Přepočítaná a přebasovaná premiéra Ladytron

21.10.2008 12:50 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ladytron tu měli být již v létě, tehdy ale zasáhlo počasí a z premiéry na Creamfields nic nebylo. Muselo se proto čekat až do pondělí 20. října do pražského Lucerna Music Baru. Hity, basově vybuzené reflexe, něco málo přes hodinu zábavy. Slušný to rozjezd, ale brzy zatípnutý.
Ladytron, Lucerna Music Bar, Praha, 20.10.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Klub se celkem rychle zaplnil, takže dýdžejové žhaviči měli o poslušné posluchače postaráno. Sice se snažili, ale zvukový aparát byl zcela proti nim, jako by část reprosoustavy měla poničené vnitřky a v přehlušených basech se ozývalo nepříjemně sladěné chrčení. Byl jsem zvědav, co s tímto provede zvukař při koncertní premiéře Ladytron na půdě oblíbené pražské lokace. Show byla postavena na prezentaci čtvrté desky "Velocifero", jádro kapely na scéně doprovodili bokem umístěný bubeník a kytarista. Kruhový střed v Lucerna Music Baru byl napěchovaný klávesami a analogovými hračkami.

Ladytron, Lucerna Music Bar, Praha, 20.10.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Na hvězdu večera se čekalo přes hodinu a půl, ale jakmile se ozvaly první tóny pecky "Black Cat", fanouškové Ladytron zpozorněli. Sluchové ústrojí ale nepřestalo trpět, matematické rovnice mezi basovými liniemi a říznými electro zvuky často přehlušily zpěv Helen Marnie a Miry Aroyo. Pokud jste tedy neznali texty, těžce jste hádali, co vlastně zní za track. Všechny songy, které toho večera zazněly, byly totiž zvukově upraveny do stylizace zmíněné placky "Velocifero" a snadno mohlo nastat tápání v bludném kruhu. Mira se ztrácela výrazněji, dobře jí byla rozumět jen přídavková "Kletva". Helen se místy snažila donutit pódiového zvukaře o nápravu, ale při závěrečném extempore s "Destroy Everything You Touch" byla totálně zahnána do rohu jednolité ruchové plochy.

Zvuk nebyl excelentní, ale hudební složka jasně ukázala, na čem tato parta stále ujíždí, že jim jsou stále velmi blízké staré analogové zvuky. Jízda složená z "Runaway", "Ghosts", "High Rise" a "Seventeen" byla neskutečná, škoda jen, že přišla hned takto z kraje. Setlist byl však svou délkou a strukturou postaven spíše pro festivalové hraní a na klasiky, jako jsou "Blue Jeans", "Evil" nebo "Sugar", se prostě nedostalo; to asi zamrzelo nejen mě. Helen a Mira se ve vokálech střídaly a nebo vzájemně doplňovaly, což bylo hlavně v "Seventeen" příjemným bonusem. Rozhodně to však nejsou žádné showmenky, které by od počátku hecovaly publikum, víc se soustředily na své nástroje a zpěv.

Ladytron, Lucerna Music Bar, Praha, 20.10.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vyložené odbourání premiérou Ladytron se nedostavilo, na to byl koncert příliš krátký a zvuk taky udělal své. Něco tomu evidentně chybělo, třeba i větší nasazení skupiny. Studiově to je vše víc učesané, živě je cítit větší syrovost, která místy nebyla od věci, takže repete by nebylo k zahození. "Velocifero" je dost povedená deska, ale holt koncert této laťky bohužel nedosáhl.

Setlist: Black Cat, Runaway, Ghosts, High Rise, Seventeen, True Mathematics, Season Of Illusions, International Dateline, Deep Blue, Fighting In Built Up Areas, Discotraxx, The Last One Standing, Kletva, Burning Up, Destroy Everything You Touch

Obsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete zde.

Ladytron, Lucerna Music Bar, Praha, 20.10.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY