Festival Alternativa poosmé

26.11.2000 21:07 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

John Zorn & Masada
© Ž Koritnik
Od pondělí 27.11. do soboty 9.12. 2000 bude probíhat v Praze již osmý ročník tradičního festivalu Alternativa. Odehrávat se bude ve třech různých místech, a to v divadle Archa (tam především renomovanější zahraniční kapely), v klubu Delta (kde se krom jiného paralelně uskuteční i Malá Alternativa – velká šance pro méně známé a podobně smýšlející kapely) a v klubu Vagón (mimo koncerty se zde odehrají i tradiční Alternativa Jam Session), vystoupí kapely z celého světa i ty, které vznikly kombinací více národů, kdybych měl jen seskupit zkratky států vyskytující se za jmény, dalo by to dohromady pěkný řádek (USA, PL, GB, F, IT, A, D, H, Rus, SLO, AUS, CZ...).

Jak sám název napovídá, jedná se o přehlídku skupin s alternativnějším přístupem k umění, což není třeba chápat jako něco přehnaně výjimečného, či okrajového, alternativní přívlastek chápejme jen jako vymezení vůči masově propagovanému a komerčně založenému. Stylový rozsah očekávejme stejně široký (ne-li širší) jako na jakémkoli jiném vícedenním festivalu. Velmi nadějné očekávání ze strany organizátorů zatím představuje klezmero-jazzová hvězda světového formátu – John Zorn a Masada, který festival zahajuje (pondělí 27.11., Archa); z dalších kapel je na programu spousta jmen známých i neznámých, na každém z následujících vystoupení ("Malé" i "Velké" Alternativy) zahrají minimálně tři soubory, výčet všech jmen by byl tedy nekonečný.
Erzsi Kiss Music - Budapešť v Praze
© Erzsi Kiss Music
Soukromé doporučení bych věnoval večerům, kde vystoupí mimo jiné (na MusicServeru již zmiňovaní) Sledě, živé sledě (CZ, 28.11., Delta), Pavel Fajt & Stepanida Borisova (CZ/Jakutsko, 29.11., Delta), Metamorphosis (A, 1.12., Delta), Lesík Hajdovský & Manželé (CZ, 8.12., Vagón), rozhodně večer Budapešti v Arše (Másfél, Erzsi Kiss Music, Trottel, 7.12., Archa) a Petrohradu v Arše (Aukcyon, Ole Lukkoye, ZGA, SKA).

Jako každý rok, i letos budou neoddělitelnou součástí přehlídky výstavy, filmové projekce a besedy. Pro podrobnější program, přehled o učinkujících, fotografie, čerstvé aktuality, informace o vstupenkách a soutěže doporučuji velmi povedené stránky www.alternativa-festival.cz pořádajícího UniJazzu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY