Video Jukebox 33/2008

10.10.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

TV On The Radio
TV On The Radio - Golden Age
žánr: experimental / rock / electronic
info: oficiální web, MySpace.com

Omezíme-li se pouze na fakta, stačí říct, že třetí placka brooklynských TV On The Radio "Dear Science" se v současné době pohybuje v první trojce nejlépe hodnocených alb letošního roku (zdrojem je samozřejmě server metacritic.com). Jasně, kapela je pro kritiky spásou, ztělesňuje přesný opak laciných rádiových hitů a umakartové Timbalandovy produkce (TVOTR samozřejmě produkoval David Andrew Sitek), ale to ještě neznamená, že je chvála, která se na tuhle placku ze všech stran ozývá, přehnaná. Ostatně - první argumenty můžete začít plodit již na základě prvního singlu z desky, který se jmenuje "Golden Age". A v přídavcích najdete ještě jeden živý bonus, který také stojí za to.


Friendly Fires
Friendly Fires - Paris
žánr: indie / new rave
info: oficiální web, MySpace.com

Partu Friendly Fires jsme s jejich s výbornou peckou "Paris", která se stala singlem týdne nejen v NME, ale také v Guardianu a v rádiové show Zanea Lowea, měli hned v našem historicky prvním Video Jukeboxu. Od té doby ale - alespoň co se důležitosti týká - vyrostli, a mohli si tak dovolit druhý, lepší klip (i když jak pro koho, že...). V každém případě nám ale skvěle poslouží jako připomínka toho, že Friendly Fires vydali 1. září svůj eponymní debut, který sebevědomě oponuje mému lednovému tvrzení, že půjde jen o rychlokvašku, a rozhodně stojí za poslech.


Errors
Errors - Pump
žánr: indie / electronica / new wave
info: oficiální web, MySpace.com

Errors jsou ze skotského Glasgow a ve svých hudebních výletech nejčastěji putují od klasického electra k new wave a zase nazpět, čímž jsme je zařadili mezi cca devadesát procent kapel, které za poslední dva roky z Glasgow vzešly. Jenže oni Errors jsou mezi nimi v té opravdu nejvyšší společnosti, mají totiž ve svých písních něco z LCD Soundsystem. Přesvědčit se o jejich talentu můžete v klipu "Pump", výtažku z kompletní sedmiminutové extáze. Debutové album "Its Not Something But It Is Like Whatever", ze kterého singl je, vyšlo v červnu.


Mogwai
Mogwai - Batcat
žánr: alternative / metal / psychedelic
info: oficiální web, MySpace.com

Pokud jste viděli kterýkoli film ze série "Gremlins", pak asi víte, že označení mogwai se v něm používalo pro jakési stádium ve vývoji samotných gremlinů. A právě z tohoto snímku čerpala také tahle post-rocková instrumentální skotská skupina při výběru svého názvu a nutno říct, že pokud by gremlini vpadli do shopu s cédéčkama, tak by si rozhodně šestou studiovku Mogwai, která dostala u kolébky stylové jméno "The Hawk Is Howling", nenechali ujít. Placka vyšla 22. září a skladba "Batcat" je právě z ní.


Lykke Li
Lykke Li - Dance Dance Dance (live)
žánr: pop / electro
info: oficiální web, MySpace.com

Narodila se v šestaosmdesátém ve Švédsku a ve dvaadevadesátém se přestěhovala do Portugalska, odkud s rodiči vyrážela na cesty a pobyty do Maroka, Nepálu či Indie. Stihla se na tři měsíce podívat i za oceán, do Států, což jí stačilo na to, aby nahrála jednu z nejlepších letošních popových desek "Youth Novels". V tomhle videu se Lykke Li vrací na místo činu, akorát ne do New Yorku, ale na opačnou stranu Ameriky, kde si na ulici v Los Angeles vystřihla svou pecku "Dance Dance Dance". Hudební doprovod jí poskytli pánové z jiného pro tento rok zásadního hudebního projektu, jehož jméno nechejme jako takovou malou kvízovou neznámou. Určitě na něho přijdete sami...


Je libo přídavek?
TV On The Radio - Dancing Choose (live) (žánr: experimental / rock / electronic)
Ipso Facto - Six And Three Quarters (žánr: indie / pop / psychedelic)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY