Pozor, vysoké napětí!

17.12.2008 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Australská hardrocková legenda AC/DC v roce 1996 vystoupila ve Španělsku, kde představila svoje tehdy comebackové album "Ballbreaker". Výborná a energická show těžila především z osvědčených hitů a z hravosti Anguse Younga. Teď je vše k vidění v nově sestříhané a vyčištěné verzi na DVD.
8/10

AC/DC - No Bull: The Director's cut

Skladby: Back In Black, Shot Down In Flames, Thunderstruck, Girl ’s Got Rhythm, Hard As A Rock, Shot To Thril, Boogie Man, Hail Caesar, Hells Bells, Dog Eat Dog, The Jack, Balbreaker, Rock And Rol Ain ’t Noise Polution, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, You Shok Me All Night Long, Whole Lota Rosie, T.N.T., Let There Be Rock, Highway To Hel, For Those About To Rock (We Salute You ), Cover You In Oil, Down Payment blues
Vydáno: 08.09.2008
Celkový čas: 144 minut
Vydavatel: Sony Music
Čtrnáctá studiová nahrávka v diskografii protinožců "Ballbreaker" pomohla kapele k návratu na elitářskou rockovou scénu. V rámci světového turné k tomuto albu v červenci 1996 vystoupili také ve španělské metropoli na obrovském toreadorském stadionu Plaza de Toros de Las Ventas. Energickou show AC/DC, která rozbouřila vyprodaný stadion, snímalo několik kamer. Režie záznamu více než dvouhodinového koncertu se ujal renomovaný David Mallet, kterému se však napoprvé nepodařilo přenést - tehdy ještě na video - atmosféru španělského setu AC/DC.

Se živým záznamem se v roce 1996 pospíchalo z komerčních důvodů a na výsledku to bylo hodně znát. Ukvapenost a značná improvizace při střihu i velice špatný zvuk si vysloužily velké množství kritických reakcí. V této chaotické podobě však záznam koncertu vyšel ještě před několika lety na DVD, na které byly zařazeny bonusy jako videoklip k písničce "Hard As A Rock" a dokument "The Making Of Hard As A Rock". Nikdo se však nepokusil alespoň vyčistit zvuk. Není tedy divu, že se záznam "No Bul" dlouho krčil mezi nejméně úspěšnými projekty AC/DC. Mallet i členové kapely se však s vědomím, že úžasný koncert v Madridu opravdu stál za natočení, rozhodli na živé nahrávce ještě zapracovat.

Nyní se nám tedy dostává do rukou DVD ve formátu Dolby Digital Stereo a Dolby Digital 5.1, což se nedá s původní verzí vůbec srovnat. Mallet si také více pohrál se střihem. Doma si můžete přehrát jednak vystoupení Australanů, ale i bonusové koncertní klipy ze zastávek turné ve švédském Göteborgu a z Floridy, jejichž kvalita je však v porovnání se zbytkem podstatně horší. Fanoušci však přivítají především originální sekci nazvanou "Angus-Cam". Ta totiž ukrývá detailní záběry hlavního aktéra, ďábelského kytaristy Anguse Younga, které často vyvolávají dojem, že byly pořízeny kamerou přichycenou na Angusově hlavě. Což byl ostatně záměr i režiséra, který chtěl tímto pozlátkem dodatečně okořenit DVD. Krom toho si můžete na disku prohlédnout i kompletní diskografii AC/DC.

A čím že byl koncert tak výjimečný? Zachycuje kapelu v době, kdy posbírala nové síly a s pověstnou dravostí hodlala se svojí energií nabít i své fanoušky. Důležité je i to, že se za bicí po několika letech posadil opět Phil Rudd. Přestože ale AC/DC vyrazili do světa představit své nové album, vystoupení postavili na svých největších hitech, které nezapomněli doplnit o tradiční efekty i sympatické fórky. Ty si nadšené obecenstvo užilo hned od prvních chvil, kdy se nad celou scénou pohupovala hrozivá demoliční koule, která nakonec plnou silou narazila do kulis starého domu. Hluk bortící se stavby přehlušily nezaměnitelné tóny "Back In Black". Na stejné demoliční kouli se pak v průběhu večera několikrát pobaveně pohupoval i zpěvák Brian Johnson, kterému zrovna v době koncertu bohužel odešel hlas a zpěv, spíše tedy charakteristické pochraplávání je často až příliš nevýrazné. Na celkovém dojmu z vystoupení se to však nijak výrazně nepromítlo.

Při skladbě "Hells Bells" zase nemohl chybět obrovský zvon zavěšený nad pódiem. K muzikantům se na jeviště na chvíli připojila kyprá, potetovaná a takřka sedmimetrová nafukovací panna-děvka Rosie. O největší zábavu se však postaral provokatér a exhibicionista Angus Young ve své školní uniformě s krátkými šortkami, který pobíhal po jevišti svým typickým kachním, chcete-li chuckberryovským krokem. Na vrcholu agónie pak dokonce ukázal fanouškům svůj zadek v trenkách se španělskou vlajkou. Celý rockový bengál pak důstojně zakončí závěrečné salvy ze šesti kanónů. A nové DVD je ještě důstojnější památkou na 90. léta v podání kapely AC/DC. Výborná práce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY