Francouzská revoluce posadila na trůn českých hitparád Coldplay

29.10.2008 23:55 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Týden číslo čtyřicet čtyři znamená změnu na jedničce jak pro prodejní, tak pro rádiovou hitparádu české pobočky IFPI. V obchodech tak nejvíce letí novinka "Black Ice" rockových dinosaurů AC/DC a v rádiích hraje prim skupina Coldplay s peckou "Viva la Vida".
Po krajských a senátních volbách zaplavila politickou mapu jedná velká oranžová sociálně demokratická vlna. To v českých rádiích se zase odehrál velký převrat pod jménem francouzské revoluce.

Coldplay - Viva La Vida
© facebook interpreta
RÁDIA - Posledně zlatá Katy Perry zažila docela slušný propad - jednička jí zčernala na smutnou dvanáctku. Ale důvod k veselí na nejvyšším stupínku zůstává, protože novým číslem jedna je óda na život v podání skupiny Coldplay. Dvojka i trojka zůstávají beze změny - stříbro patří Katce Knechtové, bronz zpěvačce Pink -, brambory z rukou Coldplay převzala tak trochu vychloubačná Gabriella Cilmi a do první pětky se nově protáhli dvojnásobně plaší Support Lesbiens. V základní desítce máme pro tento týden jednu jedinou změnu - minule z desítky vypadnuvší Guru Josh Project se vrací zpět do nejvyšší společnosti, byť na její samotný závěr. Mezi náhradníky putuje již v úvodu zmiňovaná Katy Perry a my putujeme na tykačku se dvěma novinkami.

Tou první novinkou je až na sedmaosmdesátce písnička "Another Way To Die" k nové bondovce "Quantum Of Solace" dua Jack White / Alicia Keys a o čtyři místa níže debutuje ta druhá - "Womanizer" Britney Spears. A teď už obchody.

Top 10 - rádia:
  1. Coldplay - Viva la Vida
  2. Katka Knechtová - Môj bože
  3. Pink - So What
  4. Gabriella Cilmi - Sweet About Me
  5. Support Lesbiens - Twice Shy
  6. September - Cry For You
  7. Amy MacDonald - This Is The Life
  8. Shaun Baker - Hey Hi Hello
  9. Morandi - Angels
  10. Guru Josh Project - Infinity 2008

AC/DC - Black Ice
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Dvě z šesti novinek se dostaly až do první desítky, přičemž jedna až na její úplný vrchol - obchody pro tento týden říkají pane černému ledu od AC/DC, za zády má australská rocková legenda metalové veterány z Metalliky a hudební Jurský park kompletuje na trojce ABBA, skrze soundtrack k muzikálu "Mamma Mia!". A dále? Když Chinaski, tak na čtyřce, alespoň pro tento týden. Marek Ztracený ustoupil na pětku a číslo šest patří již slibované druhé novince a dalšímu muzikálu - "High School Musical 3". Do top tenu se ještě nově protáhli Supporti, což znamená, že ze hry musela hned tři jména, a to "Hot Summer Hits 2008", Yvonne Sánchez a "Taneční liga 108".

Šestici novinek nám kompletuje faktor X jedenáctého Jiřího Zonygy s albem "Kus cesty zbývá", faktor Y Ivety Bartošové s plackou "22", "Dávné lásky / Duety" Hany Zagorové na dvacítce a "Eternal Seekers" Lenky Dusilové, Beaty Hlavenkové a Clarinet Factory na čtyřiatřicítce. Tím padla, takže příští týden se těším opět na počtenou a do té doby: Howgh!

Top 10 - prodejnost:
  1. AC/DC - Black Ice
  2. Metallica - Death Magnetic
  3. Různí - Mamma Mia!
  4. Chinaski - Když Chinaski, tak naživo (+ DVD)
  5. Marek Ztracený - Ztrácíš
  6. Různí - High School Musical 3
  7. Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends
  8. Škwor - 5 (+ DVD)
  9. Duffy - Rockferry
  10. Support Lesbiens - Lick It

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 44. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY