Výstup z temnot a nezapomenutelné hity

08.11.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Velký reunion loni zažili OMD. Stále jsou na tour, plánují novou desku a k oslavám třetích kulatin vydali bilanční výběr "Messages: Greatest Hits". Ten je doplněn o kompletní sbírku videoklipů na přiloženém DVD, které jako připomenutí jejich dráhy funguje skvělým způsobem. Takto vypadá neodbytá práce!
8/10

OMD - Messages: Greatest Hits

Skladby: CD: Messages, Electricity, Enola Gay, Souvenir, Joan Of Arc, Maid Of Orleans, Genetic Engineering, Telegraph, Locomotion, Talking Loud And Clear, Tesla Girls, So In Love, Secret, If You Leave, (Forever) Live And Die, Dreaming, Sailing On The Seven Seas, Pandora's Box, Dream Of Me (Based On Love's Theme), Walking On The Milky Way
DVD: Electricity, Red Frame/White Light, Messages, Enola Gay, Souvenir, Joan Of Arc (Live Top Of The Pops Version), Maid Of Orleans, Genetic Engineering, Telegraph, Locomotion, Talking Loud And Clear, Tesla Girls, Never Turn Away, So In Love, Secret, La Femme Accident, Hold You, If You Leave, (Forever) Live And Die, We Love You, Shame, Dreaming, Sailing On The Seven Seas, Pandora's Box, Then You Turn Away, Call My Name, Stand Above Me, Dream Of Me (Based On Love's Theme), Everyday, Walking On The Milky Way, Universal
Vydáno: 22.09.2008
Celkový čas: 76:56 + asi 120 minut
Vydavatel: Parlophone
12. října roku 1978 si svou koncertní premiéru v liverpoolském Eric's Club odbyla skupina Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD), která loni povstala z mrtvých (první znamení o comebacku se objevila již v roce 2006). Stalo se to v momentu, kdy vyrazili na turné v původní sestavě, aby připomněli výročí své legendární desky "Architecture & Morality". Od té doby koncertují a kují plány do budoucnosti (často se skloňuje nové album). Letos již vyšlo živé DVD "Architecture & Moralitz & More Live" a nyní k třicetinám rekapitulace pojmenovaná po jednom z jejich hitů "Messages: Greatest Hits".

Audio disk je sestaven podobným způsobem jako před lety kompilace "The Singles". Bohužel stejně tak celkem opomíjí sólo Andyho McCluskyeho, který pod hlavičkou OMD v devadesátých letech vydal tři nadmíru povedené desky "Sugar Tax", "Liberator" a "Universal". Tento rest však plně vynahrazuje přiložené videoklipové DVD.

To přináší kompletní obrazový materiál k singlům. Naleznete tu i video k písničce "Hold You" z desky "Crush", které bylo k mání jen na VHS. Původní záznamy byly pročištěny a i když zvuk je jen ve stereu, tak si ty necelé dvě hodiny užijete a v dobrém zavzpomínáte na jedny z nejlepších melodiků, veterány synthipopu. "Joan Of Arc" z "Top Of The Pops" a vedle toho koncepčně dotažené video "Maid Of Orleans" se skutečnou Johankou z Arku. Labutí píseň "Dreaming" ukončující jednu kapitolu jejich společného života a k nim navazující velmi povedené klipy z minulé dekády, v čele s "Pandora's Box" se záběry ze stejnojmenného němého filmu (režie Georg Wilhem Pabst).

OMD vstoupili do další fáze svého fungování a "Messages: Greatest Hits" je vskutku dobře odvedeným připomenutím celé jejich dráhy. Tuto chválu si hlavně zaslouží DVD o jednatřiceti položkách, které nevynechává žádný důležitý milník, radost pohledět.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY