Jak nakopnout rychlost retro skútru

13.10.2008 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ladytron po úspěchu minulé desky "Witching Hour" nachystali neméně povedeného pokračovatele "Velocifero". V zajetí retro vlivů, potemnělých linií a hybné mašinérie electro popu, tak by se dala stručně charakterizovat novinka se singly "Ghosts" a "Runaway". Ladytron si drží svůj okouzlující výraz i nadále.
7/10

Ladytron - Velocifero

Skladby: Black Cat, Ghosts, I'm Not Scared, Runaway, Season Of Illusions, Burning Up, Kletva, They Gave You A Heart, They Gave You A Name, Predict The Day, The Lovers, Deep Blue, Tomorrow, Versus
Vydáno: 02.06.2008
Celkový čas: 54:29
Vydavatel: D Smack U
Minulá placka "Witching Hour" patřila k tomu nejlepšímu, co v roce 2005 v tomto oboru vyšlo. Necelé tři roky poté jsou Ladytron zpátky se svou čtvrtou deskou "Velocifero", která drobet uhnula z nastoleného ražení na minulém dějství. Přibylo retro podbarvení a zní vícero analogových klávesových nástrojů, co se však nezměnilo, je jejich cit pro melodii. Hitovka "Runaway" je přesně šlapajícím strojem uvnitř naplno rozjetého motorového miláčka.

"Velocifero" si ponechalo pop friendly formulaci, i když zalíbení v nablýskaném glam rocku nebo potemnělých otěžích gotiky této čtveřici neméně sluší. Celková stylizace je hodně retro art s výraznými černými liniemi, nejenom co se týče hudební, ale i té vizuální škály. Bulharsky zpívané "Black Cat" a "Kletva" neponechají nikoho na pochybách, odkud některé kořeny Ladytron přicházejí.

Marně zde ale budete hledat úder ve znamení "Destroy Everything You Touch" nebo "Seventeen" (z "Light & Magic"), takto nadupaný track na "Velocifero" nedoputoval. Ladytron si drží linii přesně charakterizující jejich tvorbu - výrazné rytmy, použité typy nástrojů a v neposlední řadě vokální prvky. "I'm Not Scared" a "They Gave You A Heart, They Gave You A Name" jsou jasnými následovníky singlů "Ghosts" a "Runaway". "Burning Up" vás stáhne do impozantního světa, v kterém vládnou navrstvené syntezátory a temné stíny energie. "Predict The Day" je naopak nikdy nekončící sen, vyprávění o hrdinech téměř dávných objevů na poli elektronické hudby let sedmdesátých.

"Velocifero" s udanou rychlostí vypulírovaného dvoukolového skútru vás odveze až na pokraj zalíbení toho, co dělá tuhle partu uznávanou veličinou. Ladytron nezklamali, i když mánie z "Witching Hour" nebyla zcela dosažena.

PS: Ladytron vystoupí poprvé živě v Česku 20. října v pražském Lucerna Music Baru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY