / jazz

Koa - Dobře nám
Někdejší doprovodná skupina Zuzany Navarové se po její smrti nerozpadla a dále pokračuje v jejím hudebním odkazu. "Dobře nám" je již druhým počinem po této smutné události a z pozůstalosti Navarové tu najdeme ještě poslední dvě písničky. Ovšem deska obsahuje celkem sedmnáct písní a zbývajících patnáct je tedy již plně v režii pánů z Koa s tím, že největší podíl (zhruba poloviční) má na albu Mário Bihári. Autoři písní také převážně své skladby zpívají. Album tak působí velmi pestrým dojmem, přestože je zde stále nezaměnitelný styl skupiny. Ukázky všech písniček můžete poslouchat na stránkách vydavatelství Indies.


Arch Enemy - Tyrants Of The Rising Sun (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: melodický death metal

Arch Enemy - Tyrants of the Rising Sun
Deathmetalisté Arch Enemy v čele s křehkou blondýnou Angelou Gossow zdokumentovali své vystoupení v Tokiu, které se konalo v první polovině března tohoto roku. Fanoušci budou moct zvolit DVD nebo CD set. Balíček DVD bude kromě koncertního záznamu obsahovat také čtyřicetiminutový záznam z cest a všechna promo videa, která skupina natočila ke svému poslednímu řadovému albu "Rise Of The Tyrant". To vyšlo před rokem. Několik ukázek pořízených na koncertě si můžete poslechnout na MySpace.com skupiny a trailer naleznete na YouTube.com.


Lenka Filipová - Live (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / klasická hudba

Lenka Filipová - Live
Stálice české hudební scény Lenka Filipová má na svém kontě již řadu desek, ale DVD v její diskografii pořád chybí. Tedy až do teď, kdy vychází album s názvem "Live", a jak je z názvu patrné, půjde o koncertní záležitost. Záznam byl pořízený na koncertě v bratislavském divadle Aréna v rámci jejího akustického turné, kde hrála kytaristou Mirkem Linhartem, instrumentalistou Seanem Barrym a violoncellistou Štěpánem Švestkou. Vedle nejúspěšnějších hitů Lenky Filipové tu zazněly i keltské balady, části kytarové klasiky a také úplně nové české a francouzské písničky. Vedle DVD v balení naleznete i audio podobu koncertu na CD.


Miou Miou - Électronique (MiouMixes) (Piper Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop

Miou Miou - Électronique (MiouMixes)
Skupina Miou Miou vydává remixové album "Électronique (MiouMixes)". Album navazuje na vydání debutové desky Miou Miou "La La Grande Finale" v Japonsku a USA a obsahuje čtrnáct netanečních remixů skladeb kapely od renomovaných elektronických projektů a producentů. Na jednotlivých remixech se podíleli například kmenový zástupce labelu Morr Music b. fleischmann, kanadský hudebník, spolupracovník M83 a Final Fantasy Montag, proslulá japonská cutepopová dvojice Lullatone, producent FilFla, známý především prostřednictvím svých dalších altereg Fonica a Minamo, portoričtí Balún nebo aus, zakladatel kultovního labelu Flau. Domácí scénu na albu zastupují eklektičtí WWW, bratislavští aviatici Longital a nový projekt Tomáše Knoflíčka a Járy Tarnovského z Miou Miou nazvaný Gurun Gurun.


Jana Kirschner - The Best Of (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Jana Kirschner - The Best Of
Slovenská zpěvačka a držitelka mnoha tamních ocenění má do tohoto dne na svém kontě od roku 1996 pět řadových alb a slušnou sérii hitů jako "Modrá", "V cudzom meste" nebo třeba "Liška", a to už je nejvyšší čas na drobné ohlédnutí. Jana Kirschner tuto svoji kompilaci nazvala jednoduše "The Best Of" a protože je toho nejlepšího opravdu hodně, bylo nutné vše poskládat na dvě CD. Vedle hitů ze zmíněných pěti alb, včetně posledního anglického "Shine", tu najdete i skladby natočené s duem Hapka a Horáček, kteří si ji v poslední době velmi oblíbili, nebo duet s Mirem Žbirkou "Oh Me, Oh My". Malým bonusem je doposud nevydaná skladba "She's So Shallow".


Glen Hansard & Markéta Irglová - The Swell Season DVD (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický folk

Glen Hansard & Markéta Irglová - The Swell Season
Ještě před rokem málokdo věděl, kdo je Markéta Irglová, potažmo Glen Hansard, o filmu "Once" se teprve začínalo mluvit a hudbě k němu jakbysmet. Za několik měsíců poté už o této dvojici mluvil celý svět. Ovšem záznam koncertu, který se k nám dostává ze Spojených Států, je takřka rok starý, tedy ještě před udílením Oskarů. K partnerské dvojici se na turné připojili i muzikanti domovské Hansardovy kapely The Frames - baskytarista Joe Doyle a houslista Colm Mac Con Iomaire. Díky tomu je celý koncert v jiných aranžích, než jak si ho pamatují návštěvníci letošních vystoupení v České Republice. DVD má v seznamu skladeb čtrnáct položek včetně "Falling Slowly".


Ponožky pana Semtamťuka - Máme doma papouška (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pro děti

Ponožky pana Semtamťuka - Máme doma papouška
Veselá berounská kapela Ponožky pana Semtamťuka, mající blízko k hudbě Ivana Mládka i jeho následovníků Děda Mládek Ilegal Band či třeba Vltavy, si tentokrát jako cílovou skupinu vybrala děti. Zpívající kytarista a banjista Tomáš Suchý pro ně složil dvaadvacet písniček, v nichž se to hemží divokou zvěří, marťany, lidožrouty a dinosaury. Hudebně se deska pohybuje v širokém záběru od folku, přes dixieland až po pop. Pánové z Ponožek na tomto albu nezůstali osamoceni. Pomoci se jim dostalo od daleko známějších kolegů, jakými jsou Zdeněk Vřešťál z Neřež, Jana Modráčková z Trabandu, Camilo Callera z Koa nebo Václav Koubek. Celkem si na "Máme doma papouška" zahrálo na dvacet muzikantů. Jak zní tahle veselá hříčka, zjistíte na webu téhle kapely, kde je deska celá k náslechu.


Dále vychází:

Barry Manilow - The Greatest Songs Of The Eighties (Sony BMG)
Benny Bennassi - Rock'N'Rave (Universal)
BNB - Bossa Mamma Mia (Universal)
Čechomor - Pověsti moravských hradů a zámků (Supraphon)
Frank Sinatra - Nothing But The Best (Christmas Edition) (Warner Music)
Giovanni - Musica (Warner Music)
Gregorian - Christmas Chantas & Vision (Warner Music)
Herbert Gronemeyer - Was Muss Muss Best (EMI)
Hrdinové Nové Fronty - Nová drákulománia (EMI)
Ilona Csáková - Gold/Forza (EMI)
Jason Mraz - We Sing. We Dance. We Steal Things. Expanded Edition (2 Cds With Dvd) (Warner Music)
Jennifer Rostock - Himalaya (singl) (Warner Music)
Jenniffer Kae - Faithfully (New Version) (Warner Music)
Josh Groban - A Collection (Warner Music)
Kmetoband - Basavel (EMI)
Madonna - Miles Away (singl) (Warner Music)
Michal Tučný - Poslední album posledního kovboje (Universal)
Miro Žbirka - Like A Hero-The Best Of (Universal)
Moonspell - Lusitanian Meta (M.A.B.Records)
Nightwork - Respectmaja/Singl+Album (EMI)
Paramore - The Final Riot! (International Smartpak Version) (Cd/Dvd) (Warner Music)
Petr Muk - Gold/Forza (EMI)
Různí - Bolt (EMI)
Různí - Mamma Mia! The Movie Dlx (Universal)
Různí - Prehlad 2008/Hip Hop Sk (EMI)
Různí - Taneční liga 109 (Universal)
Různí - Tekno 49 (Universal)
Ry Cooder - The Ry Cooder Anthology: The Ufo Has Landed (Warner Music)
Shaun Baker - 1/Gold Edition (Universal)
Spejbl a Hurvínek - Hurvínek má smůlu (Supraphon)
The Smiths - The Sound Of The Smiths (Warner Music)
The Doors - Live At The Matrix (Warner Music)
Westlife - 10 Years Of Westlife - Live At Croke Park Stadium DVD (Sony BMG)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY