Každej hardrock nesmrdí

30.09.2008 15:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Čekáte-li na novou desku The Strokes, asi vás zajímají i nové písničky napravených jižanských hochů Kings Of Leon z desky "Only By The Night". "Chceme psát nejlepší skladby všech dob," říká skromně Caleb Followil. Pozice retrorockové kapely je mu zřejmě málo. Je jeho ego úměrné schopnostem?
7/10

Kings Of Leon - Only By The Night

Skladby: Closer, Crawl, Sex On Fire, Use Somebody, Manhattan, Revelry, 17, Notion, I Want You, Be Somebody, Cold Desert
Vydáno: 22.09.2008
Celkový čas: 42:56
Vydavatel: Sony Music
O Kings Of Leon nemusíte mít strach, v businessu se neztratí, doba je nesežere. Přišli jako zdánliví outsideři vlny, jež dala garažovému rocku moderní masky, teď tu stojí coby jeden z jejích nejlépe prodejných artiklů. Rodinka z amerického jihu letos headlinovala Glastonbury a její čtvrtá deska "Only By The Night" má potenciál masového zásahu napříč posluchačským spektrem. Pro rockery je dostatečně ostrá (jasně, že není, ale tváří se tak a úspěšně mate), pro ten zbytek dostatečným způsobem komunikuje představu férových chlápků (a na to nejedna uklízečka čeká).

S dvojkou prvních LP "Youth And Young Manhood" & "Aha Shake Heartbreak" má "Only By The Night" společné leda podpisy v bookletu, předchozí "Because Of The Times" rozvíjí a posouvá dál. Kings Of Leon (MySpace.com) tu získávají pocit samozřejmého a přirozeného vývoje. Stojí na rozcestí mezi úplnou a chtěnou dospělostí. Nejsou do detailu dotažení, ale v klidu se vám odhalí (což je to, co by vás tu mělo bavit především). S rock'n'rollem pracují jako s (nej)vyšším stupněm umění. Lehkost je tím posledním, čím by vás měli okouzlit, ale chlupy a smrad nenabízí.

Hrají rock'n'roll, ale v prvním plánu káží a útočí na nejjednodušší city. Takhle nějak to mohlo dopadnout, kdyby se Chrisu Martinovi líbili cepelíni. Zpívající Caleb Followil je ztělesním nafoukanosti, před kterou se budou davy plazit (a možná se i zlehka ponižovat). I nafoukanost může být upřímná. Kazatelství prvního stupně celkem organicky přechází do pózy kluka, co poznal lehké girls & tvrdé drugs, a teď se snaží všechny kolemjdoucí nasměrovat k tomu jedinému hodnotnému životu. Vokál nabitý životní zkušeností a chutí ji předat. Textový patos se noří do rozličných - pouze ne civilních - témat. Sugestivní naléhavost ovládá lépe jak zavazování tkaniček. Buď podlehnete, nebo mu věnujete sladké fuck of...

S vlivy (jižanské kapely, hardrock obecně, všechna rocková klišé vaší paměti) pracují jako s hrubým materiálem. Jejich retro je tak geniálně vyprodukované, že na něj čeká nejedna svižná reklama. A kdybych měl tátu rockera, koupím mu to k Vánocům a budu mít radost, až ho budu šmírovat, jak si vyzobává jednotlivosti jako samostatné kytarové motivy, refrény, oldies harmonie...

"Only By The Night" nabízí přidané hodnoty: "Sex On Fire" je jeden ze songů roku (fakt, že další "Sex On Fire" na desce nedostanete, nechává pilotní singl zářit jako diamant mezi uhlím); v kontextu žánru zde najdete překvapivě vymazlenou produkci (klávesy a jiné studiové fintičky příjemným způsobem zbavují heavy kytary starého zvuku); a pak tu ještě máme songwriting: vyzrálý, komplikovaný, ale nepřekombinovaný jako minule. Kings Of Leon zkrátka uvěřili, že ty nejlepších songy skutečně píšou oni. Ať je píšou dál, uvidíme, co z toho bude.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY